想請教影月球

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週三 26 9月, 2007 21:02

Wah!! 寫:現時二手300D都只係大約一千八百蚊喳!
貢抵??圖檔 我d 朋友引緊我買 Nikon D80... 不過好似唔知响邊樹聽過話 Nikon 影星唔多好....圖檔

sbod

文章 sbod » 週三 26 9月, 2007 21:05

為o左輕而捨棄2.8係無可厚非, 不過大一級光圈真係有好處. 最好係 大光圈 + IS + 輕......

(Day dreaming. )

sbod

文章 sbod » 週三 26 9月, 2007 21:08

timo 寫:緊我買 Nikon D80... 不過好似唔知响邊樹聽過話 Nikon 影星唔多好....圖檔
若果唔打算影星, Nikon會係個good choice. Unless 真係有心影星, 否則300D真係唔recommend. 唔係話佢唔好, 不過300D已經老, 一旦有毛病, 醫好都xxx...... 而且起動時間同400D或者D80係無得比.

http://www.dchome.net/viewthread.php?ti ... light=300d

Canon個對焦真係...... :evil:
而且Nikon個閃燈系統真係好attractive. :?

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 26 9月, 2007 22:04

DTS-ES 寫:
timo 寫:見到喇! 出咗黎, 好圓好清.... :P
我支鏡睇月有點紫邊
不過新入赤道儀好穩陣,追月方便。
--------

呢的普通玻璃鏡片造嘅焦比f/5折射鏡睇月亮時會有紫邊,但你可以將個鏡頭膠蓋裝上,取走細蓋,如下圖就將枝鏡焦比變為f/10,咁睇月亮就幾乎無紫邊喇,影像暗咗但睇月亮啱啱好。
用來影月亮也幾乎無紫邊(今晚追月影嘅,D70,1/250 sec,400ASA)。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。

memphis
原恆星

文章 memphis » 週四 27 9月, 2007 01:20

TONGKW 寫:呢的普通玻璃鏡片造嘅焦比f/5折射鏡睇月亮時會有紫邊,但你可以將個鏡頭膠蓋裝上,取走細蓋,如下圖就將枝鏡焦比變為f/10,咁睇月亮就幾乎無紫邊喇,影像暗咗但睇月亮啱啱好。
用來影月亮也幾乎無紫邊(今晚追月影嘅,D70,1/250 sec,400ASA)。
想問問呢枝係咩鏡同幾錢啊??

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週四 27 9月, 2007 01:42

timo 寫:
Wah!! 寫:現時二手300D都只係大約一千八百蚊喳!
貢抵??圖檔 我d 朋友引緊我買 Nikon D80... 不過好似唔知响邊樹聽過話 Nikon 影星唔多好....圖檔
唔好慳
4千多元買新350d kit

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週四 27 9月, 2007 01:46

TONGKW 寫:
DTS-ES 寫:
我支鏡睇月有點紫邊
--------

呢的普通玻璃鏡片造嘅焦比f/5折射鏡睇月亮時會有紫邊,但你可以將個鏡頭膠蓋裝上,取走細蓋,如下圖就將枝鏡焦比變為f/10,咁睇月亮就幾乎無紫邊喇,影像暗咗但睇月亮啱啱好。
拍的好靚,個鏡頭膠蓋當光圈葉咁用
但未買t-ring玩

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 27 9月, 2007 09:02

DTS-ES 寫:
TONGKW 寫:
DTS-ES 寫:
我支鏡睇月有點紫邊
--------

拍的好靚,個鏡頭膠蓋當光圈葉咁用
但未買t-ring玩
----------

Celestron 有2款呢的焦比f/5折射鏡,80 mm f/5 及 102 mm f/5,都係港幣仟零呅壹枝,佢個鏡前面個膠蓋係特別造成咁樣使可以將焦比由f/5減至f/10使能在睇或拍攝月亮或其他光亮天體時色差減小。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 27 9月, 2007 16:55

memphis 寫:
TONGKW 寫:呢的普通玻璃鏡片造嘅焦比f/5折射鏡睇月亮時會有紫邊,但你可以將個鏡頭膠蓋裝上,取走細蓋,如下圖就將枝鏡焦比變為f/10,咁睇月亮就幾乎無紫邊喇,影像暗咗但睇月亮啱啱好。
想問問呢枝係咩鏡同幾錢啊??[/quote
---------

影個月亮果枝鏡係我一個初學小朋友仔嘅 Celestron C102 OTA (102 mm f/5) 短焦折射鏡,資料睇呢度:-
http://www.scopehouse.com/Ch_menu.htm
呢枝同另外壹枝 Celestron 8 (80 mm f/5) 短焦折射鏡表現差不多,但都只係平價入門鏡而已。。
如果你喜歡折射鏡,又你已經擁有幾好嘅相機同鏡頭,不如買枝好的嘅ED折射鏡(成像更銳利同無色差),例如呢度熱賣中嘅 Maxvision ED 80 mm f/6,資料睇呢度:-
http://www.hkastroequipment.com/catalog_1.html
或者,呢枝細些小也很不錯:-
http://www.grandeye.com.hk/pc_ZenithStar66.htm

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週四 27 9月, 2007 21:27

SIGMA 70-300 APO DG MACRO影的

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 27 9月, 2007 22:11

有說今晚(農曆17)個月亮係最圓,我都影翻壹張。
Telescope: WO 80 FD f/6.95, Camera: Nikon D70, 200 ASA, 1/250 sec., K-Mount on a Tripod.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 27 9月, 2007 22:15

不是今晚, 而是今晨呢~
唐生遲左影喇 :p

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 27 9月, 2007 22:23

係喎,你地果個圓的。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 28 9月, 2007 21:54

今晚(農曆18),個月亮一邊已經唔見咗小小,行落樓下影翻壹張。
Lens: Sigma 170-500 mm, Camera: Nikon D70, 200 ASA, f/8 at 1/125 sec., K-Mount on a Tripod.

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週六 29 9月, 2007 01:01

TONGKW 寫:有說今晚(農曆17)個月亮係最圓,我都影翻壹張。
Telescope: WO 80 FD f/6.95, Camera: Nikon D70, 200 ASA, 1/250 sec., K-Mount on a Tripod.
ED利過APO [倒地]

回覆文章

回到「天文數碼攝影入門 Digital Astrophotography ABC」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客