康文署漠視天文推廣 -- 太陽報

kai
白矮星

康文署漠視天文推廣 -- 太陽報

文章 kai » 週六 12 9月, 2009 01:46

圖檔
哈勃雖然年紀大,但翻新之後老當益壯,本港天文科學發展緩慢,觀天儀器只是小兒科。以康文署設於麥理浩夫人度假村的望遠鏡為例,直徑廿四吋,外國最大型望遠鏡則為十米口徑(即四百吋),兩者相差十幾倍;集光面積更相差數以百倍計。坐井會會長傅偉豪稱,單靠太空館推廣天文教育,人力財力俱不夠,康文署視天文活動為消閒性質,不落力推廣。
麥理浩夫人度假村的天文望遠鏡。
太空館孤掌難鳴
本港天文設備遠較外國先進地區遜色,加上香港的自然環境和天氣情況不容許大力發展天文研究,天文活動以教育性質為主,與外國的研究性質截然不同。事實上,太空館內對天文學有認識的職員僅五、六人,若要推廣天文教育,人力、財力均不夠。

香港天文學會副會長彭栩怡表示,本港比較大型的天文望遠鏡,有嗇色園設於荃灣的可觀自然教育中心的望遠鏡,直徑二十吋;康文署設於西貢麥理浩夫人度假村的望遠鏡,直徑二十四吋;以及香港天文學會自設的望遠鏡,直徑二十五吋。最近十年新設的天文望遠鏡均會選設在海拔四千米以上,晴天率高(全年有九成日子天晴)的地方,香港受制於自然環境,不適宜在這方面大量投資。

圖檔

kai
白矮星

文章 kai » 週六 12 9月, 2009 01:50

究竟應該以實際為安置望遠鏡的考慮 或 以教育為主因而設置呢!? [頭暈目眩] [頭暈目眩] [頭暈目眩] [頭暈目眩]

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 12 9月, 2009 01:54

題外話:

直接轉貼報紙的文章, 係犯法行為, 之前已經有討論區/網友中招.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 12 9月, 2009 12:42

kai 寫:究竟應該以實際為安置望遠鏡的考慮 或 以教育為主因而設置呢!? [頭暈目眩] [頭暈目眩] [頭暈目眩] [頭暈目眩]
靠自己啦,別寄望呢個政府吧,做好本份向身邊親友推廣就算了。 :)

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 14 9月, 2009 18:53

香港既然無大學做先進研究,那麼有數百吋大鏡又有何用?
香港只適宜做天文教育,真有興趣做天文研究的都應該去了外國罷!
其實廿吋鏡已夠天文推廣之用,何苦特別追求?

頭像
espresso
原恆星

文章 espresso » 週一 14 9月, 2009 19:36

其實那編文章明顯無風起浪, 沒甚內容可言. 題目講政府不幹任何事. 但現實環境香港天文生態又可以有幾大發展? 即使日日好天, 晚晚有星睇. 對星空有興趣的人一定會比較多. 不過以香港城市生活環境, 節奏, 娛樂以至即食文化的盛行. 有好的客觀條件, 也不一定代表天文可以發展上去. 香港只是一個城市, 不一定事事要發展至極點.

記者們, 你話身在內地比人打, 比人屈. 在香港你們都經常用筆屈人. 我都不知見過幾多. 做人公平一點同現實一點吧!

頭像
philip425
主序星

文章 philip425 » 週二 15 9月, 2009 01:25

這又未必, 不是每個香港人都是吃喝玩樂至上的, 如果有好的客觀條件, 相信是可以吸引到一些人對天文產生興趣. 其實政府可以做, 又不用花太多錢, 就是針對光污染進行立法, 減低光害, 就已經能夠創造一個好一點的客觀環境.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 15 9月, 2009 01:53

在香港從事夏威夷級數的天文研究, 根本係白日夢.

香港就係香港, 美國就係美國. 根本就無得比.

拎科研最前線的望遠鏡, 同業餘級數的望遠鏡來比較, 更加係令人不解.

視天文為消閒活動有何不可? 只係做得唔夠盡. 睇下日本同台灣...... (下刪一千字)

太空館未必無心, 不過作為康文署的一個博物館, 而康文署的工作性質和天文沒太大關係, 就著定要仰人鼻息無運行.

