可愛的菲林相

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
dobs
夸克星

文章 dobs » 週二 01 5月, 2007 00:03

最後由 dobs 於 週三 02 5月, 2007 17:13 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 01 5月, 2007 00:12

呢度有另一篇講左曝光 20 秒.
http://antwrp.gsfc.nasa.gov/apod/ap021109.html

不如等佢地果邊入夜時睇下佢個 webcam?
http://www.ctio.noao.edu/new/Sky%20Conditions/Webcam/
最後由 豆豸苗 於 週二 01 5月, 2007 00:17 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 01 5月, 2007 00:16

Wah!! 寫:我當年email過作者, 佢話係用固定攝影一張拍曝光拍得的.
如果無記錯, 曝光時間約廿秒.
絕對唔奇啊, 可用大光圈鏡頭, 冷凍CCD可以把gain調得很大, 固定影到感完全唔奇.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 01 5月, 2007 00:22

universe24 寫:今天我把此张银河照片跟一位朋友分享,她给我的反应是照片背景不够黑,还有细节不大好.这令我想知道,大家心目中一张好素质的银河照片,应该是怎么样的呢...
果個位係銀河中心, 有好多暗星, 所以個底唔會係全黑.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 01 5月, 2007 00:29

Subaru 寫:
Wah!! 寫:我當年email過作者, 佢話係用固定攝影一張拍曝光拍得的.
絕對唔奇啊, 可用大光圈鏡頭, 冷凍CCD可以把gain調得很大, 固定影到感完全唔奇.
但是談何容易!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 01 5月, 2007 00:33

universe24 寫:揾唔到E200系其中一个原因.另外一个原因系近期用数码机影左以下这张相...
圖檔
我都有張舊年在水口試用300D改影咗3分鐘嘅銀河, 當晚好快就起雲, 只係影到呢張.

個影像的色調平衡未校好, 請勿見怪. :oops:

Distagon 28mm f/2.8 開f/4. Canon 300D改, ISO400, 曝光181秒, 2006年6月24日 10:22pm.
圖檔

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週二 01 5月, 2007 06:06

Subaru 寫:
同意. 重可以在處理的時侯再谷高佢. 呢張相係黑白,黑白image比彩色image 有更大的strectch 空間. 最重要仲係個天夠黑無光害.

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週二 01 5月, 2007 07:38

Subaru 寫:我都有張舊年在水口試用300D改影咗3分鐘嘅銀河, 當晚好快就起雲, 只係影到呢張.

個影像的色調平衡未校好, 請勿見怪. :oops:

Distagon 28mm f/2.8 開f/4. Canon 300D改, ISO400, 曝光181秒, 2006年6月24日 10:22pm.
可想而之,一个好天气对张相的质素有好大的影响。多谢分享。 :)

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週二 01 5月, 2007 07:40

Kenric Ma 寫:
Subaru 寫:
同意. 重可以在處理的時侯再谷高佢. 呢張相係黑白,黑白image比彩色image 有更大的strectch 空間. 最重要仲係個天夠黑無光害.
我反而觉得个CCD对红光较敏感,张相似night view相机那样.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 01 5月, 2007 08:02

大家講得咁容易, 但我上網幾年竟然只見過一張 :? :? :? :? :?

頭像
elton
中子星

文章 elton » 週二 01 5月, 2007 10:35

同意呀,好少見到星點清而foreground (e.g. 樹 or building)又同時清的天文widefield相. 多數都係二選其一清唔清 (有冇track).
不過的而且確在網上見過呢種相,個feeling真係好shocking, 想大叫. 我諗Ah Wah就係呢種feel. :D

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週二 01 5月, 2007 19:01

Wah!! 寫:大家講得咁容易, 但我上網幾年竟然只見過一張 :? :? :? :? :?
可能係太易所以無人做掛. :roll: 而家0的天文相就算用CCD都話曝光幾個鐘至見得人,固定廿秒鬼有人影咩,星流跡相都少見啦.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 01 5月, 2007 20:28

我唔信一張咁容易影o既相片係會上得到 APOD 兩次咁多, 反而其他地方見唔到.
而且容易影而又靚o既野一定會經常見到, 例如 星流跡, M42, M31......

dobs
夸克星

文章 dobs » 週三 02 5月, 2007 17:13

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週三 02 5月, 2007 19:01

Wah!! 寫:我唔信一張咁容易影o既相片係會上得到 APOD 兩次咁多, 反而其他地方見唔到.
而且容易影而又靚o既野一定會經常見到, 例如 星流跡, M42, M31......
Wah 兄,

你自己都係影相0既人,應該知道影固定20秒有幾難. 我認為這張相的"難度"不在於拍攝技巧,而係時間,環境同地點的選擇. 評一張天文相並不單在乎拍攝難度. 好似有o的飛機飛在月球前面的相好多時都俾人登出來. 我估呢類相通常都係在天文台上工作的人至有機會影到.

老馬

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 16 位訪客