估中無獎之:大圓圈用嚟做乜?

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
大黃傻貓GARFIELD
中子星

估中無獎之:大圓圈用嚟做乜?

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 20 5月, 2019 20:14

那是受外國朋友啟發的,等好天就可以出去使用
附加檔案

頭像
Eddy So
夸克星

Re: 估中無獎之:大圓圈用嚟做乜?

文章 Eddy So » 週一 20 5月, 2019 20:34

夫拉圈,纖體用?

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 20 5月, 2019 20:39

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 21 5月, 2019 21:49

本來估中,慢了一步 :D

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 21 5月, 2019 23:45

﹣﹣﹣﹣﹣﹣
我也有壹套手動 Go-To 給我的 C8 用。
用天文軟件找出要被觀測的天體仰角及水平角度,然後用手推鏡筒。
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
C8 AltAz.jpg
C8 AltAz.jpg (262.32 KiB) 已瀏覽 3703 次
﹣﹣﹣﹣﹣﹣

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 22 5月, 2019 14:18

anyone 寫:
週二 21 5月, 2019 21:49
本來估中,慢了一步 :D
那是給我嘅12寸杜蘇鏡。水平方向原理:
(1)先把0度對準 true North 固定,手機 有指南針嘅app ,可根據自己位置定到 true North
(2)在杜蘇鏡底座加個指針就得
(3)Altitude,使用類似唐先生嘅 inclinometor
(4)用手機 app Stellarium 搵天體嘅仰角及水平角度

下一個project 就係幫支可拆散嘅牛反造個杜蘇架,又係用呢個做 push to

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週三 22 5月, 2019 16:46

TONGKW 寫:
週二 21 5月, 2019 23:45
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
我也有壹套手動 Go-To 給我的 C8 用。
用天文軟件找出要被觀測的天體仰角及水平角度,然後用手推鏡筒。
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
C8 AltAz.jpg
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
請教一問題。如果 incinometer 出嘅仰角與天文軟件找出嘅有差異,你會點修正?

LT
夸克星
聯繫:

文章 LT » 週四 23 5月, 2019 12:28

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週四 23 5月, 2019 18:11

﹣﹣﹣﹣﹣﹣
[/quote]
請教一問題。如果 incinometer 出嘅仰角與天文軟件找出嘅有差異,你會點修正?
[/quote]
﹣﹣﹣﹣﹣﹣
小心較準經緯儀的水平,這很重要。
我通常這樣進行。
用天文軟件讀出要被觀測的天體當時的水平角度及仰角,
將鏡筒先推向天文軟件所示的水平角度,
然後將鏡筒向上或下推動至 inclinometer 讀出天文軟件所示的仰角,
要被觀測的天體一般會在尋星鏡視場內,差異不大。
﹣﹣﹣﹣﹣﹣

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客