(仲要睇各大天文學會的臉色做人. 天文同好間狗咬狗骨, 單打暗串, 借刀殺人的事, 都唔係最近先發生.)

一開波就已經無左天時地利, 連人和都無埋, 輸硬啦.

計我話, 自己躲在一角, 和身邊的人一起睇星就最好.

管他什麼國際天文年, 天文公園, 觀星大會, 咩學會, 大聯盟. 更加唔理咩斧頭幫, 天地會, PVC黨.

(大家食著花生, 營多撈麵等睇戲吧! 同門師兄弟手足相殘, 出賣利用, 呢類古裝片最好睇.)

自己付出過一分力, 令身邊的人有興趣睇星. 其他野我無眼睇, 更加唔想理.

觀星者都唔睇星, 做起事來特別缺乏說服力.

[茶] [茶] [茶] [茶] [茶]

頭像
espresso
原恆星

文章 espresso » 週二 15 9月, 2009 02:21

我原來的回應是指有好的客觀條件, 必然會有更多人有興趣. 不過我針對是記者的報導並無實際及具體的內容. 但香港人的生活環境同時亦影響到天文活動發展. 不單是吃喝玩樂的問題, 而是生活及工作的問題. 所以天文在香港的發展只可以小規模. 若不加入新思維去推廣, 可以謂死路一條.

Alget 說得對. 香港這個天文生態最好是各有各玩. 我一年前講過IYA2009=Nothing, 開幕亦差不多等於閉幕. 一年後事實證明這一點. 詳細內容不談, 事實就是事實.

我支持保護夜空, 但同時對光污染進行立法有保留. 香港立的法已經很多, 但實際用到的法規其實好少, 有等如無. 我覺得要想其他方法去做. 香港人有一個好得意的心態: 一面講環保, 一面講環境差, 但同時又不多會改變生活方式. 現實生活的例子我又見得太多. 光害問題背後其實是生活態度問題, 亦可能是設計錯誤問題. 設計錯誤可以改; 而生活態度我指消費文化是最大兇手. 生意人永遠離不開一個字:錢. 比較可惜的是香港人消費文化較為單向, 要較長時間去改變.

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週二 15 9月, 2009 11:58

ambcyli 寫:香港既然無大學做先進研究,那麼有數百吋大鏡又有何用?
香港只適宜做天文教育,真有興趣做天文研究的都應該去了外國罷!
其實廿吋鏡已夠天文推廣之用,何苦特別追求?
Dear Mr. ambcyli,

Under the polluted sky of Hong Kong, 20 inch telescope is far beyond what coud be done to promote astronomy. For years I am using a 24 inch telescope in Water Mouth and I know exactly how big telescope can compensate the poor quality sky.

A 40 inch can do something new. If not, a 30 inch is a good starting. 20 inch, well, should be quite all right under sky of Mauna Kea, Perth or Maldive. But far away from sufficient in HK.

To really promote astronomy you need to overwhelm the viewer through the eyepiece, only aperture dfo the trick. In HK , in order to pierce through the misty sky, nothing is "big enough".

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 15 9月, 2009 12:25

香港天文圈子辦事效率低, 唔團結, 各自為政, 扮晒野, 都唔係一年半載的事.

外在因素係咩涉及好多個政府部門.

內在因素係有好多人掛羊頭賣狗肉, 沽名吊譽. 開口埋口為天文同好謀福利, 實際上係想趁機撈一筆油水: 接見政經要人, 為日後盤生意鋪定後路. 或者係為了一兩個頭銜, 印在卡片上, 巧威威唷! 在局外人面前扮大師, 扮好人, 對外可以提高個人形象, 對內可以寫在CV上搏升職上位.

萬一遭到有識之士的批評, 仲可以動員無知群眾燒打搶砸呢.

(班無知群眾仲以為自己做左件好事. 當然, 唔排除有人為了埋堆, 故意扮無知群眾. 他們打人時特別兇恨!)

仲有一大班人玩辦公室政治, 借天文來分黨分派.

可憐班義工, 熱心人士勞心勞力, 但就係因為某些人從中作梗, 混水摸魚, 結果......

