[徵求]Celestron F114 (4.5 吋反射鏡)

回覆文章
phoenix
原恆星

[徵求]Celestron F114 (4.5 吋反射鏡)

文章 phoenix » 週三 07 11月, 2007 17:17

如題,請問前輩們有冇4-5吋反射鏡放?
新手入門用,最好連埋赤道儀.

類似:
1)Sky-watcher SKP1145EQ1 / SK1149EQ2
圖檔 圖檔

2)Celestron PowerSeeker 114 EQ
圖檔

歡迎留言或PM. 謝謝! :oops:
最後由 phoenix 於 週三 14 11月, 2007 17:56 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
bbh
星際雲
聯繫:

文章 bbh » 週四 08 11月, 2007 20:45

唉,当初好多,现在没了!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 09 11月, 2007 10:23

事實上呢的 5” 牛頓反射式天文望遠鏡連赤道儀不容易携帶到郊外使用,最好考慮下其他類型,遲的才買。
雖然會貴的,買壹套好的嘅你可以用好多年都唔洗換,也較容易携帶,例如壹個唔太重嘅赤道儀加壹枝 6” 馬卡,呢度代理都有。

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 09 11月, 2007 11:23

再次感謝唐生的專業意見!!

>5” 牛頓反射式天文望遠鏡連赤道儀不容易携帶到郊外使用
我都知道,而且當初買鏡都係想portable,可以拿去camp用.
上次農莊展銷會入去睇左小馬卡,心郁郁,但105當時未有貨.
加上當日又有"某資深會友"建議我買牛反(我最初的選擇),簡單易打理.

>例如壹個唔太重嘅赤道儀加壹枝 6” 馬卡,呢度代理都有。
我留左電話,仲一直等緊,但105小馬仍然未知幾時有貨;明白隔山買牛的難處,所以唔敢催.
所以心急下(我都知係買鏡大忌,但我年頭已經想買)便問下有冇二手反射鏡,價錢合理的話,今個冬天就可以有鏡用! :oops:

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 09 11月, 2007 22:43

如果你想帶去露營用咁牛頓反射式天文望遠鏡連赤道儀一定唔易携帶,帶得佢你就乜其他都唔洗帶。最經濟嘅可以帶埋去露營應該首選 100 mm 小馬卡(我認為要無Flip Mirror 果款較好),加個 K-Mount 連壹枝短/輕/比較穩陣嘅三脚架就睇到好多野,做埋觀鳥鏡。剩係去睇星就6”馬卡加赤道儀就夠晒。
呢度WongSir 話唔知點解 Maxvision 仲未回覆佢幾時有貨,佢會盡力追,你亦可打電話問問佢。

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 12 11月, 2007 12:38

>Maxvision 仲未回覆佢幾時有貨,佢會盡力追,你亦可打電話問問佢
相信WongSir都在努力催促中,我都唔好意思再搔擾佢;而且我都留左電話,亦不時留意forum的有關版面.

唯有在等wongsir好消息前,繼續"尋鏡之旅"... :oops:

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 14 11月, 2007 17:49

忽然醒起上年(?)日昇曾賣過Celestron的4.5"牛反,$1380包赤道儀及腳架:
http://www.scopehouse.com/Ch_telescope_p2.htm
圖檔

請問有冇人想放呢? 如果支鏡狀況OK,我願意出$800,現金,任何地點交收都得.
有興趣可以PM我. :D

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週三 28 11月, 2007 11:52

前晚終於成交了,是6吋的牛仔.
在此再次感謝某會員的割愛,以及詳細的指導及經驗分享.
更要多謝曾提供意見及曾PM我的各位.
終於成為有鏡一族,百感交雜. [水草舞]
還有許多地方向各位學習,請多多指教!

一棍闖天涯
超新星

文章 一棍闖天涯 » 週日 09 12月, 2007 01:37

如果師兄唔一定要買幸達嘅產品..大陸晶華有一款熱賣嘅114/900反射鏡..
平平地700蚊http://www.starofsky.com/viewthread.php?tid=15 ... a=page%3D1
圖檔

回覆文章

回到「二手交易場 Second Hand Area」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客