M31 @ Tai Au Mun

行星、深空天體、星野攝影等
sampson
紅巨星

M31 @ Tai Au Mun

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 02:11

M42
90s x 36 @iso1000, f5.6
70 - 300mm ED @ 200mm
Dark and bias frames
DSS and PS

Thank you all my friends at TKO group :D
附加檔案
(2.93 MiB) 已下載 5586 次
(2.85 MiB) 已下載 5586 次
最後由 sampson 於 週二 12 9月, 2017 22:34 編輯,總共編輯了 3 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 15 12月, 2014 06:39

喜歡“曝光不足”的M42顏色和形熊。 [Good Job]

skyfiction
主序星

文章 skyfiction » 週一 15 12月, 2014 11:10

好正呀...
sampson兄,想請問第一張係crop幾多個%?
同埋第二張係咪原size未crop?
你係用用canon既APSC?
謝謝.

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 15 12月, 2014 13:19

馬頭都隱約見到, 不錯啊。

請問用什麼赤道儀?

用了什麼手法除噪? M42好像加了柔光 :roll:

另2500闊度的圖太大了, 請縮小一點方便在顯示屏觀看。

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 19:41

多謝各位欣賞 :D

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 19:41

skyfiction 寫:好正呀...
sampson兄,想請問第一張係crop幾多個%?
同埋第二張係咪原size未crop?
你係用用canon既APSC?
謝謝.
Skyfiction :D
我的相機是Nikon full frame, 出名製塵機 D600
我都唔知crop 咗幾多 % 只是將原相由6016 x 4016 crop 中間M42 出嚟 而變成 1941 x 1200 :?

同埋第二張係咪原size未crop? (YES)
最後由 sampson 於 週一 15 12月, 2014 20:01 編輯,總共編輯了 1 次。

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 19:44

鄧登凳 寫:馬頭都隱約見到, 不錯啊。

請問用什麼赤道儀?

用了什麼手法除噪? M42好像加了柔光 :roll:

另2500闊度的圖太大了, 請縮小一點方便在顯示屏觀看。
多謝鄧 Sir欣賞,我用GP2影的,由於學藝不精,對極不準,所以只能影90秒不拉線。希望多些練習,能夠在600mm内影到3分鐘或以上。
除燥方面是用 Noise Ninja, 至於柔光效果,我咕喺用咗 photo shop 內的 "Shadow/Highlight" 來調效所致。 :?
無影 flat frame 真喺好鬼難執光暗不平均,想請教一吓,用PS做完人工平場,唔知點解相中央好似有個大 Doughnut 光環,一拉高個 curve 個Doughnut 就會出現,唔知係咪個鏡頭問題。 :roll:

知道,下次我會縮細d相先 upload :wink:

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 15 12月, 2014 19:52

[Good Job]

LT
夸克星
聯繫:

文章 LT » 週一 15 12月, 2014 21:28

Sampson,

看來你這晚對極軸的偏差頗大,又或是風頗大?

若不考慮改機,試試 EOS 6D 或 Fujifilm X-E2。好像H-alpha感光比一般機高。

宇隆-天文滤镜
白矮星

文章 宇隆-天文滤镜 » 週一 15 12月, 2014 21:43

拍的正啊 :lol: :lol: :P

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 22:37

LT 寫:Sampson,

若不考慮改機,試試 EOS 6D 或 Fujifilm X-E2。好像H-alpha感光比一般機高。
Hello LT :lol:
其實我懷疑支極軸鏡與 RA 軸未作好平衡,等我得閑就調整下。

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週一 15 12月, 2014 22:38

宇隆-天文滤镜 寫:拍的正啊 :lol: :lol: :P
謝謝 :D

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週一 15 12月, 2014 22:53

sampson 寫:

其實我懷疑支極軸鏡與 RA 軸未作好平衡,等我得閑就調整下。
極軸鏡轉動時圓心是不是都在同一位置?

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週二 16 12月, 2014 11:19

bbyaya 寫:
sampson 寫:

極軸鏡轉動時圓心是不是都在同一位置?
Bbyaya,
Not exactly, so I have to calibrate it again :wink:

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週二 16 12月, 2014 15:14

[Good Job]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客