CK's new M31

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
CK
紅巨星

文章 CK » 週六 27 9月, 2003 13:25

圖檔

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週六 27 9月, 2003 13:39

好靚啊!!!請問用咩菲林同曝光時間幾長?

CK
紅巨星

文章 CK » 週六 27 9月, 2003 13:52

Tampon 300mm F/2.8 收一級到 F/4
ST-2000XM -25C RGB 各 30Min
resize ~50%

ck

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 27 9月, 2003 15:43

:shock: :shock: :shock:
我可以收工了! 都係慢慢欣賞CK d傑作, 唔洗自己抬鏡捱夜噤辛苦. :wink:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 27 9月, 2003 19:43

嘩~~ 好靚啊~ :shock:

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週日 28 9月, 2003 08:18

Subaru 寫::shock: :shock: :shock:
我可以收工了! 都係慢慢欣賞CK d傑作, 唔洗自己抬鏡捱夜噤辛苦. :wink:
睇來CK可以開始影曬全部M objects, 做個M Objects系列出來俾大家睇睇啦. 繼續加油啊CK!!!

CK
紅巨星

文章 CK » 週日 28 9月, 2003 10:19

Subaru 寫::shock: :shock: :shock:
講笑咩,在香港你D技術都係大師級,我在加拿大佔左地利,先影到D可以見得下人既相,我本來想用D相來鼓勵下大家影DSP的熱情,而家你收山,咁......我咪好罪大惡極! :wink: :wink:
唔好話我唔警告你,影完NGC7000 同 M31,我枝300mm 鏡頭下個目標就是你 "Subaru" 小心!!小心!! :lol: :lol: :lol: :lol:

ck

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週日 28 9月, 2003 11:02

CK 寫:我本來想用D相來鼓勵下大家影DSP的熱情,而家你收山,咁......我咪好罪大惡極! :wink: :wink:
唔好話我唔警告你,影完NGC7000 同 M31,我枝300mm 鏡頭下個目標就是你 "Subaru" 小心!!小心!! :lol: :lol: :lol: :lol:

ck
我近來工作壓力繁重, 又要攪裝修, 好難勞師動眾抬成set野影deepsky. 所以要暫時收山. 不過睇過你d CCD照片倒有興趣研究嚇, 因為我覺得它差不多已經可以全面replace菲林, 可惜價錢還是高一點.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 29 9月, 2003 00:36

呢張相的顏色好自然,光暗剛剛好,我喜歡呀!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 29 9月, 2003 00:39

Subaru 寫:我近來工作壓力繁重, 又要攪裝修, 好難勞師動眾抬成set野影deepsky. 所以要暫時收山. 不過睇過你d CCD照片倒有興趣研究嚇, 因為我覺得它差不多已經可以全面replace菲林, 可惜價錢還是高一點.
睇下 Wah! 試完個國產 cool CCD 結果如何.
希望可以用平價器材影倒好野. \(^o^)/

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 29 9月, 2003 00:40

希望快d完成測試,排除其中尚存的問題,正式投入拍攝啦!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 29 9月, 2003 00:47

Wah! 寫:呢張相的顏色好自然,光暗剛剛好,我喜歡呀!
喜歡唔喜歡有時都好主觀0既. 有人鐘意色彩繽紛0的, 有人鐘意樸素0的.
雖然呢張 M31 顏色冇張 ngc 7000 咁濃.
但係實情我鐘意佢多過張 ngc 7000 0羅. ^^ 因為感覺自然0的嘛. (我係自然派喲~)
希望 ck 師兄唔好介意啦. heheehee.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 48 位訪客