我的自制8吋F4牛頓反射天文鏡

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
Marantz
紅巨星

我的自制8吋F4牛頓反射天文鏡

文章 Marantz » 週六 19 1月, 2019 16:24

My DIY Newtonian Telescope

我的自制8吋F4牛頓反射天文鏡,
喬裝及微調後終於可以見人了!
M42獵戶座大星雲和月齡十二月面,17JAN 2019測試成功,圓我學生時代夢想,認真地自制一支反射式天文鏡!
附加檔案
17 Jan 2019_DIY 8_1600MM_2400_65%_RS5_PS.jpg
17 Jan 2019_DIY 8_1600MM_2400_65%_RS5_PS.jpg (579.37 KiB) 已瀏覽 11336 次

頭像
kwong
紅巨星

Re: 我的自制8吋F4牛頓反射天文鏡

文章 kwong » 週六 19 1月, 2019 17:10

用料靚,比廠制更正 ,學習學習 :)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 19 1月, 2019 22:52

[Good Job] DIY高手 [Good Job]

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週日 20 1月, 2019 08:59

謝謝!過獎了~百鳥歸巢,只是裝嵌手作仔 [壓力]

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週日 20 1月, 2019 22:12

[Good Job] [Good Job]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 21 1月, 2019 10:33

厲害! [Good Job]

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 21 1月, 2019 13:59

簡直是巧奪天工!

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 21 1月, 2019 14:06

[Good Job] [Good Job] [Good Job] [Good Job] [Good Job]

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 21 1月, 2019 15:19

睇你用 CEM60,支鏡應該好重喎!

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週一 21 1月, 2019 16:22

謝謝,無正式磅過,估計約12kg左右~

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 21 1月, 2019 17:51

Marantz 寫:
週一 21 1月, 2019 16:22
謝謝,無正式磅過,估計約12kg左右~
咁用 CEM60,可以孭得起支鏡同拍攝器材。
你係主要用嚟攝星吧?因為留意到你調焦、拍攝器材喺晒下面。

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週一 21 1月, 2019 21:23

Yes, 主力攝星!將相機向下放容易D平衡~

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週五 08 2月, 2019 12:02

正式投產
M42獵户座大星雲 (全本土制作)
7 FEB 2018 @ Yuen Long

Telescope: DIY 8" Newtonian Reflector 880mm F4.4
Camera: ZWO 071C@-10C + STC MS Filter
Exposure: 300x10, 240sX10, 180sX20, 120sX20, 60sX20, 15sX20, @Gain 100
Mount: CEM60 with Guiding
DSS, PI
謝謝欣賞!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 08 2月, 2019 12:35

報告團長,你的 friends 越來越少啦 :D

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週五 08 2月, 2019 13:47

anyone 寫:
週五 08 2月, 2019 12:35
報告團長,你的 friends 越來越少啦 :D
[哭哭] [哭哭] [哭哭]

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客