天文年活動:賀國慶迎中秋荃灣路邊天文

Wales
原恆星

天文年活動:賀國慶迎中秋荃灣路邊天文

文章 Wales » 週一 21 9月, 2009 20:17

Sorry, 好似重覆左post :D

中華人民共和國成立六十周年「賀國慶迎中秋荃灣路邊天文」活動

http://www.astronomy2009.hk/activities/ ... p#TsuenWan
18區路邊天文 - 荃灣區
可觀自然教育中心暨天文館、荃灣各界慶祝國慶籌委會、荃灣民政事務處 主辦

日期:2009年10月5日(星期一)【已改期】
時間:下午 7:00 - 10:00
地點:荃灣公園海濱長廊(近港鐵荃灣西站)

活動內容:
(1) 活動開幕禮 (19:00-19:35)
(2) 路邊天文-利用望遠鏡賞月觀星 (19:35-22:00)
(3) 花燈會
(4) 天文展板
(5) 天文講座

19:45 - 20:15 基本觀星知識
20:15 - 20:45 中秋冷知識
20:45 - 21:15 基本觀星知識 (重覆)
21:15 - 21:45 中秋冷知識(重覆)

參加辦法:
若你沒有望遠鏡,可以直接到該地點使用望遠鏡一同分享星空的喜悅。若任何朋友有興趣攜帶望遠鏡參與是次活動,可在下列網址報名。

報名:網上報名表 http://bit.ly/o32dw (只有攜帶望遠鏡人士需要報名)

地圖: http://www.astronomy2009.hk/activities/ ... edited.jpg

有無人會去?
最後由 Wales 於 週三 30 9月, 2009 09:50 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 21 9月, 2009 23:35

你去嗎?? 上次見你元朗sidewalk都出現!!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週二 22 9月, 2009 17:22

港鐵荃灣西站側有個好大嘅多層停車場可以泊車,我會帶2套鏡(C8 + C6)前住。
附加檔案

Wales
原恆星

文章 Wales » 週二 22 9月, 2009 17:54

有野做,不能來 :(

頭像
yick wai lun
主序星

文章 yick wai lun » 週三 23 9月, 2009 11:57

果日要返工 :(

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 23 9月, 2009 18:01

陳樹渠紀念中學天文組第一次活動! :D

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週三 23 9月, 2009 19:39

Unfortunately, a tropical cyclone may affect the event.... :cry:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 24 9月, 2009 19:22

bingsze 寫:陳樹渠紀念中學天文組第一次活動! :D
那麼利害, 要不要撐你場一下. :twisted:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 24 9月, 2009 19:23

David 寫:Unfortunately, a tropical cyclone may affect the event.... :cry:
too bad. Raining 1 st Oct holiday.

頭像
cwlam
白矮星

文章 cwlam » 週二 29 9月, 2009 13:25

funoooo 寫:
David 寫:Unfortunately, a tropical cyclone may affect the event.... :cry:
too bad. Raining 1 st Oct holiday.
updated news...〔特別通告:因天雨關係,原定9月30日舉行之荃灣路邊天文活動改期至10月5日(星期一),不便之處,敬請原諒〕

http://www.astronomy2009.hk/activities/ ... p#TsuenWan

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 30 9月, 2009 10:54

今晚唔使去八卦LU~

estherng
星際雲

文章 estherng » 週五 02 10月, 2009 18:39

cwlam 寫:
funoooo 寫:
updated news...〔特別通告:因天雨關係,原定9月30日舉行之荃灣路邊天文活動改期至10月5日(星期一),不便之處,敬請原諒〕

It seems that IYA acts more quickly this time...
finally being more efficient

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週六 03 10月, 2009 10:50

我地本地呢個弱勢管治造成的人乜都投訴,原來安排路邊天文極之唔容易,例如要同十幾個政府部門開會多次。好多本地人去路邊天文用枝鏡望下個月亮就投訴無乜好野睇,佢地的小朋友會唔客氣就咁拿你枝鏡當玩具。反而現時的國內遊客好有禮貌問可否看,看完多數講聲謝謝,有的問下收多小錢,我昨晚在尖東嘅路邊天文就有人看後俾咗二十呅給我,我好辛苦先至退回,大家笑咗好耐。國內人仕唔明白為何我地有人會咁辛苦肯將佢嘅天文望遠鏡放在路邊成晚免費給人看。

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 03 10月, 2009 11:02

講真, 我都想去維園開檔做生意.

[萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣] [萬年奸臣]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週六 03 10月, 2009 22:56

TONGKW 寫:我地本地呢個弱勢管治造成的人乜都投訴,原來安排路邊天文極之唔容易,例如要同十幾個政府部門開會多次。好多本地人去路邊天文用枝鏡望下個月亮就投訴無乜好野睇,佢地的小朋友會唔客氣就咁拿你枝鏡當玩具。反而現時的國內遊客好有禮貌問可否看,看完多數講聲謝謝,有的問下收多小錢,我昨晚在尖東嘅路邊天文就有人看後俾咗二十呅給我,我好辛苦先至退回,大家笑咗好耐。國內人仕唔明白為何我地有人會咁辛苦肯將佢嘅天文望遠鏡放在路邊成晚免費給人看。
批評是很容易的;

唔知幾時開始,香港人就喜歡鬧人,嘻,有些像台獨份子,

定係像立法會議員,可能係給議員教壞了,認為咁至叫做堅!

其實攪個活動一點都不易,攪得有點不周就鬼殺咁都曹,

其實,香港人是否要學下讚賞別人,學會多欣賞別人的所作,

少一點指手劃腳,世界會美好很多! [茶]

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 22 位訪客