還有一班開國功臣, 經常達個朵出來兇人. 咩三十年觀星經驗, 資深人士, 實際上只係資深新手. 一遇到江湖新秀, 就即時黑面, 仲派心腹暗箭傷人, 再動員全教上下實行二萬五千里圍剿.

仲有咩大師, 咩達人, 扮晒野, 冷學術. 平日同自己友圍威喂, 講咩都無所謂. 但對外人就另有一套標準, 唔準講笑話, 談吐要扮晒上流社會, 講野太市井都會被人指指點點. 初犯先警告, 再犯就打你. 係都要整到氣氛嚴肅到不行, 仲講埋雞腸, 嚇走晒班新手. 仲業餘扮專業, 在自己友之間建立一套物理學標準. 超過200倍都仲sharp? 看到天狼星B? Impossible! 唔需要咩公式, 更加唔洗做research, 唔理外國的觀察報告. 總之我講o既說話就係道路真理, 其他人都係錯.

(同一時間, 有另一幫人在討論相同的物理話題. 不過話題似係攻擊敵對派系, 多過討論物理.)

現在的天文生態, 已經扭曲到連大師都要埋堆, 向斧頭幫, PVC黨揮手示好, 否則無法生存. 天文圈子淪落到呢個地步, 我倒不如金盆洗手, 從此隱居做天文隱士. 平日養馬馴鹿, 搜集一些有關馬和鹿的資訊, 再回頭看看香港天文圈子, 原來係幾咁"馬鹿".

Purple the Orion
超新星

文章 Purple the Orion » 週二 15 9月, 2009 13:55

So if anyone don't happy with this stituation, just keep the mouth shut and keep the hobby by thier own. It's quie stubben to care so much for that. Nothing is worth to blame. It's meaningless.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 15 9月, 2009 14:50

我不其然想起中學時代的一篇課文:

========================
疑鄰竊斧

列子.說符:「人有忘斧者,疑其鄰
之子。視其行步,竊斧也;顏色,竊
斧也;言語,竊斧也;動作態度,無
為而不竊斧也。俄而,掘其穀而得其
斧。他日復見其鄰人之子,動作態度,
無似竊斧者。」

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 15 9月, 2009 15:15

Purple the Orion 寫:So if anyone don't happy with this stituation, just keep the mouth shut and keep the hobby by thier own. It's quie stubben to care so much for that. Nothing is worth to blame. It's meaningless.
就係因為香港有班天文同好一直叫人收聲, 唔好講真話, 先可以養活咁多混水摸魚之徒.

美國有條友, 因為在舉辦觀星大會時不力, 唔負責任之餘仲鬧人. 結果整個天文界一致聲討那位仁兄, 唔單止係內部聲討, 就連newsgroup, 天文雜誌上都有唔少不滿聲音.

呢件真人真事被記載在劍橋天文愛好者手術上, 你唔信可以買本睇下.

如果件事發生在香港, 我敢保證大部分同好都會當睇唔到. 大家舞照跑, 馬照跳, 當無事發生. 邊個出聲就死邊個, 官官相護.

只有部分人敢怒不敢言.

我見過美國佬講天文界黑幕, 基本上正反相方都勢均力敵. 如果有人夠膽叫其他人shut up, 只會被人圍攻, 要求別人shut up的人, 反而被眾人要求shut up.

香港? 一味靠惡靠大聲, 仲靠background. 要求別人收聲的, 反而贏得掌聲.

我唔同意你的意見, 所以要你收聲. 這就是某些人口中的freedom of speech.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 15 9月, 2009 15:28

文革期間我慘遭萬人批鬥, 有哪個不是字正詞嚴?

文革完左咁耐, 我都未獲平反, 被當作黑五類.

何來公義可言?

現在某些文革打手出來學人講公義, 我點都唔會信佢地講o既野.

為左班潛在客戶, 要討好佢地, 所以就反白為黑, 向我開刀.

如果我同佢地買一兩枝神兵利器, 說不定可以反收賣佢地.

俾多幾舊銀兩, 隨時叫我一聲大爺, 說不定還會唱返一首十八摸來討好我.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客