香港天文公園免費投入服務

simonleung2000
主序星

文章 simonleung2000 » 週五 05 2月, 2010 10:40

中華工商時報 By 連品潔 2010-02-05

【本報香港訊】耗資300萬港元興建的香港天文公園將于1月31日正式投入服務,可讓愛好者享受觀星之樂。

香港天文公園位於西貢萬宜水庫西壩創興水上活動中心,面積約1200平方米,分為天文研習區、肉眼觀測區和望遠鏡觀測區3大區域,配備有觀測天體的雙筒望遠鏡、斜背觀星專用坐椅等觀星設施。

特區政府康文署發言人表示,香港雖然光害嚴重,但在偏遠地區仍有理想的觀 星地點,特區政府在收集天文團體的意見後,決定在創興水上活動中心內興建天文公園,以推動香港的觀星文化。

天文公園每日24小時開放,為市民提供免費服務。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 05 2月, 2010 11:41

交通是死症

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 05 2月, 2010 11:57

funoooo 寫:交通是死症
行路入去未得囉

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 05 2月, 2010 11:59

未來會不會有天文組織在里面搞觀星營? :roll:

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 05 2月, 2010 12:06

不如搵論壇的人搞返一個,咁多高手,器材又充足,
絕對有能力搞呢的活動

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 05 2月, 2010 14:44

有車階級的高級玩意,No Car No Talk........

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週五 05 2月, 2010 14:48

wtyu21 寫:

有車階級的高級玩意,No Car No Talk........
Dear Mr/Miss 21,

Playground for nobody.... No permit, no talk !!

Best regards
Chan Yuk Lun

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週五 05 2月, 2010 14:50

MOON TO 寫:不如搵論壇的人搞返一個,咁多高手,器材又充足,
絕對有能力搞呢的活動
We will, of course, but at PTC

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週五 05 2月, 2010 15:27

Wah!! 寫:未來會不會有天文組織在里面搞觀星營? :roll:
我都想知?
各天文會應該積極利用下,免浪費了這地方和設施.
所以我建意太空館或有關當局安排 "黃昏班車" ,用小巴﹝16-20人﹞
去程 ﹝二班﹞ 5:00pm, 6:00pm
回程﹝二班﹞ 11:00pm, 12:00pm
﹝逢星期六,或每月兩次,太空館售票,從太空館開出,合理收費.﹞
MOON TO 寫:不如搵論壇的人搞返一個,咁多高手,器材又充足,
絕對有能力搞呢的活動
論壇的師兄師弟又可以搞,更可以"雙點" 發展,PTC又可以搞。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 05 2月, 2010 15:56

Chanlunlun 寫:
wtyu21 寫:

Dear Mr/Miss 21,

Playground for nobody.... No permit, no talk !!

Best regards
Chan Yuk Lun

雖然未去過天文公園,唔知實際情況,但係,見到鏡神咁講,個天文公園肯定比不上 PTC, 於是我跟,一於 PTC ! go go go ! [射門]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 05 2月, 2010 16:05

如果有天文營係天文公園搞, 我會想先試試天文公園, 然後再判斷下次值唔值得再去.
太空館花左咁多心機+$$$去整個公園出來, 點都試左先講 :mrgreen: :mrgreen:

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 05 2月, 2010 16:14

Wah!! 寫:如果有天文營係天文公園搞, 我會想先試試天文公園, 然後再判斷下次值唔值得再去.
太空館花左咁多心機+$$$去整個公園出來, 點都試左先講 :mrgreen: :mrgreen:
正如wah!!兄所講,花咁多錢去起呢個公園,事前諮詢交通問題都做不好(或冇諮詢),冇記錯的話有同好都向太空館跟進過呢類問題,結果就現在咁樣冇做接駁交通的安排。你有你講,佢地有佢地做! :evil:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 05 2月, 2010 17:03

anyone 寫:正如wah!!兄所講,花咁多錢去起呢個公園,事前諮詢交通問題都做不好(或冇諮詢),冇記錯的話有同好都向太空館跟進過呢類問題,結果就現在咁樣冇做接駁交通的安排。你有你講,佢地有佢地做! :evil:
當涉及汽車許可證時, 已經是跨政府部門的事情, 我諗有D野太空館都無法掌握, 受制於其他部門的決定. 所以我覺得唔可以完全怪晒太空館做得唔夠.
至少, 呢個天文公園已不再是只聞樓梯響, 而是真真正正地建成呢! 對於未來附近環境的光害管制, 亦可以是一個有力的理據嘛! :D :D :D

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週五 05 2月, 2010 21:54

咁先好,又可以搵的士入呀~如果太方便,就會好多問題..

dwond
主序星

文章 dwond » 週四 11 2月, 2010 18:48

Wah!! 寫:未來會不會有天文組織在里面搞觀星營? :roll:
坐井會已有活動 : http://www.skyobserver.org/activity/2010/camp201003.htm

20-21/03/2010 西貢創興水上活動中心及天文公園
「春夜星辰‧樂遊天文公園」康樂觀星營

日期 2010 年3 月20 至21 日(星期六至日)
地點 西貢創興水上活動中心
集合時間 3 月20 日(星期六) 下午 2 時正
集合地點 西貢市中心鄧肇堅運動場停車場 (認坐井會會旗集合)
乘搭 2 時 30 分開往創興水上活動中心的專車(不另收費)
離營時間 3 月21 日中午十二時三十分,乘坐專車返回西貢市中心。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客