Start Menu 8 讓 Windows 8 擁有傳統的「開始按鈕」與「開始選單」(開機時自動跳過動態磚頁面)

電腦.電子手帳PDA.iphone.ipod

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 02 4月, 2013 14:02

早試過好幾種了, 但不能完全把 WIN8 的幾個角落的菜單都停掉, 特別是那個可惡的巨型跳字鐘!
自帶的 IE 也不能看 Youtube 影片, 真夠白痴...
WIN8 能兼容的軟件也極少, 睇唔到 Youtube, 試裝Chrome, Firefox都唔成功, 只能 Opera 裝到同睇到.
睇圖片自動用左個手機功能睇, 但按PgUp/down/上下左右掣, 又無得去前後一張相片. 按 Esc 出去又變返做磚頭界面, 要按 "Window" 掣返去個開始菜單.
癲覆用家習慣行為的情況多不胜數, 劣的比好的多太多, 只能放棄重裝win7.

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 02 4月, 2013 15:05

Wah!! 寫:早試過好幾種了, 但不能完全把 WIN8 的幾個角落的菜單都停掉, 特別是那個可惡的巨型跳字鐘!
自帶的 IE 也不能看 Youtube 影片, 真夠白痴...
WIN8 能兼容的軟件也極少, 睇唔到 Youtube, 試裝Chrome, Firefox都唔成功, 只能 Opera 裝到同睇到.
睇圖片自動用左個手機功能睇, 但按PgUp/down/上下左右掣, 又無得去前後一張相片. 按 Esc 出去又變返做磚頭界面, 要按 "Window" 掣返去個開始菜單.
癲覆用家習慣行為的情況多不胜數, 劣的比好的多太多, 只能放棄重裝win7.
oh no,微軟係未想趕貨,搞成咁。

頭像
csuse123
原恆星

文章 csuse123 » 週二 02 4月, 2013 21:08

Wah!! 寫:早試過好幾種了, 但不能完全把 WIN8 的幾個角落的菜單都停掉, 特別是那個可惡的巨型跳字鐘!
....
裝免費軟件"Classic Shell"就可以。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 03 4月, 2013 02:24

csuse123 寫:
....
這正是我最後裝的那個... 我無法停止讓滑鼠在視窗右邊經過而不觸發顯示巨型跳字鐘囉!

頭像
csuse123
原恆星

文章 csuse123 » 週三 03 4月, 2013 12:31

Wah!! 寫:
csuse123 寫:
....
這正是我最後裝的那個... 我無法停止讓滑鼠在視窗右邊經過而不觸發顯示巨型跳字鐘囉!
在"Settings for Classic Start Menu" 選項中的"Windows 8 Settings"內的 "Disable active corners"選擇 "All"就可以將所有active corners關閉,以後在Desktop就不會有Metro Menu出現。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 03 4月, 2013 12:47

我記憶中有選的, 滑鼠停留在邊緣是沒有菜單, 但在右邊滑動時卻又跳出來 :x

反正它對我來說是問題多多, 即使解決一個也不能解決其他N個問題, 寧願升級返做WIN7.

czm97176
紅巨星

文章 czm97176 » 週三 03 4月, 2013 13:46

用過咁多種~ 最好都覺得係Start8

http://www.stardock.com/products/start8/

不過有樣野好麻煩就係DSS 唔 SUPPORT WIN8
有好多奇怪野走出黎~最明顯係疊完相PROCESS IMAGE
個APPLY BUTTON 果排成行冇左~要開 compatibility mode
先得~仲要開左之後係成日HANG.....

頭像
csuse123
原恆星

文章 csuse123 » 週三 03 4月, 2013 15:02

Wah!! 寫:我記憶中有選的, 滑鼠停留在邊緣是沒有菜單, 但在右邊滑動時卻又跳出來 :x
....
我沒有遇到同樣問題。可能閣下只是按網上常見的方法去修改Registry 內的"DisableCharmsHint"或"DisableTLCorner"等資料才會有這樣的結果。

頭像
csuse123
原恆星

文章 csuse123 » 週三 03 4月, 2013 15:06

czm97176 寫:......不過有樣野好麻煩就係DSS 唔 SUPPORT WIN8
有好多奇怪野走出黎~最明顯係疊完相PROCESS IMAGE
個APPLY BUTTON 果排成行冇左~要開 compatibility mode
先得~仲要開左之後係成日HANG.....
建議閣下嘗試使用不同Windows版本的Compatibility mode看看,可能有一款較適合。

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 03 4月, 2013 15:43

你乜野機win8 chrome睇唔到Youtube?
我用win8睇到 :roll:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 03 4月, 2013 16:50

唔係睇唔到, 係裝都裝唔到...

Win8 64bit.

頭像
lawrencemok
白矮星

文章 lawrencemok » 週三 03 4月, 2013 18:00

試埋 "startisback" , 30日試用, 感覺完全同win7一樣, 試用後我打算比錢買 ($3 USD)

仲有點解你win8 乜都用唔到.... 我乜都用到wor, win7用到win8都得架, 有問題的試下重裝吧
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週四 04 4月, 2013 01:14

wah, 你講既, 全部都ok wo.
另外買start8有埋個start menu, 同win7冇太大分別, 仲快左.

不過唔想煩, 真係用返win7好d

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 04 4月, 2013 04:34

我部機連uTorrent都裝不到,做乜你地樣樣都得架?!
如果係win8有問題有重裝,都係升級win7最簡單。

win8用家要花錢來重拾win7的感覺,不覺得M$很滑稽嗎?

回覆文章

回到「電腦資訊科技 Information Technology」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 0 位訪客