334天文買鏡求助

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
Wales
原恆星

334天文買鏡求助

文章 Wales » 週五 14 5月, 2010 21:25

我的學校會開天文,
現在考慮緊儀器購買的問題,
budget為10k,
請問大家有何意見?

我暫時考慮5-6" C記或M記的叉式電腦鏡,
餘下的budget用來買雙筒,
大家有沒有其他建議?

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 14 5月, 2010 21:37

Do you consider the Kson's product? Performance and Price balance. :twisted:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

Re: 334天文買鏡求助

文章 funoooo » 週五 14 5月, 2010 21:42

Wales 寫:我的學校會開天文,
budget為10k,
請問大家有何意見?

大家有沒有其他建議?
如果 Meade 就建議 LT-6, 一級殘廢餐 或 ETX-125PE, 因會 Fade out, 會平D.
而 Celestron 就可考慮 Nexstar 4. 因關老板好似有現貨. 不用等.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週五 14 5月, 2010 22:14

budget為10k,
請問大家有何意見?

大家有沒有其他建議?
十畸實在太少了,如果可以,就叫老世加多些少,

如果唔得,我覺得要先買雙筒,廿支要五千多,

有剩錢先考慮其他,

我不知你對天文有否認識,

如果無的話,就只可以買小型goto鏡,如nextstar4之類。

但如果有些經驗,可以買支大些的反射鏡再用手動赤度儀,

咁樣會大件抵食好多! :D :D :D

頭像
kurt
紅巨星

文章 kurt » 週五 14 5月, 2010 22:45

同意,有經驗的話12吋DOBS會係十分好的選擇,
skywatcher 12吋$7xxx meade 12吋$6xxx

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 14 5月, 2010 23:58

bingsze 寫:
budget為10k,
請問大家有何意見?

大家有沒有其他建議?
十畸實在太少了,如果可以,就叫老世加多些少,

如果唔得,我覺得要先買雙筒,廿支要五千多,

有剩錢先考慮其他,

我不知你對天文有否認識,

如果無的話,就只可以買小型goto鏡,如nextstar4之類。

但如果有些經驗,可以買支大些的反射鏡再用手動赤度儀,

咁樣會大件抵食好多! :D :D :D
Kson 的Φ120 反射镜——适合初学者入门的反射镜
我正安排一套回港測試, 可考慮一下.

产品编号 KTE1100120EQ
口径 120mm
焦距 800mm
焦比 6.7
台架系统 德国赤道仪配平衡锤
调焦系统 1.25"调焦座和调焦管
目镜 1.25"(31.7mm) F20MM和F6MM
增倍镜 3倍
寻星镜 两档控制电子红点寻星镜,夜晚使用更容易发现目标!
道氏分辨率 0.97"
极限星等 12.5
最大有效放大倍数 240倍
聚光能力(相对于裸眼) 294倍
镜筒参数 镜筒直径141mm,长度935mm,重量 5.5kgs
包装尺寸 82x39x26厘米
净重 7kgs
毛重 9kgs :twisted:
附加檔案

Wales
原恆星

文章 Wales » 週六 15 5月, 2010 19:13

To bingsze:應該無得加,仲要快手開單。
其實講真對初接觸天文的同學仔,
funoooo 上文介紹set鏡已經可以學到好多野(我都有set類似),
但我的老師想要電腦goto鏡.....

大家對Meade LXD75配的5"折射鏡同6"Schmidt-Newtonian評價如何,有無同好用過?

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週六 15 5月, 2010 19:22

但咁樣你就只有一支鏡了,

日後出外睇星會很排隊的!

這是我的兩先意見! :D

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 15 5月, 2010 23:08

Wales 寫:To bingsze:應該無得加,仲要快手開單。
funoooo 上文介紹set鏡已經可以學到好多野(我都有set類似),

大家對Meade LXD75配的5"折射鏡同6"Schmidt-Newtonian評價如何,有無同好用過?
如果你信我意見就 Meade LT-6 或 ETX-125PE. 快上手, 不用煩.
LXD75 - 你要有心理準備, 未必立即用到.
5"折射鏡 - 色差. ed 鏡 - 一般都過萬
6"Schmidt-Newtonian - No comment.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週日 16 5月, 2010 00:33

Wales 寫:To bingsze:應該無得加,仲要快手開單。

跟足採購程序,報下價都要d時間
有無打算點用?你畢左業之後邊個用?

Zephyr
原恆星

文章 Zephyr » 週日 16 5月, 2010 01:15

如果夠$$, 當然買個赤道儀好. 一來可以拎出黎影相,二來學校係一個學野既地方(理想化). 赤道儀都唔係咁難用~就算你個老師唔識用, 你都可以教佢OR 教下你下任既人~

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 16 5月, 2010 07:54

Zephyr 寫:

如果夠$$, 當然買個赤道儀好. 一來可以拎出黎影相,二來學校係一個學野既地方(理想化). 赤道儀都唔係咁難用~就算你個老師唔識用, 你都可以教佢OR 教下你下任既人~
你講得對.
但亦要看情況啦! 有位人兄拿了 LXD-75 玩了不下四五次都失敗. [嘆息] 而且老師是否真心有興趣天文. 如果是一般 casual view 那一種, 就沒有心機. 另亦要使校方 Happy, 它們要"大方得體". 所以 Meade LT-6 或 ETX-125PE 就合以上要求.

Meade LXD75配的5"折射鏡都應該幾好睇, 合乎"大方得體"要求. 但對觀察差一點. 而配6"Schmidt-Newtonian......我們當中有人有6"Schmidt-Newtonian, 你問下他們意見.

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客