M27

行星、深空天體、星野攝影等
CK
紅巨星

M27

文章 CK » 週二 01 7月, 2003 16:26

I just take a photo on M27 for testing (only expose 10 min)
附加檔案

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週二 01 7月, 2003 18:00

點解唔影彩色o既?

CK, 你屋企個天文台開唔開揚o架?

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週三 02 7月, 2003 17:37

CK師兄,如果彩色一定好靚,得閑登多d相上o黎,很捧你場呢! :D :D :D

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 02 7月, 2003 17:50

我前晚係元朗農莊都有用到支Nextart4睇到佢呀!
呢個係我第一次目視佢,好開心,仲隱約見到佢個啞鈴樣添!!
:D :D :D

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週三 02 7月, 2003 17:53

is it taken by C14?
any spec.?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 02 7月, 2003 21:06

嘩, 有d似我以前見過廖生用C14+TP2415影果張感. CK前輩, 我很期待你有更多堅野俾我地睇呀.

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週四 03 7月, 2003 10:19

:shock: 嘩!!!!!!!勁!!!!!!!!!

CK
紅巨星

文章 CK » 週四 03 7月, 2003 13:38

多謝Aristo,Subaru 及Hunter_Adam的讚賞,小弟自當努力。其實我最大的興趣是作技術難度的挑戰,而相片只是過程的產品,也希望研究的經驗能作為後來天文同好的參考。由以前的菲林氫曾感處理,Deepsky filter與菲林的配合,到望遠鏡 的改裝及近期的冷凍CCD,都是朝這方向而行。所以好希望經驗能大家分享。而用ST-2000MX 後有一樣最想同大家講的就是驅動軟件要非常小心,我曾使用S-Big 的 CCDCop 及Software Bisque 的 CCDSoft V5 發次CCDSoft 板面好靚,工能強大,最初我使用 V5-0.44版好多問題,後來升後到0.99 後大有改善,但導星工能依舊有缺陷,現正與廠家商討中。但反之CCDcop 雖然板面及工能簡單,但就較可靠,我現在用CCDCop 作CCD拍攝及驅動而CCDSoft 則作圖像處理。在CCD 領域我都是一個新人,希望以後能和大家交流心得。

ck

CK
紅巨星

文章 CK » 週四 03 7月, 2003 13:52

Wenxp

我的天文台建在自家後園 ,為防鄰家燈光干擾,所以加高外牆,故並不開揚。
由於我希望相片有較高的解像度,故此不採用三色CCD,而使用單色CCD,因此拍攝時共要拍四張,然後才合成一張彩色相,當晚拍到一半就起雲,所以未完成。不過終是我的第一張CCD 相,影得好唔好都Post 上黎。

ck

CK
紅巨星

文章 CK » 週四 03 7月, 2003 14:31

Alyf

支鏡是C14 ,赤度儀為Byers Retrofit ,而附加編碼器及使用The Sky 作為電腦輔助星體導入。攝影則使用S-Big 的ST-2000MX 配合 AO-7 光學自適糸統,作大氣擾動修正用。

ck

頭像
豆豸苗
夸克星

噢~~ 真好~

文章 豆豸苗 » 週四 03 7月, 2003 15:39

CK 寫:Wenxp

我的天文台建在自家後園 ,為防鄰家燈光干擾,所以加高外牆,故並不開揚。
由於我希望相片有較高的解像度,故此不採用三色CCD,而使用單色CCD,因此拍攝時共要拍四張,然後才合成一張彩色相,當晚拍到一半就起雲,所以未完成。不過終是我的第一張CCD 相,影得好唔好都Post 上黎。

ck
師兄的第一張啊~~ 勁 :!: :!: :!:

頭像
KACO
超新星

文章 KACO » 週四 03 7月, 2003 19:46

好靚ar :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 03 7月, 2003 22:00

遲d同一setting影返張彩色,咪可以做LRGB囉?

頭像
Ian
星際雲

Re: M27

文章 Ian » 週一 07 7月, 2003 20:03

正呀! :shock: :shock: :shock:
東宮青龍: 角,亢,氐,房,心,尾,箕.
西宮白虎: 奎,婁,胃,昴,畢,觜,參.
南宮朱雀: 井,鬼,柳,星,張,翼,軫.
北宮玄武: 斗,牛,女,虛,危,室,壁.

小妖
原恆星

文章 小妖 » 週一 07 7月, 2003 21:53

好靚

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客