香港生態災難,急需義工幫忙

回覆文章
頭像
sodium
白矮星

香港生態災難,急需義工幫忙

文章 sodium » 週五 03 8月, 2012 21:39

上星期10號風後有6個住幾千袋塑膠原料嘅貨櫃吹左落海,造成嚴重的生態災難。 有部分原料已經於愉景灣同其他沙灘被發現,但相信仲有幾千包膠珠喺個海度或沙灘上。 呢D膠珠不但外型跟魚春相似,更會吸收海水中既有機污染物,相信已經比好多魚食左落肚。
我相信astroforum有唔少人都係熱愛大自然的網友
所以係度share睇下有冇熱心人仕可以抽些少時間去幫手執膠.

Plastic Disaster
http://www.facebook.com/PlasticDisasterHongKong
高登組團討論
http://forum3.hkgolden.com/view.aspx?ty ... ge=3875759
Facebook組團討論
http://www.facebook.com/groups/39532290 ... j_approved

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週六 04 8月, 2012 23:44

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 05 8月, 2012 10:23

又話急巿民所急,一於關人去放假,梁粉絲,睇清楚真面目未 :twisted: :twisted:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 05 8月, 2012 10:40

叫政府幫手

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 05 8月, 2012 10:42

syyuen168 寫:又話急巿民所急,一於關人去放假,梁粉絲,睇清楚真面目未 :twisted: :twisted:
米已成炊,佢啋你都傻,若你信佢就更傻!
例如看看港人港地政策去了那裡? :roll:

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週日 05 8月, 2012 13:49

anyone 寫:
syyuen168 寫:又話急巿民所急,一於關人去放假,梁粉絲,睇清楚真面目未 :twisted: :twisted:
環境保護應該係無分政見既行動,

但對唔住,我真係見唔到那些愛港既"愛講力",真誠為香港既DAB去左邊 :shock:

反而係D外國勢力別有用心既反華集團金主出錢支配既反中亂港人士出曬去執膠?

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 05 8月, 2012 14:11

叫解放軍執

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 05 8月, 2012 14:33

為人民服务 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 05 8月, 2012 15:09

sodium 寫:
anyone 寫:

但對唔住,我真係見唔到那些愛港既"愛講力",真誠為香港既DAB去左邊 :shock:

反而係D外國勢力別有用心既反華集團金主出錢支配既反中亂港人士出曬去執膠?
接近立法會競選,佢地現在忙緊 " 蛇齋餅粽 " 工程啊。 :)
搞呢D環保事情唔起眼的,可能重話會影響經濟發展添,例如保護維港。 :(

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 06 8月, 2012 13:55

anyone 寫:
sodium 寫:
anyone 寫:

接近立法會競選,佢地現在忙緊 " 蛇齋餅粽 " 工程啊。 :)
搞呢D環保事情唔起眼的,可能重話會影響經濟發展添,例如保護維港。 :(
有時覺得幾搞笑,政府話唔關佢事、叫物主自己搞,發生政府管轄地方居然話唔關佢事,可能真係唔關佢政府事,但係都唔好咁

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 06 8月, 2012 22:27

我放棄和那些人辯論, 等事實說話。
好了, 啊環保局局長冇傳媒揭黑, 都算"比足空間" (講真市民有乜能耐比空間官員?官員要做乜都得) 個環保局局長做野啦, 但都係咁"膠"....

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週二 07 8月, 2012 11:31

參與巿民人數唔夠,咁樣搞起碼要搞一兩年,

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 12 位訪客