玻利維亞 鹽原星空

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
secondf
超新星

玻利維亞 鹽原星空

文章 secondf » 週日 06 9月, 2009 23:28

唔知有無C兄post 過, 不過如果晌現場睇應該令到暈晌度

星空
http://www.youtube.com/watch?v=bBkByOXk ... re=related[/list][/code]

鹽原
http://www.youtube.com/watch?v=el6f9akS ... r_embedded

唔知D度可唔可以直接 embed youtube 出黎ga nai??

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 07 9月, 2009 00:25

好正
係度影星星
效果會點呢?

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 07 9月, 2009 01:16

全景都係星點,天空地面都係一樣,可能會好迷失喎~~
不過好靚~~

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週一 07 9月, 2009 01:17

Tarepanda 寫:好正
係度影星星
效果會點呢?
烏猶尼鹽灘(Salar de Uyuni)位處海拔3600米以上(大概和拉薩的高度相若), 是安地斯山脈的一部份。高山觀星當然有利, [高處不勝寒] 但要小心高山症 [倒地]

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 07 9月, 2009 02:32

鄧登凳 寫:
Tarepanda 寫:好正
係度影星星
效果會點呢?
烏猶尼鹽灘(Salar de Uyuni)位處海拔3600米以上(大概和拉薩的高度相若), 是安地斯山脈的一部份。高山觀星當然有利, [高處不勝寒] 但要小心高山症 [倒地]
唔知去一轉要幾錢呢 [吐]

Chanlunlun
夸克星

Re: 玻利維亞 鹽原星空

文章 Chanlunlun » 週一 07 9月, 2009 11:41

secondf 寫:唔知有無C兄post 過, 不過如果晌現場睇應該令到暈晌度

星空
http://www.youtube.com/watch?v=bBkByOXk ... re=related[/list][/code]

??
Dear Mr/Miss Second,

Go to Yina Mountain, you get the same quality sky, if weather permits.

Best Regards
Chan Yuk Lun

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 07 9月, 2009 16:50

我們在青海的鹽湖,好大好正,要坐小火車半小時!
附加檔案

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週二 08 9月, 2009 00:58

bingsze 寫:我們在青海的鹽湖,好大好正,要坐小火車半小時!
是最近去的嗎?
多年前, 我也去過一次. 十分懷念那裡的景色.
有冇留意過這裡的鹽湖賓館可否作為天文拍攝的地點呢? 可以的話,真係要試一次.
附加檔案

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 08 9月, 2009 22:48

:shock:
好珍貴的膠片相片
睇來真係好多年前影的

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 08 9月, 2009 23:30

Tarepanda 寫::shock:
好珍貴的膠片相片
睇來真係好多年前影的
仲有少許偏色同低反差, 有點似日本味.

n174-33.jpg好正......

路過, 唔好打頭.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週三 09 9月, 2009 12:02

PeterPeter 寫:
bingsze 寫:我們在青海的鹽湖,好大好正,要坐小火車半小時!
是最近去的嗎?
多年前, 我也去過一次. 十分懷念那裡的景色.
有冇留意過這裡的鹽湖賓館可否作為天文拍攝的地點呢? 可以的話,真係要試一次.
是零七年去的日蝕團探路之旅,那邊青海的天氣比較多雲,所以覺得新疆勁好多,晚晚都見到靚靚銀河高高掛!

不過,你去的時候好像藍天白雲,所以夜晚可能好正! :D

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 27 位訪客