龍尾問題如何了 .....???

kai
白矮星

文章 kai » 週日 28 10月, 2012 16:45

可知道財團是誰從而入手嗎??

小市民也可以有聲音 ......

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 龍尾問題如何了 .....???

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 28 10月, 2012 17:35

kai 寫:龍尾問題如何了 .....???
可知道財團是誰從而入手嗎??

小市民也可以有聲音 ......
個區議會晨早強姦埋民意啦, 話贊成人工海灘 - 個區議會委任和建制派議員居多, 根本眯埋眼話贊成。

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週日 28 10月, 2012 19:22

留意傳媒資訊啦,日日都有update架.

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週日 28 10月, 2012 23:54

Bye-bye 你龍尾 :cry:

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週一 29 10月, 2012 12:43

又為地產商、當地原居民開綠燈牟取暴利~

頭像
cometboy
白矮星

文章 cometboy » 週一 29 10月, 2012 15:30

其實這個問題應該由大埔區居民自己決定。生態價值就只係搵黎講的。從來無專家証明過它有什麼獨特之處。所謂的200多種生物都其實只不過和附近的石灘一樣,沒什麼了不起。老實講,你隨便在海灘或者山頭翻起舊石頭,下面閒閒地都有十種八種生物。唔好大驚小怪地以為海星、海參、八爪魚好似特別,西貢的海下、橋嘴比那多十倍。有人話搬哪些生物去一百米外另一個石灘是什麼生態災難更是無知。有常識的都知道這些生物的活動範圍隨時上千公里,搬去一百米外就不能生存?虧得還有人信。至於水質不宜游泳,因為排污渠尚未建成,梗係未得啦。說到尾,日後去游水的都大部份是他們區內自己人,我們外區人又何必理人閒事呢?我們去人家地頭燒烤、踩單車、划艇…都唔知整死幾多生態啦。試想如有外區人入你住緊的太古城話你樓宇建得太密,阻住樹木吸收陽光,要拆走幾幢樓,你又怎想?

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週一 29 10月, 2012 16:02

香港症苦多年來的環境暴行得以成功亦多得有為數不少的愚民支持和不聞不問!

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週一 29 10月, 2012 16:42

cometboy 寫:其實這個問題應該由大埔區居民自己決定。生態價值就只係搵黎講的。從來無專家証明過它有什麼獨特之處。所謂的200多種生物都其實只不過和附近的石灘一樣,沒什麼了不起。老實講,你隨便在海灘或者山頭翻起舊石頭,下面閒閒地都有十種八種生物。唔好大驚小怪地以為海星、海參、八爪魚好似特別,西貢的海下、橋嘴比那多十倍。有人話搬哪些生物去一百米外另一個石灘是什麼生態災難更是無知。有常識的都知道這些生物的活動範圍隨時上千公里,搬去一百米外就不能生存?虧得還有人信。至於水質不宜游泳,因為排污渠尚未建成,梗係未得啦。說到尾,日後去游水的都大部份是他們區內自己人,我們外區人又何必理人閒事呢?我們去人家地頭燒烤、踩單車、划艇…都唔知整死幾多生態啦。試想如有外區人入你住緊的太古城話你樓宇建得太密,阻住樹木吸收陽光,要拆走幾幢樓,你又怎想?
Totally agree !!!

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週一 29 10月, 2012 18:30

區內人話:
排污渠係規劃同監管問題,起好渠唔代表污水可以引去處理,新屋舊屋混集好多化糞池污水都係亂駁,起左渠,仲要業主自費駁返去,要挖地改,可能挖出面條路、自己屋甚至人地間屋。
唔該搞返好交通先同我講野,平日已經難搭車、假日仲難,好多時都要就時間去避外來人流、預時間去慢慢等車,希望大家明白點解個個巴士站都有排櫈。揸車?出面好多位呀?出市區唔講,大埔市區都少泊位,出入得一條線,多流量就多個機會塞車。
居民好多都唔想越起越多樓,想多樓係班得閒都唔多返黎,多數住係出面的地主,或者無地都可以同班海外親友把官地申請成屋地的人。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 30 10月, 2012 02:18

