「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
MANDII
夸克星

「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

文章 MANDII » 週六 12 8月, 2017 11:47

方案目的,成效成本預計:

1.最小能300倍看得清晰月面,最高有效倍數能達到800倍

2.光學設計簡練,用最小數量的鏡片以減小光耗,只是比現在牛反加多一個副鏡反射鏡(全圓形平面鏡,非天文專用的光學元件,又平又靚)

3.成本底,估計約一萬三元(草稿算錯)能搞掂,一萬元40厘米主鏡三千鏡架以及其它小零件

4.望遠鏡鏡身短口徑大,鏡身越短剛性越強,精度好把控,重量也輕。一米不到80厘米長我覺得差不多了,攜帶也挺方便。

5.短身容易制作

我查過現今不同望遠鏡的大小尺寸,以及價位,覺得這樣做才化算,效果好成本底又好做。本人沒時間精神參與眾多論壇的討論,有興趣探究的可前往以下論壇

詳情(中國牧夫論壇器材版與DIY版):
http://www.astronomy.com.cn/bbs/forum.p ... 1&mobile=2

http://www.astronomy.com.cn/bbs/forum.p ... 1&mobile=2
附加檔案
最後由 MANDII 於 週六 12 8月, 2017 12:38 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
MANDII
夸克星

Re: 「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4 ,兩米身長縮致80厘米)

文章 MANDII » 週六 12 8月, 2017 11:54

其它設計過程中的草圖
附加檔案

頭像
MANDII
夸克星

Re: 「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

文章 MANDII » 週六 12 8月, 2017 14:38

我們可以這樣來計算,有兩台一模一様兩米高一米大的望遠鏡,它們的分別在於主鏡F2和F4,然後同樣的觀察月球上的阿基米德這塊盤地和木星紅斑巨眼,甚至於深空,觀察者覺得是一樣清楚沒什麼區別,那麼這主鏡差價就是縮短的價值。又另一部F4高4米的望遠鏡和這部高2米的F4比較,那麼鏡身貴多2米的價銭再加上爬樓梯的辛苦費和意外事故醫療費的總和就是縮短的價格,我指能賣多少錢。哈哈哈!

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 「大牛裁半行動」(40厘米口俓F4.5,兩米身長縮致80厘米)

文章 鄧登凳 » 週一 14 8月, 2017 02:20

先不理曲面副鏡, 平面副镜210mm, 遮擋了主鏡, 主鏡的收光面只得(400/2)^2 * PI - (210/2)^2 * PI = (340/2)^ 2 PI, 即主鏡只等如340mm主鏡的收光能力, F = 1800 / 340 = 5.3。

第二副鏡遮檔主鏡到第一副鏡107^2 / 210^2 = 26%, 因此F值實為5.3/0.74 = 7.2

用來看月球或可以, 用來看深空...

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 14 8月, 2017 12:21

鄧登凳 寫:
週一 14 8月, 2017 02:20
先不理曲面副鏡, 平面副镜210mm, 遮擋了主鏡, 主鏡的收光面只得(400/2)^2 * PI - (210/2)^2 * PI = (340/2)^ 2 PI, 即主鏡只等如340mm主鏡的收光能力, F = 1800 / 340 = 5.3。

第二副鏡遮檔主鏡到第一副鏡107^2 / 210^2 = 26%, 因此F值實為5.3/0.74 = 7.2

用來看月球或可以, 用來看深空...

你未睇明幅光路設計圖,第二副鏡冇摭第一副鏡啦,亦冇摭主鏡,你睇吓光線走勢亦睇得出。另外,光路設計圖唔系咁簡單等同一幅光路概念圖。設計重點在於計算,要用幾大塊鏡,每塊鏡之間嘅距離,與今次鏡身長度同塭主鏡嘅大小,摭蓋率等等一系列的參數,才計算出各個副鏡嘅大小位置的。經計算,第二副鏡所計算出嘅位置,系一個最佳位置,其位置與大小嘅選取根本就唔會摭擋第一副鏡和主鏡。

另外,你咁計都啱,實質系等同34厘米主鏡(但34厘米亦有摭擋亦要打拆頭),實質系統光圈亦小D,以34厘米計系F5.3,呢個合理嘅。但我同你講我當初只用21/40嘅平方得出27%嘅摭蓋率亦差唔多了,重點系,呢個摭蓋率系可以接受,我指無論行星月亮深空,目視與攝影,目視就更加唔洗講冇差別,只會暗D,睇月球仲好冇咁刺眼,深空就星點數目唔會因此減少好多,深空天體亦系,唔會差別好大,莫講話27%,就算三份一都不成問題。原因系有根據的呢度唔講了,要講一匹布咁長。無論攝影目視,小許差別。27%唔系求其定,糸一個綜合嘅取舍,可合理嘅摭蓋數值

總之一句講哂,呢個重點系縮短大牛頓嘅全新設計方案,全世界獨一無二你搵唔倒有同様做法,唔信你地去外國网站查下便知。國內有名嘅光學專家張教授都認為呢個方案創新,行得通,佢都末見過,獨一無二。一個唔覺意分分鐘欏倒專利,被稱為系牛頓之後嘅發明都有之,新版大牛頓望遠鏡。唔信你地可以睇上面兩條Link。重點系F4嘅焦長可以做到F2嘅鏡身,F20既焦長可以做到F10嘅鏡身,我二樓講嘅就系重點

