香港很多人都未透過望遠鏡看月球

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週三 09 9月, 2009 23:41

咁而家決定了在那裡舉行呢?

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週五 11 9月, 2009 19:33

>另外我聽說9月26日晚”香港天文年”主辦單位會在沙田中央公園舉行”路邊天文”
是否指以下組織?
http://www.astronomy2009.hk/activities/sidewalk.php
但網頁仲未有公布??? 咁低調? :shock:

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 11 9月, 2009 20:08

phoenix 寫:>另外我聽說9月26日晚”香港天文年”主辦單位會在沙田中央公園舉行”路邊天文”
是否指以下組織?
http://www.astronomy2009.hk/activities/sidewalk.php
已經唔係第一次......

相信好多同好已經見慣見熟.

路過, 請無視.

頭像
Prince
原恆星
聯繫:

文章 Prince » 週五 11 9月, 2009 20:20

康文署係中秋期間會舉行三場綵燈會
10月2日 - 天水圍公園
10月3日 - 維園
10月4日 - 沙田公園
詳情:http://www.lcsd.gov.hk/CE/Entertainment ... index.html
我上年係中秋期間都拎左支望遠鏡係天水園一帶比途人睇月球,他們都看得好高興! 中秋確實是讓市民看看月球的良機。

saturntommy
主序星

文章 saturntommy » 週五 11 9月, 2009 21:01

聽閒有一所中學都會10月2日係天水圍銀座之間搞路邊...次次都會有好多人黎排長龍...

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 12 9月, 2009 13:17

saturntommy 寫:聽閒有一所中學都會10月2日係天水圍銀座之間搞路邊...次次都會有好多人黎排長龍...
那天我是香港同胞慶祝中華人民共和國成立六十週年文藝晚會的嘉賓,出席不了 :cry:

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週六 12 9月, 2009 14:57

梅西爾 寫:
saturntommy 寫:聽閒有一所中學都會10月2日係天水圍銀座之間搞路邊...次次都會有好多人黎排長龍...
那天我是香港同胞慶祝中華人民共和國成立六十週年文藝晚會的嘉賓,出席不了 :cry:
我咁大個仔都未試過做國家級的嘉賓,又同偉哥影相,你就好啦!

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週六 12 9月, 2009 15:04

怎算呢

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 12 9月, 2009 15:07

bingsze 寫:
梅西爾 寫:
我咁大個仔都未試過做國家級的嘉賓,又同偉哥影相,你就好啦!
有同感! :D

estherng
星際雲

文章 estherng » 週日 13 9月, 2009 00:04

phoenix 寫:>另外我聽說9月26日晚”香港天文年”主辦單位會在沙田中央公園舉行”路邊天文”
是否指以下組織?
You should know that the IYA organising body is completely irresponsible.
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?p=159943
Don't expect anything from them, otherwise you would certainly be disappointed.

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 13 9月, 2009 16:03

天文台話今年追月夜個用最圓最大喎
話係西貢睇最好
不如我地係西貢區搞呀 將軍澳喇

saturntommy
主序星

文章 saturntommy » 週日 13 9月, 2009 16:52

johncamposhk 寫:天文台話今年追月夜個用最圓最大喎
話係西貢睇最好
不如我地係西貢區搞呀 將軍澳喇
沒有公眾效果...

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 13 9月, 2009 21:40

維園啦,尖東,人又多,又可以比的巿民開下眼界

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週五 18 9月, 2009 14:39

有沒有人攪?

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週五 18 9月, 2009 17:56

funoooo 寫:有沒有人攪?
係啦! 靜晒? funoooo, 你黎搞啦?

之前有多位有興趣中秋出黎擺檔,不如集體領導,自動出現。
大家選定:
1. 日期﹝迎月、賞月、追月﹞
2. 地點 和 位置
3. 集體出現時間

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客