天文論壇 logo設計

未注册访客, 会员登记和会员贴文等等问题<br>
Open to unregistered visitors or members for enquiry
頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

天文論壇 logo設計

文章 Wongsir » 週四 26 2月, 2004 10:23

天文論壇 logo
設計:KingArthur
修飾:豆貓

Logo照片全部是KingArthur自己的作品.
左面是日出;
右面是晚上;
中間是一幅滿月.
像徵天文論壇晝夜無間斷地運作.

日出是大嶼山長沙風景,
夜間星流跡---左上是獵戶座,右下是"V"字形的金牛座,
其右邊的七姊妹星團也清晰可見.

我謹代表論壇多謝KingArthur 和豆貓為我們設計一個這麼美麗和有意義的logo.
謝謝!

Wongsir
25-2-2004
:D :P :lol: :o :)
最後由 Wongsir 於 週五 27 2月, 2004 11:15 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 26 2月, 2004 11:10

好野好野! 幾時有得睇?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 26 2月, 2004 11:23

剛剛見到個新logo, 亟亟極靚呀! 在細細的空間上可以有噤多唔同種類而又富品味的作品, 真是非常之好.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 26 2月, 2004 11:43

Subaru 寫:剛剛見到個新logo, 亟亟極靚呀! 在細細的空間上可以有噤多唔同種類而又富品味的作品, 真是非常之好.
Subaru,

剛剛收到天文愛好者2004年一月號,其中有一篇文章是講將拍風景的藝術融合在天文上,很像Cindy的作品特式,這種新風格叫做
天文風光攝影
我相信 KingArthur 係香港天文風光攝影先驅喇! :D :D

Wongsir
26-2-2004
最後由 Wongsir 於 週四 26 2月, 2004 19:34 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 26 2月, 2004 13:48

個新logo令人耳目一新!

頭像
alyf
主序星

文章 alyf » 週四 26 2月, 2004 14:07

yeah~ very good logo!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 26 2月, 2004 21:38

Wongsir 寫:Subaru,

剛剛收到天文愛好者2004年一月號,其中有一篇文章是講將拍風景的藝術融合在天文上,很像Cindy的作品特式,這種新風格叫做
天文風光攝影
我相信 KingArthur 係香港天文風光攝影先驅喇! :D :D

Wongsir
26-2-2004
KingArthur是在下見過最具個人風格的天文攝影愛好者. 晚輩也是看過KingArthur的經典幻燈片之後, 就中了天文攝影的毒. 晚輩有很多鏡頭及菲林上的運用知識都是從他學習的, 可惜藝術細胞始終是與生俱來, 晚輩無論怎樣嘗試也出唔到好像KingArthur大師噤有氣氛的作品. :oops:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 27 2月, 2004 13:04

I don't recall I had ever 'teach' you anything! You already have your way in astrograph when I met you,and now your technique and gears have already surpassed me a lot while I'm still hanging around with the same old mount and shooting wide fields only. :oops:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 27 2月, 2004 14:36

我覺得 wide field 更難影得好呢~ :roll:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 27 2月, 2004 17:22

KingArthur 寫:I don't recall I had ever 'teach' you anything! You already have your way in astrograph when I met you,and now your technique and gears have already surpassed me a lot while I'm still hanging around with the same old mount and shooting wide fields only. :oops:
一來你可能唔記得咗, 二來, 吃吃 :twisted: :twisted: 我偷師. 其實我都只係fluke嫁咋!

你個Mark II可以話係一個最經典、最好用的手提赤道儀, 我都好想有一台!

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週五 27 2月, 2004 18:59

豆豸苗 寫:我覺得 wide field 更難影得好呢~ :roll:
Is it one of the reason why there are so few of star field photographer nowaday?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 27 2月, 2004 19:22

Danny係其中一個我覺得影wide field影得好好o既攝影師.
佢影的其風景相片都好靚!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 28 2月, 2004 00:56

Wah! 寫:Danny係其中一個我覺得影wide field影得好好o既攝影師.
佢影的其風景相片都好靚!
有無d作品睇睇?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 28 2月, 2004 01:08

豆豸苗 寫:我覺得 wide field 更難影得好呢~ :roll:
其實影wide field好好玩, 唔洗好貴嘅器材, 唔洗揹及set好用野, 都可以影得好靚, 趣味性極高.

可惜以現時香港的環境, 恐怕很難找到合要求的地方了. 我睇要到國內影才會有較理想效果.

呢張係以前在大嶼山影的天鵝座, 只是用一支標準鏡及一個入門級赤道儀曝光十五分鐘, 我睇現在就幾難再在香港影到.
圖檔

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週六 28 2月, 2004 08:51

nice logo! :D

回覆文章

回到「網站支援 Technical Support」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客