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 14 8月, 2017 14:35

摘文:2017/8/10:

我今早也想過了的,接下來的事我會以這樣的方式把這大牛做出來。就是先搞好鏡身確定問題不大有一定把握能裝上去用得上之後才會入手購入主鏡。鏡身是我最難搞難度最大的方面,一來沒專門工具二來材料也不知那裡買三來自已也沒多小精力老實講,上次就相機鏡頭屁股後插個目鏡都忙了我整整兩天~但是問心我是很想做出來的這大牛,因為我很想裝一部屬於自己的望遠鏡。只是感覺人也比較懒得動這幾年,我也沒玩天文兩三年了~這一個月以來才重捨這嗜好,才又進來牧夫。

所以,這件事我是想有時間閒來無事幹的時候就當成是一種小勞作那樣子,然後慢慢的一點一點的用自己的方法把它做出來,這樣比較適合我。所以我也不清楚什麼時候會做好,一開始就說過這是長期的項目

實現的過程我會主要備檔於DIY版中的這張帖,那邊器材版的帖主要是探討這大牛設計方面,目前基本上已完畢

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 14 8月, 2017 16:44

原來第二副鏡是在第一副鏡的無光區內, 那第二副鏡的遮掩不用考慮。

但有可相榷的,

1. 主鏡中心區根本沒有用, 那開個孔, 將目鏡置於筒尾便可以了。三片鏡反射設計, 調光軸將會是惡夢。且鍍面反光率只得90%, 三片反射後將損失27%的光, 所以事實上有效光圈都是7.2。

2. 副鏡大小=光錐(light cone)大小, 光源不是在光軸上的, 部份的光會在副鏡上出了界, 產生了嚴重的漸暈(vingetting), 即中央以外的視場會變得較暗。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 14 8月, 2017 22:18

我明你意思好似馬卡C卡鏡咁做,但實情系開窿風險好大我一早講左唔會咁做,訂購個有窿嘅主鏡亦問過,人地唔會做,做亦會好貴。目前鏡片系常規果隻,40厘米咁上下F4.5,一萬人仔咁上吓。

題外話唔好以為現時馬卡施卡嘅設計就系縮短鏡身。你睇番所有呢類鏡包括RC嘅光學設計,基本上系源自牛頓鏡,再改良些小。佢地嘅主鏡大小同焦佢嘅比值亦即焦距F值(我指主鏡唔系系統F值),同主鏡與鏡筒嘅比例亦即望遠鏡嘅鏡身F值,系達唔到一半縮短的。而我嘅設計系F4.5嘅焦佢,F2.0鏡身,縮短超過一半。一米八嘅焦佢40厘米口徑(F4.5嘅焦距),但80厘米長40厘米囗徑(F2.0嘅鏡身),縮短最小55%

另做法上你所指嘅vingeting問題只要三塊鏡片有得微調便可輕易解決,上下左右前後微調。基本上好似目前牛反一樣嘅構造。主鏡一樣三個罗絲,第二副鏡即現行嘅副鏡改去中間部位,然後只系加個全圓形平面鏡系最前面十字架位。呢個系最簡單有效嘅方法。當然鏡筒要有四十幾厘米咁大八十幾厘米長。對光軸就到時主鏡上下兩點做記號,圓鏡和楕圓輻鏡中心做記號,再用十字光軸調校鏡看到三點成一缐就對好,十字中心也在同一中心點上
附加檔案

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週一 14 8月, 2017 22:56

舉例說明,以下有段野解釋我嘅設計同Meade鏡嘅區別,我比佢縮短更多

我說人家的這個設計圖(圖1)和我兩個的(圖2圖3)區別在哪就行了,因為它們看似很像,但只是表面上像似,另外一個設計圖搞到很複雜根本也和我的完全不是一回事就不用多說了

第一,圖1的光圈大所用的副鏡就可以小很多,摭擋也自然就小。我如果有像他這麼大光圈的主鏡我早就搞定這鏡子了還用着等到今天,直接加副鏡彎出去鏡筒就了事。我一開始説過這番話的。我量了下屏幕圖1的主鏡是1.6厘米長,副鏡到主镜距離4厘米,這鏡光圈大慨是2.5-3.0的大光圈,所以你們看到它的副鏡很小。而我的是什麼光圈?4.5呀!比圖1的小好多所以副鏡要相對的大好多如果是要做短身的。再一個它主鏡和我的主鏡又分別是多小,因為這涉及到鏡筒長度能做多長,和摭擋的關連。我40厘米的主鏡能做到80厘米的長度,1比2等於是,就好像F4.5本來1比4.5縮到現在才1:2,難度大好多。

第二,我的圖2和他的圖1都是用曲面鏡,我也不知道他的曲面和我的曲面具體有什麼區別,因為曲面鏡是也分很多種。而我的是縮短焦長,所以就可以增大光圈,而他的圖1很明顯是延長了很多焦長,再一個我想他也不想主鏡打洞所以就彎出去。所以你們説這哪里一様。

