貼圖意見箱

未注册访客, 会员登记和会员贴文等等问题<br>
Open to unregistered visitors or members for enquiry
回覆文章
TONGKW
中子星

貼圖意見箱

文章 TONGKW » 週一 03 9月, 2007 15:33

我老人家一時不小心,上傳的影像File 太大,令綱友觀看不便,特此致歉。。
外國很多天文論壇都有影像大小限制,例如不可超越 100000 bytes,以免過大造成不便。
我提議這裡也可以設置壹個影像大小上傳的適當上限,方使觀看及存置。

splitted after:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?p=95358#95358

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 03 9月, 2007 15:37

我覺得最好是能夠自動把大圖縮小預覽, 點擊後放大.

sbod

文章 sbod » 週一 03 9月, 2007 17:43

有時我對o的大相好反感......

第一就係大過1280 x 1024的圖片...... 對用開800 x 600上forum的人來講極大...... 若果咁鍾意大相...... 就出大相的link, 再直接post細version...... 講真大唔等於好, 小而精的圖片反而好過post大相......

第二就係1M or above 的相...... 仲要一post就超過10張...... crazy......

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 03 9月, 2007 18:11

1. 我自己0既習慣係將0的相轉成 600px 濶
2. 如果多圖可以0係標題寫明 (多圖) (不過有時都唔係一個人 post 得多, 例如同一個 event, 假設每人最多放三張相, 一版有 10 個 reply, 即係都有機會一頁內 load 30 張相)

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週一 03 9月, 2007 20:10

豆豸苗 寫:1. 我自己0既習慣係將0的相轉成 600px 濶
2. 如果多圖可以0係標題寫明 (多圖) (不過有時都唔係一個人 post 得多, 例如同一個 event, 假設每人最多放三張相, 一版有 10 個 reply, 即係都有機會一頁內 load 30 張相)
建議:
1.設限1024x768
2.設限512kb以內
3.每帖只限傳3幅圖

sbod

文章 sbod » 週一 03 9月, 2007 20:12

DTS-ES 寫: 建議:
3.每帖只限傳3幅圖
3 is too strict...... :?

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 03 9月, 2007 20:12

DTS-ES 寫:
豆豸苗 寫:1. 我自己0既習慣係將0的相轉成 600px 濶
建議:
2.設限512kb以內
3.每帖只限傳3幅圖
1,2點都同意, 不過第三點就限太多, 因為有好多人都會一次upload好多唔同的相. 如果只可以3張....要分開多次反而不便

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週一 03 9月, 2007 20:16

Gally 寫:
DTS-ES 寫:
建議:
2.設限512kb以內
3.每帖只限傳3幅圖
1,2點都同意, 不過第三點就限太多, 因為有好多人都會一次upload好多唔同的相. 如果只可以3張....要分開多次反而不便
其實不是限制,回帖再上傳3幅圖就是了。
我在某私人地方做的操施,幾有效。

sbod

文章 sbod » 週日 30 9月, 2007 15:29

Bump!

回覆文章

回到「網站支援 Technical Support」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 2 位訪客