終於可以理番塊 gregorian 主鏡.

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
豆豸苗
夸克星

終於可以理番塊 gregorian 主鏡.

文章 豆豸苗 » 週六 05 7月, 2003 01:59

之前好耐冇掂塊gregorian 主鏡....
先幾日趁磨鏡班同學入農莊磨鏡, 終於的起心繼續拋光~ :wink:
宜家0的花痕已經淺左好多. 修正多少少就可以整塊副鏡喇. :D

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 05 7月, 2003 02:37

永遠支持你!
磨好要送支鏡俾我喎~ :mrgreen:

頭像
alyf
主序星

Re: 終於可以理番塊 gregorian 主鏡.

文章 alyf » 週六 05 7月, 2003 03:05

豆豸苗 寫:之前好耐冇掂塊gregorian 主鏡....
先幾日趁磨鏡班同學入農莊磨鏡, 終於的起心繼續拋光~ :wink:
宜家0的花痕已經淺左好多. 修正多少少就可以整塊副鏡喇. :D
咩叫gregorian主鏡呀?

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週六 05 7月, 2003 11:20

我又磨!我又磨!等我塊F2.5主鏡電鍍完番黎我會先看看質數如何、要黎做牛頓好還是做《o夾歌o而o而o銀o銀》‧到時我地可以交換心得啦,試試磨小副鏡是怎樣的難度‧ :lol: :lol: :lol: :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 05 7月, 2003 13:06

alyf 寫:
gregorian 係好似卡式咁0既望遠鏡. 但係主鏡同副鏡都係凹0架. 下次砌鏡當可以帶0黎比大家睇下. :)

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 05 7月, 2003 13:21

小心被污染喎!

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週日 06 7月, 2003 08:31

豆豸苗 寫:
alyf 寫:
gregorian 係好似卡式咁0既望遠鏡. 但係主鏡同副鏡都係凹0架. 下次砌鏡當可以帶0黎比大家睇下. :)
格雷果裡式?
有咩好處......

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週一 07 7月, 2003 17:09

alyf 寫: 格雷果裡式?
有咩好處......
The advantage of Gregorian is that it provides an upright image.
So it is often used for terrestrial observation.

1) Newtonian has a parabolic primary.
2) Classical Cassegrain has a parabolic primary and a hyperbolic
secondary.
3) Gregorian has a parabolic primary and an elliptical secondary.
Also the distance between the mirrors is slightly more than the sum of their focal length.

Note: 2 & 3 are two-mirror system.

Wongsir
7-7-2003

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 07 7月, 2003 18:09

呢種鏡的副鏡是凹的,測試遠較凸鏡容易.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

Cassegrains

文章 Wongsir » 週一 07 7月, 2003 19:54

Three types of Cassegrains.
附加檔案
Cassegrains

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週一 07 7月, 2003 23:53

咁請問cass, dk, 同rc分別又有咩長短處呢?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 08 7月, 2003 00:11

以前 ATM 個 site 有好好0既 description 0架, 但係大約一年前個 site 俾人收左.
阿華好似有儲起0的page. 等佢番來回下你啦.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 08 7月, 2003 00:28

以前個atmpage.com已不再存在,舊時的有用資料亦沒有存檔,很可惜......

不過~~剛剛在網上找到一個新的台灣網有講到!!!!!!!
今次一次要save個網頁作為記錄之用!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.asiaa.sinica.edu.tw/whwang/a ... grain.html

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 08 7月, 2003 00:41

Wah! 寫:小心被污染喎!
呢次唔怕吧. 下堂個個都唔係磨砂, 只係裝鏡嘛~~ :wink:

頭像
主序星

文章 » 週二 08 7月, 2003 12:05

我都好想睇下你塊gregorian 主鏡磨成點呀?
係唔係上次好靚果塊呀?

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客