第三,圖3我的最新設計圖就更加不用多說了,完全是變種新式武器,用的是平面鏡就搞定了呀!還用得着用什麼曲面鏡!本來之前我還想過用拋物面副鏡的呀我之前說了的,但是經過Tele2002看過後認為不行,所以我就打消念頭了。所以最後才有圓平面副鏡的誔生,而且是別樹一格的全圓形平面鏡

所以,完全不同啦!
附加檔案

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 10:31

鄧登凳 寫:
週一 14 8月, 2017 16:44
原來第二副鏡是在第一副鏡的無光區內, 那第二副鏡的遮掩不用考慮。

但有可相榷的,

1. 主鏡中心區根本沒有用, 那開個孔, 將目鏡置於筒尾便可以了。三片鏡反射設計, 調光軸將會是惡夢。且鍍面反光率只得90%, 三片反射後將損失27%的光, 所以事實上有效光圈都是7.2。

2. 副鏡大小=光錐(light cone)大小, 光源不是在光軸上的, 部份的光會在副鏡上出了界, 產生了嚴重的漸暈(vingetting), 即中央以外的視場會變得較暗。

仲有様野剛醒起,如果你咁計有效光圈系啱,咁就算未經改動嘅牛反都一樣要打折,施卡馬卡都反射過不知多小次亦要扣,折射鏡每經過一塊透鏡都會有損耗,所以亦要打折,基本上所有望遠鏡都要打折頭。搞清楚我宜家只系比原來嘅牛頓鏡加多一塊咁多,而且呢塊平面鏡廠方數據反射率高達94%,系前鍍式反射鏡唔會有重影,不是一般家居鏡的後鍍平面鏡,經放大會有重影

同塭漸暈問題咁宜家牛頓鏡一樣同一道理會有,何解我又用得好好哋唔覺有乜唔妥。有問題都系小問題啦,依家係講緊取舍嘛。要短身緊有地方冇咁理想㗎啦

PS:就系呢塊鏡,如果買天文專用嘅平面副鏡系好貴好貴,仲貴過主鏡。10厘米短軸以下嘅幾百蚊,但多於10厘米就好難揾,有都要兩萬幾蚊普通20厘米咁上吓大,但呢款系投影機用嘅平好多,可以用
附加檔案

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 11:25

我已諗好計好哂成盤方案,可行性成功率相當高,只系未真系去做

主序星
聯繫:

文章 » 週二 15 8月, 2017 11:43

以牛反黎講, 呢個方案既遮擋比已經大過0.5......
要知道遮擋除左令成像變暗, 仲會影響反差, 得別係高倍時更加明顯.......
呢個情況仲未計算你用無精度可言既副鏡所引入的額外像差......
而且低倍下更加會有副鏡既黑影在視埸中揮之不去.......

因為呢D原因先唔會有人用平面鏡去做縮短鏡筒, 而採用卡式
光學系統設計要考慮既因素太多,
睇你既設計圖就見到你既方案無視遮擋, 像差, 失光, 精度, 調整, 存在太多不合理的地方
樓主宜多加考證, 否則到真正投入資金後恐怕會追悔莫及

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 12:29

先唔好理馬卡,馬卡嘅設計亦唔系真系縮短,佢本身個主鏡已經系短焦F值好細,我之前上面亦舉例說明左。馬卡施卡最主要作用系延長焦距,長焦鏡。唔系靠主鏡本身長焦,系靠曲面副鏡延長,呢度唔好將問題復雜化咪理馬卡先。

咁你講唔講得出你所指嘅一系列問題,原因系出系邊??同宜家嘅牛反鏡分別,咁宜家牛反一様有你所指嘅問題。我只系多一塊鏡,具體邊度引致問題?你唔系話講哂呢D所有基本上任何望遠鏡都有嘅問題,Up哂D專有名詞出來就算。仲有我摭擋只系0.27,不到一半

同塭你何來睇倒我精度唔夠,設計圖並不會有任何有關精度嘅資料,精度系下一步構件方面嘅事,調整亦系。

你話我無視像差,我又反問你你又知道點樣設計可以冇像差?你又有冇辦法可以縮短鏡身?有冇設計圖睇吓?你一句說話馬卡便能解決所有呢D問題你真當我流嘅,仲話我平面鏡用錯,真好笑伱有冇比我更好嘅做法??你講嘅呢D只系一般性嘅光學問題啦,並唔系針對我呢個設計,你真系系我面前拋書包,我呢D系實戰派喜容你得個講字

主序星
聯繫:

文章 » 週二 15 8月, 2017 12:48

歡迎參閱小弟出的造鏡帖, 再討論小弟是否得個講字 [樂奔]

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 15 8月, 2017 13:45

唉哂氣啦我邊得閒睇咁多
一句講哂米八焦長牛反,你有辦法鏡身縮到一半就發圖上來,一張圖便睇哂堅定流,我地講野要言之有物有圖為據,到時嘈交打官司都有圖作証

我亦冇咁好精神系呢個論壇言辭之爭

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客