住在龍尾灘2公里內的區內人2號說:

大尾篤+龍尾灘不是區內人獨享的. 全香港人都有權使用的. 所以我不認為區內人就可以將龍尾騎劫. 更何況我這個區內人都反對建灘. 因為呢個灣D水真係好dirt, 你只要在附近的小艇碼頭企一陣你就會聞到陣陣屎水味. 有人說個灘建好後都係大埔區居民使用多, 對唔住, 要是佢真係建成之後如我要去海灘都唔會去龍尾, 因為那是一沒有海浪的海灘, 就跟西貢/南區的灘完全兩樣感覺.

我唔想龍尾有變

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週二 30 10月, 2012 15:10

Nosneb 寫:住在龍尾灘2公里內的區內人2號說:

大尾篤+龍尾灘不是區內人獨享的. 全香港人都有權使用的. 所以我不認為區內人就可以將龍尾騎劫. 更何況我這個區內人都反對建灘. 因為呢個灣D水真係好dirt, 你只要在附近的小艇碼頭企一陣你就會聞到陣陣屎水味. 有人說個灘建好後都係大埔區居民使用多, 對唔住, 要是佢真係建成之後如我要去海灘都唔會去龍尾, 因為那是一沒有海浪的海灘, 就跟西貢/南區的灘完全兩樣感覺.

我唔想龍尾有變
星期日三點籃衣赴會啦!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 31 10月, 2012 12:30

今夕 " 龍尾 " 歸故土
他朝 " 水口 " 也相同

星友們,假如我地的僅存的香港觀星地點受到類似的破壞,你會如何?

頭像
david_kmng
白矮星

文章 david_kmng » 週三 31 10月, 2012 13:06

當納粹追殺共產主義者
我保持沉默
——我不是共產主義者
當他們追殺社會民主主義者
我保持沉默
——我不是社會民主主義者
當他們追殺工會成員
我沒站出來說話
——我不是工會成員
當他們追殺猶太人
我保持沉默
——我不是猶太人
當他們要追殺我
再也沒有人為我說話了

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週三 31 10月, 2012 15:20

anyone 寫:今夕 " 龍尾 " 歸故土

星友們,假如我地的僅存的香港觀星地點受到類似的破壞,你會如何?
到時會唔會有人講:
其實這個問題應該由大嶼山區居民自己決定。天文價值就只係搵黎講的。從來無專家証明過它有什麼獨特之處。所謂的幾多等星都其實只不過和附近的山頭一樣,沒什麼了不起。老實講,你隨便在荒山野巔或者海邊望上個天,下面閒閒地都有十粒八粒星星。唔好大驚小怪地以為NGC、銀河、M乜好似特別,西貢的海下、東壩比那多十倍...............我們外區人又何必理人閒事呢?................試想如有外區人入你住緊的太古城話你屋企太光建得太密,阻佢地睇星,要拆走幾幢樓,你又怎想?

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 31 10月, 2012 16:53

sodium 寫:
anyone 寫:今夕 " 龍尾 " 歸故土

到時會唔會有人講:
其實這個問題應該由大嶼山區居民自己決定。天文價值就只係搵黎講的。從來無專家証明過它有什麼獨特之處。所謂的幾多等星都其實只不過和附近的山頭一樣,沒什麼了不起。老實講,你隨便在荒山野巔或者海邊望上個天,下面閒閒地都有十粒八粒星星。唔好大驚小怪地以為NGC、銀河、M乜好似特別,西貢的海下、東壩比那多十倍...............我們外區人又何必理人閒事呢?................試想如有外區人入你住緊的太古城話你屋企太光建得太密,阻佢地睇星,要拆走幾幢樓,你又怎想?

Sodium [Good Job] [Good Job] [Good Job]

回覆文章

回到「花鳥蟲魚 Natural World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客