天文觀察後記(不定期更新)

回覆文章
頭像
Gally
中子星

天文觀察後記(不定期更新)

文章 Gally » 週四 02 7月, 2009 01:30

觀星也有2年的時間, 但一直都沒有做過任務觀察的記錄, 半夜睡醒忽然心血來潮想開始寫一下, 雖然還不知道要寫什麼內容或應該如何去記錄自己所觀察到的事, 不過也是想寫寫看.
2009年6月27-28日, 西貢小棠營觀星
6月27日星期六大風大雨 [jolin] 沒什麼好記, 晚上也沒有星空可言, 只是和一班天文同好在談天說地, 分享一下天文的事情和心得(好開心....係勁開心) [愛的轟炸]
6月28日 俗語話打風唔成3日雨, 一早起身見到太陽大大個出來, 雖然仲有雲, 不過都唔放過一分一秒用自制的太陽濾鏡進行太陽觀測同拍攝 [樂奔] 明明到左太陽黑子的活躍週期, 但一粒黑子都見唔到, 觀察15分鐘, 起雲 [不要啊]
觀星營超意外收穫, 有機會親眼同親手見識同接觸可能係全香港最大支的Meade LX200R 16吋 SCT望遠鏡(只係限於Meade LX200R呢個型號) 雖然仲未正式可以用, 但以接近完工, 我睇係不久的將來就可以用呢支16吋的SCT去觀星, 期待 x 無限次 [完美計劃] .

P.S. 有天文同好話我唔應該買8吋SCT, 要買就買支12或14吋的DOBS [冷汗直流] 仲要唔係一個話我,係幾個都話我 [淚奔] 唔通我真係應該轉鏡 但支SCT仲未開光喎 [不要啊] , 係都比我用多幾年之後先啦 [無力感]
附加檔案
有內反射的太陽
用目視用的太陽鏡片影的
LX200 16吋

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 02 7月, 2009 02:19

好帖!但願更多同好分享他/她們的觀察記錄。 [Good Job]

頭像
David
中子星
聯繫:

Re: 天文觀察後記(不定期更新)

文章 David » 週四 02 7月, 2009 07:35

Gally 寫: 明明到左太陽黑子的活躍週期, 但一粒黑子都見唔到
You may need to wait until 2013 for solar maximum.

It is good that we now have more sharing of observation. :D

頭像
Gally
中子星

Re: 天文觀察後記(不定期更新)

文章 Gally » 週五 03 7月, 2009 00:18

David 寫:
Gally 寫: 明明到左太陽黑子的活躍週期, 但一粒黑子都見唔到
You may need to wait until 2013 for solar maximum.

It is good that we now have more sharing of observation. :D
原來如此, 因為我上次聽朋友講而家開始進入太陽黑子的活躍期, 看來是我理解錯了

