取消:北潭涌 18/7及19/7 星空派對

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

取消:北潭涌 18/7及19/7 星空派對

文章 funoooo » 週日 12 7月, 2009 09:04

因著颱風關係,為著各同好生命安全,不理會好天下雨,此次活動都會取消。如有同好因著好天堅持出外,一律自行負責生命安全

另祝福一班日蝕團兄弟能順利出發,最重要安全第一。

最近天氣真係............唉!!! 唔通真係要等到立秋![倒地]

因星期六好大機會好天,而星期日下大雨。所以追加一日。星期六好天都出動。

時間:
18/7 星期六晚上 8:00
19/7 星期日晚上 8:00

地點: 北潭涌郊野公園停車場觀星點.

目的:
開鏡大會 - 相信有 14" 及 12" Dobs
觀星 - 當然最重要項目,大家一同享受星空。
試武器 - 當中有人帶高殺傷力武器 。
大衆同樂 - 如果可以的話,可與一班初學者分享觀星樂趣。

詳細内容:

觀星:
1. 月亮 - 當日初二十七, Moon raise 及 Moon set 分别是 3:23 AM 及 5:31 PM. 所以當晚是無月亮日子。
2. 八大行星 - 木、土行星亦都是不錯選擇。
3. 星雲、星團 - 有機會觀察到各星團星雲.
4. 星座 - 當晚是無月亮日子, 會幾壯觀! 有可能見銀河.

試武器:
當晚武器衆多,大家可以測試各武器質量。分享一下:

如有兄弟拿武器來,報到一下。

大衆同樂:
好希望能做點天文推廣。如當日有初學者出現,望各同好"招呼"一下。希望各同好在天文推廣盡點棉力。

報名:
1. shan 帶食物 (免費供應, 欲免向隅, 先食先得)
2. SiuSiu
3. anyone and family
4. kiki
5. shan
6. 梅西爾
7. kai
8. funoooo

注意事項:
1. 如有天氣等原因,導致此次活動取消會於 5:30 p.m. 或之前在論譠公布。
2. 如要開車,請切記不可飲酒。
3. 有份參與大食會兄弟,記得要幫手事後清潔。
最後由 funoooo 於 週五 17 7月, 2009 10:05 編輯,總共編輯了 6 次。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週日 12 7月, 2009 09:24

噢~~ 19號, 已經上左路了

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 12 7月, 2009 09:56

Better re-scheduled be on the 18th/7.

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週日 12 7月, 2009 10:07

個標題!?我頭先以為係今晚添

北潭涌 11/7 星空派對.......... 主題:開鏡大會

19 號我到! [推眼鏡]

01. SiuSiu
02.
03.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 12 7月, 2009 10:49

funooooo 吹雞,有時間的話;點都要到啦,我跟! :D

01. SiuSiu
02. anyone and family
03.

頭像
johncamposhk
白矮星

文章 johncamposhk » 週日 12 7月, 2009 11:06

19/7唔去得太夜呀
第二朝出發了

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 12 7月, 2009 11:42

01. SiuSiu
02. anyone and family
03. kiki 不帶食物

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 12 7月, 2009 11:47

磨鏡班砌鏡日, 一定累死!
第二日就要上機, 都係修養生息, 留返d精力俾日食/旅遊用 :P

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 12 7月, 2009 11:54

謝wah c兄, 我一早預左個日去ptc, 因知有鏡神開鏡大會...
我.....可能有....過度活躍. [鼻青臉腫]

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 12 7月, 2009 11:57

wah, 不如改反個主題.
係19/7, not 11/7
我頭先唸左5秒, 點解係11/7

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 12 7月, 2009 11:59

琪琪 寫:謝wah c兄, 我一早預左個日去ptc, 因知有鏡神開鏡大會...
鏡神支 16 吋,聽講電鍍趕唔切,不過有支後備 14 吋頂上,此外,還有支某同好嘅秘密新武器開光,同好們萬勿錯過了! :D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 12 7月, 2009 12:13

琪琪 寫:wah, 不如改反個主題.
係喎, fixed.

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 12 7月, 2009 12:34

各位兄弟姊妹:

日期不能變! 因當日鏡神先收到支 14" 鍍鏡.
我明白大家要準備去日蝕. 比較辛苦.
如果能出現,就出現.
如果不能也不用介意。
當你們回來後再搞過!到時鏡神不只出支 14", 還有一支 PTC 16" Dobs. 一定會非常精彩。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 12 7月, 2009 12:39

Wah!! 寫:
琪琪 寫:wah, 不如改反個主題.
係喎, fixed.
對不起!是我疏忽。 [跪拜禮]

謝謝華兄改正。

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 12 7月, 2009 12:55

anyone 寫:
琪琪 寫:謝wah c兄, 我一早預左個日去ptc, 因知有鏡神開鏡大會...
鏡神支 16 吋,聽講電鍍趕唔切,不過有支後備 14 吋頂上,此外,還有支某同好嘅秘密新武器開光,同好們萬勿錯過了! :D
點解某人只講人家事,不講自家事。 [疑惑] [貴夫人-圖][貴夫人-字]

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客