買望遠鏡跟的配件

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
jj12667
中子星

買望遠鏡跟的配件

文章 jj12667 » 週一 16 7月, 2007 19:31

好似係80ED主鏡同埋個铝箱。
pkchung,可否將你份LXD75秘技傳送一份給我呢;唔該!

topic splitted from:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?p=89898#89898

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 16 7月, 2007 19:51

點解 :?: 唔得得唔得 :evil: (Just kidding) :mrgreen:

URL:
http://www.meade.com/manuals/TelescopeM ... XD-75C.pdf

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週二 17 7月, 2007 20:25

pkchung 寫: 係唔係個 packing 只有一支 Maxvision ED80, 同埋一個铝箱呢:?:
鍾爸爸,難道巨眼那邊3x00會多送那2"天頂嗎?係就通知我呀! :mrgreen:

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 17 7月, 2007 21:12

jj12667 寫:鍾爸爸,難道巨眼那邊3x00會多送那2"天頂嗎?係就通知我呀! :mrgreen:
天頂一般買鏡都可能會冇, 都算... 奇怪連尋星鏡都唔跟.... 4 百幾 mm 落個 10 mm 目鏡要將 object 推入視場都唔係咁容易架....

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週二 17 7月, 2007 22:28

jj12667 寫:鍾爸爸,難道巨眼那邊3x00會多送那2"天頂嗎?係就通知我呀! :mrgreen:
My dear Mr. jj12667, I have checked that 巨眼那邊 3x00 真係會多送那2"天頂o架, 洗唔洗 pm 條 link 比你呀? :mrgreen:

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 18 7月, 2007 08:07

pkchung 寫: My dear Mr. jj12667, I have checked that 巨眼那邊 3x00 真係會多送那2"天頂o架, 洗唔洗 pm 條 link 比你呀? :mrgreen:
如果係meade果個1xxx 2寸天顶就話我知,200蚊果款我都有2個啦,睇嚟巨眼又出舊招救市,減价送XX;嘿! :mrgreen:

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 18 7月, 2007 18:49

opa 寫: 天頂一般買鏡都可能會冇, 都算... 奇怪連尋星鏡都唔跟.... 4 百幾 mm 落個 10 mm 目鏡要將 object 推入視場都唔係咁容易架....
apo,聽你口氣好似你支meade版有尋星鏡送,係就利害啦,3600蚊又有尋星鏡、铝箱、2"貴版天頂鏡[未肯定],最利害係送埋貨;利害利害! :mrgreen:

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週三 18 7月, 2007 20:13

jj12667 寫: apo,聽你口氣好似你支meade版有尋星鏡送,係就利害啦,3600蚊又有尋星鏡、铝箱、2"貴版天頂鏡[未肯定],最利害係送埋貨;利害利害! :mrgreen:
咁勁?咁咪仲抵過maxvision? 好難決擇添。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 18 7月, 2007 20:18

jj12667 寫:apo,聽你口氣好似你支meade版有尋星鏡送,係就利害啦,3600蚊又有尋星鏡、铝箱、2"貴版天頂鏡[未肯定],最利害係送埋貨;利害利害! :mrgreen:
有我就唔使嘈啦...

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週三 18 7月, 2007 22:58

opa 寫: 有我就唔使嘈啦...
咁你應去巨眼版嘈嗎?唔應該係呢度嘈,嘈錯版面;嘿嘿!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 18 7月, 2007 23:20

jj12667 寫: 咁你應去巨眼版嘈嗎?唔應該係呢度嘈,嘈錯版面;嘿嘿!
其實我都唔係咋型, 不過見你地講開我又加把口講者! 我一直都話抵買.

我祗係話生產商應該最好跟埋尋星鏡發售, 成本又唔會增加好多, 基本 Meade 同 Maxvision 地都係同一個阿媽生..

其實呢支鏡既發售定位係天文鏡定係地平式觀望鏡呢? 我都攪唔清楚? 以前 Celestron 支 80mm /F5 又係有相同情況. Option list 亦好似祗有配套既貴價正像 finder 出售.

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週三 18 7月, 2007 23:51

My dear Mr. jj12667, I have checked that 巨眼那邊 3x00 真係會多送那2"天頂o架, 洗唔洗 pm 條 link 比你呀? :mrgreen:
如果係meade果個1xxx 2寸天顶就話我知,200蚊果款我都有2個啦,睇嚟巨眼又出舊招救市,減价送XX;嘿! :mrgreen:

Mr. jj12667, 我唔係講緊 meade 果個1xxx喎, 我係講 WO 66ED w/1.25" D-E diagnoal, 都只係 HK$ 3,080. 致於個 1.25" D-E diagnoal係唔係高級o野, 我就唔知o拉.... :mrgreen:

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週四 19 7月, 2007 09:19

更死,支鏡好似賣過2xxx的,聽聞原配送2"靚靚天頂,不過有說呢款4片好唔掂[自己上網揾],出讓率都幾多! :shock:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 19 7月, 2007 09:39

你地好似東拉西扯離晒題喎...... :? :? :?
版主可以考慮分割下主題呀.......

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週四 19 7月, 2007 18:47

Wah!! 寫:你地好似東拉西扯離晒題喎...... :? :? :?
版主可以考慮分割下主題呀.......
sorry...... :mrgreen:

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客