新手一問

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
baronng
原恆星

新手一問

文章 baronng » 週四 20 11月, 2014 10:43

剛入SmartEQ Pro, 想開始拍攝星空

想問
- 拍邊一個Messier object會易啲? M31? M42?
- 用135L 或 70-200 f/4L好一點? 小弟暫時用5D3
- 呢個組合係唔係都可以玩一陣, 定係快啲入部mod DSLR好啲?
- 有冇其他野我應該買? 假電?

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週四 20 11月, 2014 10:59

這個時候當然是M42 最易拍
我有70-200 可以變焦做ALIGN 時方便很多 但135成像應該好點
拍紅色野就要改..但改左返唔到轉頭

如果你唔係連電腦拍不用假電 一晚2粒夠

(by the way 我有假電多可以賣 haha )

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 20 11月, 2014 13:58

SmartEQ pro沒有自動導星, 拍135mm或以下吧。

135F2L開f/2.8都沒有問題。

未改機可拍M31, M45, 星團等, M42也可, 但會不夠紅色。

70mm可以拍廣角的星座圖。

在香港拍可考慮買光害濾鏡, 但全幅片機和APS-C的內置濾鏡是不通用的。

頭像
vr2xsc
主序星
聯繫:

文章 vr2xsc » 週四 20 11月, 2014 14:51

鄧登凳 寫:SmartEQ pro沒有自動導星, 拍135mm或以下吧。

135F2L開f/2.8都沒有問題。

未改機可拍M31, M45, 星團等, M42也可, 但會不夠紅色。

70mm可以拍廣角的星座圖。

在香港拍可考慮買光害濾鏡, 但全幅片機和APS-C的內置濾鏡是不通用的。
鄧Sir, 呢個赤道儀有Guiding port 架, 11磅重既鏡都得
附加檔案
(493.84 KiB) 已下載 1957 次

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 20 11月, 2014 15:19

vr2xsc 寫:鄧Sir, 呢個赤道儀有Guiding port 架, 11磅重既鏡都得
知道, 見http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=27159 :D

只是伍/吳男爵好似無話有自動導星器材 :roll:

saikwansky
原恆星

文章 saikwansky » 週四 20 11月, 2014 15:27

Pro 有 GUIDING
非PRO 沒有

價錢相差400-500左右

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週四 20 11月, 2014 15:35

saikwansky 寫:Pro 有 GUIDING
非PRO 沒有

價錢相差400-500左右
其實非Pro版可用Ascom+RS232透過手控(handbox)導星的 :D

但Pro版用金屬齒穩定性高一點。

baronng
原恆星

文章 baronng » 週四 20 11月, 2014 17:07

鄧登凳 寫:
vr2xsc 寫:鄧Sir, 呢個赤道儀有Guiding port 架, 11磅重既鏡都得
知道, 見http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=27159 :D

只是伍/吳男爵好似無話有自動導星器材 :roll:
我都理解到你係咁既意思
我諗我會試幾次再入guiding ($2XXX HKD?) / modded DSLR (5K+ HKD?)

thanks all!

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客