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週四 09 7月, 2009 18:52

2009年7月8-9日 大嶼山水口
7月8日 日落時間, 19:11, 月出時間 19:55.
7月9日 日出時間 05:46
為什麼好天總是離不開月圓,算起來今次是我第4次在月圓下去觀星,也許喝星太久,只要好天就出發.下午6:30去到水口, 還沒天黑就準備好觀星的儀器(8吋鏡終於開光了)而東東就在對極準備天文拍照, 11點前都只有我和東東2人, 直到11點半過後其他的天文同好才來到回合點(我和東東的晚餐到了 XD )一入黑就馬上找快要下山的獅子座和處女座, 之後在天上發現火流星和人做衛星, 當月光出來之後, 天上的星空能見度馬上下降, 還好可以看到不少星座和深空天體, 當然不少得快下山的土星, 剛升上來的木星和全晚最光的月球, 今次是自我兩年觀星以來第一次用肉眼看到木星上的大紅班(8吋SCT , 7mm(285陪), 還有環繞到木星背面剛剛出來的衛星,感覺就好像木星上生了青春豆一樣.
因早前東東說今晚在香港時間03:38可以看到-4等的E閃光, 在東南編東水平線5度的方向, 所以到了零晨3:30分我們一行10就去到可以看到東南方的水平線等待E閃光的來臨, 等到接近03:38時候在天空出現了一粒火流星, 亮度比金星還要高(我想有-4等) 在南邊向東方飛過, 去到接近東南方時在空中爆炸(看到爆炸和有煙) 10個人同一時間嘩~~~~不停聽到有人叫(有冇人睇好, 好光呀, 流星呀, 我睇到佢爆炸呀有冇人睇到呀)等的說話, 定過神來E閃光的時間過了, 但就一直等不到E閃光的出現, 不過大家也不在意E閃光, 返而在回味那一粒火流星, 最後在天亮前看到太空站在東北向東方向飛過
晚上目視觀察找到的星座(有用星圖)
獅子座, 處女座, 天平座, 天蠍座, 牧夫座, 北冕座, 人馬座, 巨蛇座, 蛇夫座, 武仙座, 天龍座, 小熊座, 天鵝座, 天琴座, 天鷹座, 天箭座, 海豚座, 仙王座, 仙后座, 飛馬座, 仙女座.
晚上目視找到的天體
M4, M6,M7, M8, M20, M22, M13, M27, M57,M31,M45, 木星, 土星, 火星, 金星, 對尋星鏡時發現極星原來係一粒雙星.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 10 7月, 2009 12:54

hi , Gally 我到今天仍未親眼見過大紅班呀! :(

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週五 10 7月, 2009 13:02

anyone 寫:hi , Gally 我到今天仍未親眼見過大紅班呀! :(
Anyone, 昨晚你無睇Shan 支C8+Pentax XW10EP 嗎?清楚睇到大紅班呀 [水汪汪]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 10 7月, 2009 13:06

Steve 寫:
anyone 寫:hi , Gally 我到今天仍未親眼見過大紅班呀! :(
Anyone, 昨晚你無睇Shan 支C8+Pentax XW10EP 嗎?清楚睇到大紅班呀 [水汪汪]
:shock: 冇呀!我行埋去看個時,木星都未高個樹頂。之後,我忙於拍攝月亮!

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週五 10 7月, 2009 13:10

anyone 寫:
Steve 寫:
:shock: 冇呀!我行埋去看個時,木星都未高個樹頂。之後,我忙於拍攝月亮!
走寶哦...我第一次見到大紅班...Shan都話無開錯個Pentax XW10EP :)

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週六 11 7月, 2009 11:23

Steve 寫:
anyone 寫:
Steve 寫:
走寶哦...我第一次見到大紅班...Shan都話無開錯個Pentax XW10EP :)
Pentax xw10ep 視場有70度果支!? 以我所知呢個目鏡係外國的論壇平價好高, 有D人話佢比Televue的Nagler好, 有幾會我都想見識一下, 我用的係wo uwan7mm, 唔知係唔係個目鏡有問題, 個4mm睇落冇7mm的靚, 所以成日都係用7mm去睇星

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週六 11 7月, 2009 12:06

Gally 寫:
Steve 寫:
anyone 寫:
Steve 寫:
Pentax xw10ep 視場有70度果支!? 以我所知呢個目鏡係外國的論壇平價好高, 有D人話佢比Televue的Nagler好, 有幾會我都想見識一下, 我用的係wo uwan7mm, 唔知係唔係個目鏡有問題, 個4mm睇落冇7mm的靚, 所以成日都係用7mm去睇星
YES, 視埸有70度, 睇木星同幾粒衛星SHARP到無朋友... :)

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週二 14 7月, 2009 18:32

Steve 寫:
Gally 寫:
Steve 寫:
anyone 寫:
Steve 寫:
YES, 視埸有70度, 睇木星同幾粒衛星SHARP到無朋友... :)
Steve 兄, 下次有機會一齊去睇星一定要比我感受一下你支目鏡的威力, 同時一齊分享下 ^^

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客