太陽能家居照明是否可行?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

太陽能家居照明是否可行?

文章 Wah!! » 週五 27 11月, 2009 14:13

如果想係屋企安裝一至兩塊30W的太陽能板, 日間為一個 12V 8AH(容量待定...) 的電池充電, 晚上把充好的電供應給LED燈泡照明.
唔知呢種想法可行性和可取性高唔高呢?
充電池是否會因為每日充電而衰老得快, 長遠成本仍比使用普通電燈公司的電貴呢?

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週五 27 11月, 2009 15:00

LED 灯呀,似乎没必要吧,LED灯都不怎么耗电的 。

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 27 11月, 2009 15:04

全港好似得盧冠廷屋企有呢個設備(好似咋,可能唔係)
最後由 MOON TO 於 週五 27 11月, 2009 15:27 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 27 11月, 2009 15:14

MOON TO 寫:全港好似得盧冠廷屋企有呢個設備
唔係馬....... 8)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 27 11月, 2009 15:16

各位有無意見或提議?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 27 11月, 2009 15:21

Wah!! 寫:各位有無意見或提議?
你最好加大個電池...
我下面個車位 d led, 早輪連續陰天攪到充唔夠電, 好多晚都唔識著燈...
仲有, LED 3W 膽似樣 d 既都成百幾文一個, 如果你用開每個 20W 左右既慳電膽, 計埋 Solar 板, controller, 電池, 你會好多年都未歸本..

當研究玩下無仿..

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週五 27 11月, 2009 15:26

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 27 11月, 2009 15:43

opa 寫:
你最好加大個電池...
我下面個車位 d led, 早輪連續陰天攪到充唔夠電, 好多晚都唔識著燈...
仲有, LED 3W 膽似樣 d 既都成百幾文一個, 如果你用開每個 20W 左右既慳電膽, 計埋 Solar 板, controller, 電池, 你會好多年都未歸本..

當研究玩下無仿..
歸唔到本就預左架喇, 只係常玩下咁.
只不過擔心整左出來, 比起唔整更加唔環保o者~

或者都係唔諗咁多, 試左先算! :P

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 27 11月, 2009 15:46

呢度的資料都幾齊全, 得閒打電話去問下意見先!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 27 11月, 2009 15:50

Wah!! 寫:
opa 寫:
你最好加大個電池...

當研究玩下無仿..

太陽電池板同 Lead Acid 電池本身就係用唔環保既材料製造...
直接換用 LED 最簡單實際...
不過 LED 燈少左照明角度..亦少左一份溫暖既感覺...

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 27 11月, 2009 15:58

如果使用太陽電池板同鉛酸電, 長遠(>20年 ?)可以減少碳排放, 我諗情況都唔會太差吧?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週五 27 11月, 2009 20:49

MOON TO 寫:全港好似得盧冠廷屋企有呢個設備(好似咋,可能唔係)
絕對唔係,粉嶺丹竹坑有戶人家,唔只用太陽能照明,佢用左成排太陽能光伏板,唔記係叉鋰電定乜野叉電,仲要係network埋中電o既mains supply,即係屋企某proportion o既電係用太陽能。佢仲有用風車同太陽能路燈,以前見過佢有部太陽能電動單車,不過只可以在村路行,呢排冇乜見。

查實我覺得家居之中,照明唔係用電量咁高o既電器,用太陽能唔係好efficient,最efficient都係直接用太陽爐煲水,原料又較環保,呢兩年返大陸都成日見o個隻,上水石湖墟好似有門市。
嘻嘻,如果要用太陽照明,呢個好似平好多,不過同太陽能電筒有異曲同工之妙:
http://www.youtube.com/watch?v=_zMAWztZ6TI

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 27 11月, 2009 21:50

xiaoer 寫:查實我覺得家居之中,照明唔係用電量咁高o既電器,用太陽能唔係好efficient,最efficient都係直接用太陽爐煲水,原料又較環保,呢兩年返大陸都成日見o個隻,上水石湖墟好似有門市。
查實我屋企附近都有人用太陽能, 我估呢種都係駁熱水爐?
圖檔

頭像
cheche=D
星際雲

文章 cheche=D » 週五 27 11月, 2009 23:31

wah! 你試完話我知

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週五 27 11月, 2009 23:33

opa 寫:
Wah!! 寫:
opa 寫:
你最好加大個電池...

當研究玩下無仿..

太陽電池板同 Lead Acid 電池本身就係用唔環保既材料製造...
直接換用 LED 最簡單實際...
不過 LED 燈少左照明角度..亦少左一份溫暖既感覺...
依家係有暖白LED的,大約~60一粒
~180-200流明
不過CRI遠低於鎢絲,而且散熱都要返咁上下,唔係好快變暗
加加埋埋可能用螢光管仲實際

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客