大家最近攪什麼?

頭像
cwlam
白矮星

文章 cwlam » 週五 22 4月, 2011 09:07

小弟最近學習緊喺astromart買嘢…

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: 大家最近攪什麼?

文章 funoooo » 週五 22 4月, 2011 09:12

Passerby-B 寫:
funoooo 寫:
anyone 寫:
funoooo 寫:最近論壇很靜,不知大家攪緊 D 咩!
我就攪緊 QHY 8 pro 及 SG4, 攪到發火啦~~~
最後放棄將 QHY 8 pro 用 Maxim DL 來 control, 用 QHYCCD 自行研發的 cheap cheap software 來 Control.
而 SG4 攪了成个禮拜都駁唔到电腦,最後都是買一條 USB 轉 Com port cable 才成。
希望下星期好天可試機! :wink:
老闆,SG4 設計是不用連電腦,為何偏愛連上電腦?

近排可能復活節大假期到,同好們計劃外出攝星? 8)
我明天陪伴媽媽返鄉,三天兩夜。 :)
唔上電腦, 怎調 focus. 調完才不用電腦. :twisted:
「廣告」

奴老闆,你可能係時候同我買個STV DELUX [爽] [爽]
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=22238
B 哥,此"大牛龜"唔係我柸茶呀! [熱] 有沒有其他好嘢?速速獻上! [交出來]

另我那同事安排了速递收貨及付款嗎?

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 22 4月, 2011 16:48

忙於做SOHO Design達人~要多多接Job才能糊口養家~天文既興趣要留待有多餘錢同時間才去接觸,話唔定可能又要退出天文一段時間~ :cry:

頭像
Passerby-B
中子星

Re: 大家最近攪什麼?

文章 Passerby-B » 週五 22 4月, 2011 22:09

funoooo 寫: B 哥,此"大牛龜"唔係我柸茶呀! [熱] 有沒有其他好嘢?速速獻上! [交出來]

另我那同事安排了速递收貨及付款嗎?
仲未有喎 :roll:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 22 4月, 2011 22:44

wtyu21 寫:忙於做SOHO Design達人~要多多接Job才能糊口養家~天文既興趣要留待有多餘錢同時間才去接觸,話唔定可能又要退出天文一段時間~ :cry:
這麼大鑊! :shock: :shock: :shock:

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週六 23 4月, 2011 01:44

cwlam 寫:小弟最近學習緊喺astromart買嘢…
呵呵!

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週六 23 4月, 2011 10:34

忙緊做功課,一星期內要交3份功課,
咩假都沒埋
想攪緊部mount都沒咩時間
附加檔案

josephlau
主序星

文章 josephlau » 週四 28 4月, 2011 10:33

- 準備好我的 Pelican case 比支 LT6 用 (謝謝 OPA 出讓)
- 等鐘生電話
- 剛訂了支 50mm 90度 Finder, 因為 C90 原裝難以 Star Hop

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客