Celestron Nexstar....維修 or改造

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
回覆文章
snap_lok
星際雲

Celestron Nexstar....維修 or改造

文章 snap_lok » 週五 04 9月, 2009 00:24

我之前二手購入了台Nexstar4(應該係舊款)

而家按制上下左右時經常唔識停,e.g.按一下左就左到唔識停

如果要拎去整,要拎去邊度整至得呢?

如果想將枝鏡同nexstar鏡座分離

變做枝觀鳥鏡有無好提議點搞

thzz

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週五 04 9月, 2009 01:09

好奇問: 要唔要找上一手算帳?

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週五 04 9月, 2009 09:02

如果要拎去整, 可試試問吓Boss Kwan. 因他正準備寄運一個同款mount返原廠維修.

snap_lok
星際雲

文章 snap_lok » 週五 04 9月, 2009 23:54

PeterPeter 寫:如果要拎去整, 可試試問吓Boss Kwan. 因他正準備寄運一個同款mount返原廠維修.
可以點聯絡佢?
thz

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 04 9月, 2009 23:56

snap_lok 寫:
PeterPeter 寫:如果要拎去整, 可試試問吓Boss Kwan. 因他正準備寄運一個同款mount返原廠維修.
可以點聯絡佢?
thz

http://www.scopehouse.com/Home.htm

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: Celestron Nexstar....維修 or改造

文章 鄧登凳 » 週六 05 9月, 2009 00:37

snap_lok 寫:我之前二手購入了台Nexstar4(應該係舊款)

thzz
多數是控制器壞了, 可拿出那個(除下電話插掣)去找BossKwan. 要不然, 如果有機會一起去PTC, 我有個相容的控制器可試試。

你的鏡是1300mm焦距, 用原裝25mm目鏡是52X, 那是無法手拿著來控制的 [頭暈目眩] 。即使不理要將鏡分離很難, 分離了的鏡沒有腳架接頭, 還是基本上沒法使用的。

BossKwan網頁有些Celestron馬卡式觀鳥鏡連小型腳架, 都是數百元, 那是較實際的做法。

VisionKing也有類似產品, 不連腳架RMB380, 香港天文儀器是代理, 可問問WongSir

snap_lok
星際雲

Re: Celestron Nexstar....維修 or改造

文章 snap_lok » 週日 06 9月, 2009 00:28

鄧登凳 寫:
snap_lok 寫:我之前二手購入了台Nexstar4(應該係舊款)

thzz
多數是控制器壞了, 可拿出那個(除下電話插掣)去找BossKwan. 要不然, 如果有機會一起去PTC, 我有個相容的控制器可試試。

你的鏡是1300mm焦距, 用原裝25mm目鏡是52X, 那是無法手拿著來控制的 [頭暈目眩] 。即使不理要將鏡分離很難, 分離了的鏡沒有腳架接頭, 還是基本上沒法使用的。

BossKwan網頁有些Celestron馬卡式觀鳥鏡連小型腳架, 都是數百元, 那是較實際的做法。

VisionKing也有類似產品, 不連腳架RMB380, 香港天文儀器是代理, 可問問WongSir
有點奇怪
駁上變壓器後,問題又好似無左咁
會唔會係唔夠電所以遲鈍左呢

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客