M27

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

用C8影的狐狸座M27啞鈴星雲

文章 Subaru » 週二 08 7月, 2003 08:14

CK前輩, 上次你要我用C8影張亞米加俾你, 我暫時未有機會影到. 現交住另外一張功課先得唔得呀? :wink:

其實今次係我第一次用到8吋口徑嘅集光力影深空天體, 我一直對用到成1200mm焦距去影長時間曝光不太有信心, 因為以前就算用中型赤道儀影支自製6吋f/4牛頓也不是百發百中. 今次我用off-axis guider, 相信已經把setup的flexure問題解決了. 不過用OAG真係要講彩數! 個FOV唔一定有可用guide star. 今次我只是抬一個小型赤道儀去西貢影, 挑戰嚇1200mm, 而且已經有好耐無影deepsky, 所以影果陣都重係戰戰驚驚.

C8 + 0.63x Reducer + 200倍手動修正摩打追蹤, 富士P800負片曝光15及30分鐘合成, 於20030706攝於西貢.
附加檔案
M27 stacked ok2.jpg
M27 stacked ok2.jpg (172.4 KiB) 已瀏覽 12082 次

頭像
主序星

文章 » 週二 08 7月, 2003 12:03

好靚呀

頭像
豆豸苗
夸克星

Re: 用C8影的狐狸座M27啞鈴星雲

文章 豆豸苗 » 週二 08 7月, 2003 12:31

Subaru 寫:C8 + 0.63x Reducer + 200倍手動修正摩打追蹤, 富士P800負片曝光15及30分鐘合成, 於20030706攝於西貢.
手動修正摩打追蹤 --- 係點做0既呢?

訪客

文章 訪客 » 週二 08 7月, 2003 15:15

Subaru 寫:CK前輩, 上次你要我用C8影張亞米加俾你, 我暫時未有機會影到. 現交住另外一張功課先得唔得呀? :wink:

其實今次係我第一次用到8吋口徑嘅集光力影深空天體, 我一直對用到成1200mm焦距去影長時間曝光不太有信心, 因為以前就算用中型赤道儀影支自製6吋f/4牛頓也不是百發百中. 今次我用off-axis guider, 相信已經把setup的flexure問題解決了. 不過用OAG真係要講彩數! 個FOV唔一定有可用guide star. 今次我只是抬一個小型赤道儀去西貢影, 挑戰嚇1200mm, 而且已經有好耐無影deepsky, 所以影果陣都重係戰戰驚驚.

C8 + 0.63x Reducer + 200倍手動修正摩打追蹤, 富士P800負片曝光15及30分鐘合成, 於20030706攝於西貢.
好正,最難得是肉眼導星,對焦及追綜均準確,完全是個人技術的表現!!
而這張相正好說明一個事實,只要有心機,菲林依舊在DSP 拍攝中佔一席位,也可作為以數碼相機拍攝天體潮流中的一個反思。

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 08 7月, 2003 15:40

上個星期有一日係天台試影m27,發現係影唔到雲氣...
我估除左因為光害勁,透明度唔夠高,hotpixel好勁之外,CCD影星團好似會比影星雲容易d...
唔知有無估錯呢?

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週二 08 7月, 2003 19:39

我想知究竟subaru兄用咩mount多d喎....... :mrgreen:

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週二 08 7月, 2003 22:18

CK與Subaru兩位的確是大師級人馬.
兩位拍攝的M27都是擺正南北,並不馬虎.佩服,佩服.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 08 7月, 2003 22:39

豆豸苗 寫: 手動修正摩打追蹤 --- 係點做0既呢?
由於一般有摩打的赤道儀嘅追蹤速度都會有誤差, 作長時間曝光影長鏡都需要作修正, 去使支鏡準確地追住個目標.

方法是利用一個十字絲目鏡(很容易自製!)對著粒guide star, 如果赤道儀追得唔準, 粒星就會偏離十字絲, 那時便要利用連接著摩打的drive corrector, 作出修正. 這個過程是需要real time地進行, 眼睛要不斷monitor著粒星, 一有誤差就即時要作出修正.

你可以問嚇d天文攝影的老前輩, 以前有摩打追蹤的赤道儀很貴, 不是人人都有摩打, 他們影300mm以下的鏡頭都是用手擰個赤道儀的微調去用長時間曝光! 那些才是真正的手動追蹤.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 08 7月, 2003 23:25

Anonymous 寫: 好正,最難得是肉眼導星,對焦及追綜均準確,完全是個人技術的表現!!
而這張相正好說明一個事實,只要有心機,菲林依舊在DSP 拍攝中佔一席位,也可作為以數碼相機拍攝天體潮流中的一個反思。

ck
我很喜歡用手guide去收集來自遙遠地方的光子嘅感覺. 當然如果有CCD autoguide會舒服很多, 但手guide的成功感係autoguide俾唔到的.

現在科技一日千里, 用數碼技術已經可以很方便地做天文攝影, 不過我還是喜歡用"古老"傳統方法果種feel, 現今科技太講效率, 少了一種craftmanship feeling.

訪客

文章 訪客 » 週三 09 7月, 2003 00:28

係呀, 同以前比, 現今要影張好照片, 買貴貴儀器加少少技術就得.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 09 7月, 2003 00:34

唔記得login添... :P

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 09 7月, 2003 11:10

Subaru 寫: 我很喜歡用手guide去收集來自遙遠地方的光子嘅感覺. 當然如果有CCD autoguide會舒服很多, 但手guide的成功感係autoguide俾唔到的.

現在科技一日千里, 用數碼技術已經可以很方便地做天文攝影, 不過我還是喜歡用"古老"傳統方法果種feel, 現今科技太講效率, 少了一種craftmanship feeling.
噢! 謝謝 Subaru 指導~ 可以想像倒手 guide 0既成功感. 仲要係用菲林添!! 集合咁多心機之下, 影得好真係會好開心. :wink:
有機會真係要試下. 即時諗起 WenXP 個簡便手動赤道儀. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
科技發達, 好多 craft 野都冇左 lu.... 以前0的人玩黑房, 而家0的人玩 photoshop. 某度上都係令天文攝影呢樣野普及左0既. 8)
不過如果懂得古老方法, 懂得多0的 craft 同 diy, 我諗用新方法時會更加明白成件事0既原理. :roll:

CK
紅巨星

文章 CK » 週三 09 7月, 2003 11:22

Subaru 兄:

用OFG 的其中一個難處是找尋合適的導星,而Celestron的 OFG 只可作360度旋轉,你可以試行改裝,或轉用Lumicon的出品,因它們除了全周轉動外,尚可作前後移動,大大增加選擇導星的機會。
我最近改用ccd拍攝同樣遇上相同的困難,由於二片ccd處於一個焦平面上,可選的導星更小,當星等暗而曝光時間短,就容易受背境雜迅干擾,引致修正錯誤,增加曝光時間,則會降低 AO-7的精度,兩難!!
故此你見我將M27 微向右移,就為遷就導星。

ck

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 09 7月, 2003 13:42

Anonymous 寫: 好正,最難得是肉眼導星,對焦及追綜均準確,完全是個人技術的表現!!
ck
這一點我要有些補充, 就是試用新接觸的技術影到一些DSO, 並不是我個人技術的關係, 而係有我師父從旁指導, 及借用他的裝備給我, 我才影到. :wink:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 09 7月, 2003 18:13

Subaru 師父???
Subaru 神秘, 佢師父更神秘~~ :mrgreen:

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 26 位訪客