射電天文

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週四 24 3月, 2016 13:49

ham 寫:Attached photos are taken on these few days by my magnetometer.

You can find the second photo has a spike occurred on the curve nearly at 20160321 11:00 HKT

This signal was CME? SID? Error? Who knows?
你自己都話數據係出自2016年啦,原來做實驗做觀測靠的是
不在場證據,反而不唔係自己嘅收集數據。

咁我都可以話自己整到蟲洞,揾到外星人了 :lol:
最後由 WFPC2 於 週四 24 3月, 2016 13:50 編輯,總共編輯了 1 次。

ham
紅巨星

文章 ham » 週四 24 3月, 2016 13:50

WFPC2 寫:
ham 寫:
lightning 寫:3月21号果日香港打雷閃電喎。
有可能,但唔似會咁少,那天我覺得電場會多過磁場變化,由於19/3粉嶺傍晚亦有雷暴,但不見得有類似數據收集到,而且21号没有在現場觀察記錄情况,不能作有效的証據!
你出嘅圖咪正係3月21日嘅數據,怎會冇記錄?不如Post埋3月19日嘅
數據出來看看。

閃電定位系統對雲對地閃电較敏感,雲間閃電不那麼敏感。

都好,今晚返屋企攞埋出來。 :D

ham
紅巨星

文章 ham » 週四 24 3月, 2016 18:49

請幫忙檢查天文台的雷雨資料,當日我亦在粉嶺工作,或許看到傍晚18:22前有個spike, 但粉嶺聽到雷聲和下雨约在18:45至19:30下完雨,在那段時間又沒有明顯spike出現。
附加檔案

頭像
WFPC2
夸克星

文章 WFPC2 » 週四 24 3月, 2016 21:00

ham 寫:請幫忙檢查天文台的雷雨資料,當日我亦在粉嶺工作,或許看到傍晚18:22前有個spike, 但粉嶺聽到雷聲和下雨约在18:45至19:30下完雨,在那段時間又沒有明顯spike出現。
天文台發佈的閃電記錄只發佈至三日前,可觀的位置是在荃灣,
為何會移至粉嶺?

另外明明是2016年的觀測記錄,為何會突然改口話2015年的記錄?

不是惡意指正你們,不過擺明是製造了太多不在場證據
了,完全是不能以理服人。

lightning
原恆星

文章 lightning » 週四 24 3月, 2016 21:09

WFPC2 寫:
ham 寫:請幫忙檢查天文台的雷雨資料,當日我亦在粉嶺工作,或許看到傍晚18:22前有個spike, 但粉嶺聽到雷聲和下雨约在18:45至19:30下完雨,在那段時間又沒有明顯spike出現。
天文台發佈的閃電記錄只發佈至三日前,可觀的位置是在荃灣,
為何會移至粉嶺?

另外明明是2016年的觀測記錄,為何會突然改口話2015年的記錄?

不是惡意指正你們,不過擺明是製造了太多不在場證據
了,完全是不能以理服人。
唔係阿話 :shock: 香港嘅科研竟然係咁搞法,唔好講埋人地個性出來話
做咗觀察啦。

頭像
cyyek
紅巨星

文章 cyyek » 週五 25 3月, 2016 07:05

we have a meeting next week.
日期:3月29晚
 時間:晚上七点至八点十五分
 題目:衛星接收機簡介
 地点:理大P307室
講者:資深组員張永倫先生
 時次講座適合初學者

PTS
夸克星

文章 PTS » 週五 25 3月, 2016 11:18

cyyek 寫:we have a meeting next week.
 時次講座適合初學者
Unfortunayely I have class at Hokoon.
Ham is welcome to join.

pts

ham
紅巨星

文章 ham » 週六 26 3月, 2016 14:39

PTS 寫:
cyyek 寫:we have a meeting next week.
 時次講座適合初學者
Unfortunayely I have class at Hokoon.
Ham is welcome to join.

pts
Yes,sure. I will join. :D

lightning
原恆星

文章 lightning » 週日 27 3月, 2016 08:35

WFPC2 寫:
ham 寫:Attached photos are taken on these few days by my magnetometer.

You can find the second photo has a spike occurred on the curve nearly at 20160321 11:00 HKT

This signal was CME? SID? Error? Who knows?

咁我都可以話自己整到蟲洞,揾到外星人了 :lol:
射電天文好似冇乜特喎,不如我地都搞個蟲洞天文,外星人天文囉。 :lol:

ham
紅巨星

文章 ham » 週日 27 3月, 2016 13:13

lightning 寫:
WFPC2 寫:

咁我都可以話自己整到蟲洞,揾到外星人了 :lol:[/quote

射電天文好似冇乜特喎,不如我地都搞個蟲洞天文,外星人天文囉。 :lol:[/quote

對不起!您找錯對象了。我對尋找外星智慧生物沒有興趣和了解,亦不願制造驚天動地結果的人噢!我只是追隨前輩行過的路去了解我感受不到的天文訊息。

PTS
夸克星

文章 PTS » 週日 27 3月, 2016 17:58

ham 寫:
WFPC2 寫:

咁我都可以話自己整到蟲洞,揾到外星人了 :lol:[/quote

射電天文好似冇乜特喎,不如我地都搞個蟲洞天文,外星人天文囉。 :lol:[/quote

對不起!您找錯對象了。我對尋找外星智慧生物沒有興趣和了解,亦不願制造驚天動地結果的人噢!我只是追隨前輩行過的路去了解我感受不到的天文訊息。
It is a complete waste of time to repond to these "noise".
Our time is better used on our work.

pts

lightning
原恆星

文章 lightning » 週日 27 3月, 2016 20:37

PTS 寫:
ham 寫:
WFPC2 寫:

It is a complete waste of time to repond to these "noise".
Our time is better used on our work.:

pts
你講嘅先完全係noise呀,你當我地D網友白痴架?

所謂嘅研究員,出黎講嘢竟然係反口覆舌,張開眼講大話
九唔答八,不知所謂。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客