iOS上用SkySafari問題

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
XR250
夸克星

iOS上用SkySafari問題

文章 XR250 » 週五 29 4月, 2011 12:34

請問有無人在iOS上用緊SkySafari, 大家係用SkyWire定係StarSeek Wi-Fi?

GOTO起上來,好用嗎?會否很耗電?

http://www.southernstars.com/

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: iOS上用SkySafari問題

文章 funoooo » 週五 29 4月, 2011 12:52

XR250 寫:請問有無人在iOS上用緊SkySafari, 大家係用SkyWire定係StarSeek Wi-Fi?

GOTO起上來,好用嗎?會否很耗電?

http://www.southernstars.com/
導演,問 Noodle 啦~~~ 佢有一套!

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週六 30 4月, 2011 23:07

剛考我也想問Skywire這個。

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 00:23

日間試過用 SkyWire 來 goto,好好玩,我估如果本身支鏡個 goto 係準的話,SkyWire 控制係一樣的,不過個介面就好正。用電量就冇留意,不過條線有少少擔心易鬆。鬆左可以插番,不過 connect 望遠鏡要成分鐘。

宜家正計劃用三腳架撑起部 iPad,因為觀星時無地方放,如果用 iPhone,要注意加左保護殼未必插到。

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 16:09

今日做左過簡單測試,開往部 iPad,關左 sleep,連接住望遠鏡,間中goto 一下,二個半小時用左 30% 電。
即每小時用 12% 電。

官方話 iPad 可以用 10 個鐘,即理論上平均每小時用 10%,相比之下, SkyWire 用電以 iPad 來說是不多的,但這結果不能直接套用到 iPhone 上,因為兩者本身的用電量都不知道。

簡單 d 講, iPad 配 SkyWire 應該可以用到 8 個鐘。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 18 5月, 2011 17:06

請問mwtse用哪一個goto系統?

需唔需要先用原裝手控align了才用iphone/ipad指揮GOTO?

如果唔align好,用SkySafari可唔可以sync返個object?
(例如,我power on了個mount, 輸入了date,time,location, 人手set枝鏡指向粒光星,再在SkySafari sync返星圖上的座標)

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 17:52

AutoStar 497

要先用望遠鏡的 align 功能對好星。

其實個 SkySafari 只不過透過 RS232 把要指向的座標通知望遠鏡,然後執行 goto。

用 SkySafari 唔可以 sync 番個 object。

有一個功能我也不知道有何用處,就是從 iPad /iPhone 自動傳送日期時間資料去望遠鏡,但工作流程係先對好星,然後才連接 SkySafari,即是話一早已經入左時間日期。

或者可以再試清楚,不過近排都不好天,無法實際測試。
最後由 mwtse 於 週三 18 5月, 2011 20:45 編輯,總共編輯了 1 次。

Tan14
原恆星
聯繫:

文章 Tan14 » 週三 18 5月, 2011 20:21

Sky Safari has "star align" function to sync the telescope with Sky chart 8)

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 20:55

Tan14 寫:Sky Safari has "star align" function to sync the telescope with Sky chart 8)
It has that function, but not sure if it can replace the initial alignment setup of the telescope. The documentation seems to imply that it is only intended to be used to make minor fine tuning of the alignment.

I'll do some field test when weather turns good. Actually, I'm going to recommend SkyWire if the field test is satisfactory. At the moment, the initial impression is good.

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 21:23

XR250 寫:
如果唔align好,用SkySafari可唔可以sync返個object?
(例如,我power on了個mount, 輸入了date,time,location, 人手set枝鏡指向粒光星,再在SkySafari sync返星圖上的座標)
這樣做有一個潛在問題,但因為我只用過 Meade 的追星系統,不知道其他系統會不會有相同的問題:

若沒有經過使用望遠鏡的 alignment setup,望遠鏡好像不會進入 auto-tracking mode。而使用 SkySafari 去 align,不知道 SkySafari 會唔會通知望遠鏡轉去 auto-tracking mode,如果沒有,對齊左之後,隨著天球轉動, alignment 就會失去。

目前我的感覺是 SkySafari 並沒有去不斷修正望遠鏡的指向,即是 auto-tracking 還是依靠望遠鏡自己做的,相反,SkySafari 會不斷詢問望遠鏡目前指的方向(預設每秒四次),然後顯示在畫面上。至於 "Star Align" ,我覺得所做的是調整畫面,使畫面顯示符合望遠鏡所指的方向,並不是由 SkySafari 修改望遠鏡的 alignment 資料,我當然希望係我錯啦,所以會仔細進行測驗。

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週三 18 5月, 2011 22:06

mwtse 寫:
XR250 寫:
這樣做有一個潛在問題,但因為我只用過 Meade 的追星系統,不知道其他系統會不會有相同的問題:

若沒有經過使用望遠鏡的 alignment setup,望遠鏡好像不會進入 auto-tracking mode。而使用 SkySafari 去 align,不知道 SkySafari 會唔會通知望遠鏡轉去 auto-tracking mode,如果沒有,對齊左之後,隨著天球轉動, alignment 就會失去。

目前我的感覺是 SkySafari 並沒有去不斷修正望遠鏡的指向,即是 auto-tracking 還是依靠望遠鏡自己做的,相反,SkySafari 會不斷詢問望遠鏡目前指的方向(預設每秒四次),然後顯示在畫面上。至於 "Star Align" ,我覺得所做的是調整畫面,使畫面顯示符合望遠鏡所指的方向,並不是由 SkySafari 修改望遠鏡的 alignment 資料,我當然希望係我錯啦,所以會仔細進行測驗。
可set tracking speed = sidereal 咁唔align都行。

但 autostar 497得一個RS232, 用咗就冇得autoguide, 唔掂, 咁即係我唔使稔啦 :?

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週三 18 5月, 2011 23:09

鄧登凳 寫:
但 autostar 497得一個RS232, 用咗就冇得autoguide, 唔掂, 咁即係我唔使稔啦 :?
會使用 autoguide 的場合,相信都會事前計劃定影甚麼,應該唔需要用 SkySafari 指來指去吧? SkySafari 的介面,在 sky party 或初學者方面,會比較有用。

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週四 19 5月, 2011 12:47

請問skysafari 是hd版(for Ipad 用)還是iphone 版呢?

mwtse
原恆星

文章 mwtse » 週四 19 5月, 2011 13:24

gary125 寫:請問skysafari 是hd版(for Ipad 用)還是iphone 版呢?
It is universal, i.e. the same app support both iPad and iPhone.

You may want to hold for a few days because SkySafari 3 is coming and it will have a 50% sale.

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週四 19 5月, 2011 13:47

Thanks. My very old ss 2k can be upgraded into gameboy mt. haha.

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客