全港學界天文問答比賽2008

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 21 7月, 2008 00:41

sbod 寫:有說唔少市民都以為觀星好浪漫, 好易識到異性......
有部分家長係怕子女因觀星而拍拖吧......
怕啊仔佢睇星期間, 走去同女同學......
但事實上觀星完全唔浪漫......

至於睇相, 有部分"開放"的家長當係sex education. 有唔少學生, 家長, 老師都話呢個年紀唔睇salty o野係唔正常.

呢個社會真係古怪......
我都想「觀星好浪漫, 好易識到異性」 :roll:
實情就...

所有諗唔到根源的問題,就係因為社會的錯...唉

sbod

文章 sbod » 週一 21 7月, 2008 00:45

ambcyli 寫: 所有諗唔到根源的問題,就係因為社會的錯...唉
你想開火?

ambcyli
白矮星

文章 ambcyli » 週一 21 7月, 2008 01:03

sbod 寫:
ambcyli 寫: 所有諗唔到根源的問題,就係因為社會的錯...唉
你想開火?
唔係唔係
我自己有時都會咁講
只係...對有呢個超級卸膊phrase的出現嘆息...
或許這也是社會的錯...

sbod

文章 sbod » 週一 21 7月, 2008 01:05

What do you want to say?

cheungszeleung
星際雲
聯繫:

文章 cheungszeleung » 週一 21 7月, 2008 02:20

quantumkit 寫:can someone post the result of the competition??
冠軍 聖言
亞軍 皇仁
季軍 黃笏南

Moonwalker
超新星

文章 Moonwalker » 週一 21 7月, 2008 17:17

在下過去曾是中大某天文學會成員之一,想分享一些感受。其實我們在大學的”壽命”大都只有三年,擔任幹事的時間更只得一年半載,之後便成為”老鬼”,畢業之後返回大學的機會更少,重要的經驗隔了數年便可能無法傳承,這是一個結構性問題。反觀中學的天文組織,生活的時間較長,會員-幹事之間的關係較為密切,如果有心,亦較容易建立完善的體制。

從宣傳開始,數個月來,主辦活動的同學一直進在籌備,最寶貴的是他們的熱情,考完試後每星期都回中大進行準備工作,沒有一位收取酬勞。比賽也許有些地方未如人意,也許欠缺一點經驗,希望諸位體諒。若日後有同類活動,各位老師及同學們給予的意見將會有很大幫助,你們的參與及支持是最甜美的回報,也祝下年度的活動更成功。

PS. 有說唔少市民都以為觀星好浪漫, 好易識到異性......
有部分家長係怕子女因觀星而拍拖吧......

相當認同,在下所屬的天文組織也是寡佬居多,所以我從不相信浪漫這一說法...

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客