香港很多人都未透過望遠鏡看月球

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 07 9月, 2009 15:33

大家講得禁高興,不如就搞次中秋 SideWalk, 召集Forum兄弟姊妹, 睇下場面有幾熱鬧,可能上埋新聞電視.......... :lol: :lol: :lol:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 07 9月, 2009 15:48

BossKwan 寫:大家講得禁高興,不如就搞次中秋 SideWalk, 召集Forum兄弟姊妹, 睇下場面有幾熱鬧,可能上埋新聞電視.......... :lol: :lol: :lol:
Good suggestion. :twisted:

phoenix
原恆星

文章 phoenix » 週一 07 9月, 2009 16:36

謝謝WFPC2的介紹.
咁就可以一晚睇到5個moon(包括木星的4大衛星). :P

支持搞sidewalk,不過籌備時間可能比較緊迫... ?
最後由 phoenix 於 週一 07 9月, 2009 16:50 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 07 9月, 2009 16:42

sidewalk係唔係要同政府申請架?
一陣變成非法集會就大劑 :lol: :lol:

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 07 9月, 2009 16:45

當晚周街都是人,應該沒有問題!

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週一 07 9月, 2009 17:20

phoenix 寫:謝謝WFPC2的介紹.
咁就可以一晚睇到5個moon(包括木星的4大衛星). :P

支持搞sidewalk,不過籌備時間可能比較緊迫... ?
係就好決定,時間、地點、日期

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 07 9月, 2009 17:35

Wah!! 寫:sidewalk係唔係要同政府申請架?
一陣變成非法集會就大劑 :lol: :lol:
點先算係非法集會呢???
我地不約而同地去到該地方又算唔算呀???

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 07 9月, 2009 17:41

咦, 可能都唔會有問題喎!

http://www.hkhrc.org.hk/content/feature ... ok/ch5.doc
公眾集會只要符合下列一項的條件,則不需要通知警方:
集會人數不超過50人;
集會在私人處所舉行而該樓宇的容量及參加人數不超過500人;
集會在教育條例批准下的學校中舉行;
集會目的純粹是社交、學術、教育、宗教或慈善目的而進行的集結、會議或研討會;
殯殮及任何公共機構而舉行的聚會。
政府網:
http://www.legislation.gov.hk/blis_pdf. ... 5_c_b5.pdf
最後由 Wah!! 於 週一 07 9月, 2009 17:54 編輯,總共編輯了 1 次。

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 07 9月, 2009 17:54

Wah!! 寫:咦, 可能都唔會有問題喎!

http://www.hkhrc.org.hk/content/feature ... ok/ch5.doc
公眾集會只要符合下列一項的條件,則不需要通知警方:
集會人數不超過50人;
集會在私人處所舉行而該樓宇的容量及參加人數不超過500人;
集會在教育條例批准下的學校中舉行;
集會目的純粹是社交、學術、教育、宗教或慈善目的而進行的集結、會議或研討會;
殯殮及任何公共機構而舉行的聚會。
即係冇問題啦!

All brothers and sisters go ahead....... :lol: :lol:

...
最後由 BossKwan 於 週一 07 9月, 2009 18:03 編輯,總共編輯了 3 次。

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 07 9月, 2009 17:56

funoooo 寫:
BossKwan 寫:大家講得禁高興,不如就搞次中秋 SideWalk, 召集Forum兄弟姊妹, 睇下場面有幾熱鬧,可能上埋新聞電視.......... :lol: :lol: :lol:
Funoooo 兄, 出黎做搞手啦!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 07 9月, 2009 17:56

不過到時可能會犯阻街罪呢 :roll: :roll: :roll:
係邊度搞會係好重要的, 如果係公園, 應該都唔會阻街O既.....

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 07 9月, 2009 18:41

BossKwan 寫:
funoooo 寫:
唔好啦! 我係黑仔王, 成功率奇低. 關老板, 你來吧! :twisted:

頭像
tatkongau
白矮星

文章 tatkongau » 週一 07 9月, 2009 19:13

funoooo 寫:
BossKwan 寫:
funoooo 寫:
唔好啦! 我係黑仔王, 成功率奇低. 關老板, 你來吧! :twisted:
大力 support, 唔知尖沙嘴海旁是否一個好選擇呢??

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 07 9月, 2009 22:18

funoooo 寫:
BossKwan 寫:
funoooo 寫:
我D老人家唔夠魄力,這時代是后生渣大旗,
brother Funoooo, take this great job!

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 07 9月, 2009 22:46

中秋節晚上 食完飯後會同家人在樓下公園擺檔,80 mm ED折射,自已賞月及等途人都可以用天文望遠鏡睇下月亮同木星。
---
另外我聽說9月26日晚”香港天文年”主辦單位會在沙田中央公園舉行”路邊天文”。

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客