可愛的菲林相

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 02 5月, 2007 19:16

佢講0既應該唔係技術果種難, 而係 "難得" 果種難0瓜?
我0的咁外行0既人, 去到澳洲都識用傻瓜 dc 仔固定影左 15 秒0架. :lol: :lol: :lol:

呢張相係 6 年前0既 CCD 用 20 秒影到咁 (果陣應該未係好似宜家咁流行用 CCD?). 當然個天一定要好, 但我相信曝光元件都要夠 sensitive 先可以做得到 <--- Wah 驚歎的應該係呢一點吧.

當然如果話張相影完再谷都可以做到啦, 咁都可以話張相不外如是0既.

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週三 02 5月, 2007 19:39

豆豸苗 寫: 呢張相係 6 年前0既 CCD 用 20 秒影到咁 (果陣應該未係好似宜家咁流行用 CCD?). 當然個天一定要好, 但我相信曝光元件都要夠 sensitive 先可以做得到 <--- Wah 驚歎的應該係呢一點吧.
2001年天文CCD已經好流行,我1991年已經在太空館講講座教人用CCD.而且有一點可以肯定o既係六年前的天文CCD一定比現在的sensitive. 而家0的sensor 開口埋口都話Meg Meg 聲pixels, pixel size 就越縮越小, sensitivity 亦相對降低.要用現時的CCD相機去影這類相就更難了. :)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 02 5月, 2007 20:50

像素大小不是唯一決定感光度的因素. 新的數碼感光器材的QE會因為科技發展而提高, 而同樣大小像素的CCD噪訊亦會因科技的進步而降低.
我覺得不能一概而論, 認為新不如舊.
:wink: :wink: :wink:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 02 5月, 2007 23:28

Wah!! 寫:大家講得咁容易, 但我上網幾年竟然只見過一張 :? :? :? :? :?
我見鏡神一早影過d類似嫁啦, 雖然無天文台果張噤曝, 但係鏡神只係用支kit鏡影:
圖檔

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 02 5月, 2007 23:46

Wah!! 寫:像素大小不是唯一決定感光度的因素. 新的數碼感光器材的QE會因為科技發展而提高, 而同樣大小像素的CCD噪訊亦會因科技的進步而降低.
我覺得不能一概而論, 認為新不如舊.
:wink: :wink: :wink:
有好多因素係影響QE, 但我覺得感光度最大的contributing factor依然係像素大小.

依家好多數碼機整到好似好低noise, 查實係on chip noise reduction的DSP技術同circuit design進步咗至真.

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 02 5月, 2007 23:56

其實近幾年有無合天文用的新CCD sensor出過?

現在大路的幾粒天文用CCD(ICX285, KAF6303, KAF11000),都係4-5前年的產品。

頭像
elton
中子星

文章 elton » 週四 03 5月, 2007 00:10

睇完天文台相同鏡神既相,sensitivity應該真係固定攝影的everything. (鏡神應該boost個iso好勁...)
"難得"可能係...好少人用天文ccd(本身己有勁sensitivity又低noise)去connect camera lense 去影固定攝影. 因為實得,冇難度?:?:

dobs
夸克星

文章 dobs » 週四 03 5月, 2007 00:22

Subaru 寫: 圖檔
似乎有光打在支鏡同stargazer......

有無谷過張相?

我覺得...... 同Wah提及的照片...... 相似...... 但唔同層次......

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 03 5月, 2007 00:24

Elton, 其實唔係好多人有CCD(比DSLR少好多),就算有CCD,都要有翻咁上下大的CCD sensor,例如KAF6303或KAF11000先比較容易用來影wide field。

叫好叫座的H9只用ICX285AL,用這個size的CCD sensor.....又要找咁上下質數的鏡頭比H9影widefield,又談何容易呢?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 03 5月, 2007 00:32

XR250 寫:Elton, 其實唔係好多人有CCD(比DSLR少好多),就算有CCD,都要有翻咁上下大的CCD sensor,例如KAF6303或KAF11000先比較容易用來影wide field。

叫好叫座的H9只用ICX285AL,用這個size的CCD sensor.....又要找咁上下質數的鏡頭比H9影widefield,又談何容易呢?
250, 找次機會俾我上西涌海邊試下谷舊 11K 影固定相可以嗎? Mount 都唔使帶..

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 03 5月, 2007 00:37

好呀。不過夏天多人,可能會有煙花表演坐興。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週四 03 5月, 2007 00:39

我最近都影了一張固定。
10.5mm f/2.8, ISO400, 100sec
附加檔案

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 03 5月, 2007 00:53

XR250 寫:叫好叫座的H9只用ICX285AL,用這個size的CCD sensor.....又要找咁上下質數的鏡頭比H9影widefield,又談何容易呢?
我知有好多大光圈的c-mount lens係造俾d視像相機用, 我記得有d廣角鏡的光圈係接近f/1的!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週四 03 5月, 2007 01:30

我發覺即使去到內蒙, 用 DSLR(都算係 CCD), 影極都仲係冇乜睇頭... :( 仲有好多同好出去睇星, 但永遠仲開住佢個包度 d 燈唔熄. :( :(
附加檔案
最後由 opa 於 週四 03 5月, 2007 01:48 編輯,總共編輯了 3 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 03 5月, 2007 01:35

越睇越 lost 左個重點.... :oops: :oops: :oops:

於是我再睇返大家0既討論.... 其實大家係咪想咁講:
舊時菲林要短時間影到咁光好難, 而 CCD 卻令呢樣野變得容易? :? :? :?

APOD 的天文台相片可印証 universe 早前話用菲林同 CCD 比較過, 發覺同樣曝光時間, CCD 確實比菲林光.

然後就引申出: 既然效果咁顯著, 點解咁少人用 CCD 影 wide field? 因為未普及到民用? :?

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客