請教:想買Bosma 105 小馬卡

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 11 10月, 2007 23:16

csk04 寫: 我一直都以為如果用單反透過目鏡影相,要好似dc 仔咁貼近目鏡用微距影。
無論用任何相機或鏡頭, 都不必用微距功能. 對焦應該用望遠鏡的調焦座, 而不是相機的自動對焦.

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 12 10月, 2007 11:44

Wah: 請問是否將相機焦距較到無限遠,再較望遠鏡?

看來我和csk04的處境差不多. :oops:
我亦有Canon 350D,將來或許會用在小馬卡也未定.

提醒csk04,wongsir即將會返一些國產的小馬卡,我打算一到貨就入去農莊睇下.
或許到時一同入去睇睇?

csk04
原恆星

文章 csk04 » 週五 12 10月, 2007 12:23

Wah!! 寫:
csk04 寫: 我一直都以為如果用單反透過目鏡影相,要好似dc 仔咁貼近目鏡用微距影。
無論用任何相機或鏡頭, 都不必用微距功能. 對焦應該用望遠鏡的調焦座, 而不是相機的自動對焦.
原來係咁架,我一直以來都以為相機去遷就個焦點。原來我一直概念上都有問題。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 12 10月, 2007 12:26

phoenix 寫:Wah: 請問是否將相機焦距較到無限遠,再較望遠鏡?
這是標準做法. 把相機設成手動對焦, 對焦任何距離都可以.

csk04
原恆星

文章 csk04 » 週五 12 10月, 2007 12:31

phoenix 寫:Wah: 請問是否將相機焦距較到無限遠,再較望遠鏡?

看來我和csk04的處境差不多. :oops:
我亦有Canon 350D,將來或許會用在小馬卡也未定.

提醒csk04,wongsir即將會返一些國產的小馬卡,我打算一到貨就入去農莊睇下.
或許到時一同入去睇睇?
其實我今日會去鴨寮街行行,唔知會唔會順便買埋。所以暫時答唔到你。如果我去,唔介意我pm 你吧﹖

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週五 12 10月, 2007 14:30

csk04 寫:其實我今日會去鴨寮街行行,唔知會唔會順便買埋。所以暫時答唔到你。如果我去,唔介意我pm 你吧﹖
如果有得比較, 最好都係睇吓先好喎, 都唔急在一時三刻.. 更何況 bosma 105 都未必一定有貨.... :roll:

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 12 10月, 2007 20:02

想買的朋友仔你地睇下將小馬卡駁上 DSLR 或 DC仔係下圖咁嘅。
Telescope : Aspheric Optics 100 mm f/14 Maksutov Cassegrain
直接焦點 (DSLR : Nikon D70 )
準直式 (DC : Nikon Coolpix 995)
附加檔案
AO 100 Mak Coolpix 995.jpg
Nikon Coolpix coupled to Mak with a 24 mm eyepiece
AO 100 Mak Coolpix 995.jpg (87.57 KiB) 已瀏覽 7351 次
AO 100 Mak Nikon D70.jpg
Nikon D70 coupled to Mak
AO 100 Mak Nikon D70.jpg (116.87 KiB) 已瀏覽 7351 次

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週五 12 10月, 2007 20:49

TONGKW, 你個尾版好短呀, 係唔係自己做架?

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 12 10月, 2007 21:13

Gally 寫:TONGKW, 你個尾版好短呀, 係唔係自己做架?
------

係原本跟枝鏡來果條 Dovetail。

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 22 10月, 2007 16:49

>如果我去,唔介意我pm 你吧
歡迎至極. :D

BTW,很欣賞唐生同後輩分享的精神,令我得益不少. :oops:

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 22 10月, 2007 19:59

我而家返而想放左支105馬卡買支大鏡去, 不過無可否認105馬卡加cg3真係好輕便, 一個人要去睇星問題都唔大

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 23 10月, 2007 21:19

呢的小馬卡用黎影下月亮都幾好。今晚在九龍家中隨便影壹張。
Aspheric Optics 100 mm f/14 Maksutov Cassegrain on K Mount on a tripod, Nikon Coolpix 995 + 24 mm Eyepiece, ASA 200, 1/125 sec.
附加檔案
The 13th-day Moon

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週二 23 10月, 2007 23:19

如果有支大鏡, 仲可以張小馬卡改裝上去大鏡到用, 不過個mount一定要有咁上下先可以.......em11以上會係幾好的選擇

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週四 25 10月, 2007 18:05

貪心d...請問唐生的小馬去到幾多倍仲可以"接受"? 可唔可以影d月亮分享下?

又聽人講,一支望遠鏡的最大可接受(有效?)倍率,約等於它的口徑(mm);請問是否有參考價值?
e.g. 100mm口徑的最大可接受倍率約為100倍.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 26 10月, 2007 00:00

上面張月亮就係用我枝好舊嘅4”馬卡影。
理論上的鏡嘅口徑每1mm 可放大2倍(4” = 100mm可放大至200倍)。但呢的國產小馬卡的鏡唔係精心磨製,放大接近200倍就開始有像散。
貴價4” 鏡(例如高橋)可以放大2百幾倍或更多都無像散。

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客