銀河中心@水口

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
Starshing
主序星

銀河中心@水口

文章 Starshing » 週五 19 9月, 2003 01:30

銀河鐵路九九九............銀河鐵路水水口 :D
圖檔

sbod

文章 sbod » 週三 09 7月, 2008 15:34

Push.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 09 7月, 2008 19:58

漂~亮呀,看來5年前的水口一定比現在暗多了
一直想在水口再用膠片拍星
105mm 據說聞全開F2.5,星點的變形也不大

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 09 7月, 2008 20:45

Tarepanda 寫:漂~亮呀,看來5年前的水口一定比現在暗多了
力強105mm f/2.5係其中一支人像鏡皇, 星像及色差在開盡光圈下已有一定水準, 收到f/4已經好完美吓.

不過現在支PC Ai被抄到天價, 值唔值就真係見人見智.

呢支鏡, 在手動相機年代可謂一人一支, Kingarthur最先有, 我都有一支, Starshing跟Kingarthur影, 所以又有.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 09 7月, 2008 20:58

Subaru 寫:
Tarepanda 寫:漂~亮呀,看來5年前的水口一定比現在暗多了
力強105mm f/2.5係其中一支人像鏡皇, 星像及色差在開盡光圈下已有一定水準, 收到f/4已經好完美吓.

不過現在支PC Ai被抄到天價, 值唔值就真係見人見智.

呢支鏡, 在手動相機年代可謂一人一支, Kingarthur最先有, 我都有一支, Starshing跟Kingarthur影, 所以又有.
原來Starshing係跟Kingarthur去影,難怪啦,好久不見他上來
支105我都用近1千的價格買,有塵,但拍人的效果确實不錯的
但唔知係咩版本

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 09 7月, 2008 21:16

Tarepanda 寫:1. 原來Starshing係跟Kingarthur去影,難怪啦,好久不見他上來
2. 支105我都用近1千的價格買,有塵,但拍人的效果确實不錯的
但唔知係咩版本
1. 咦, 有內文?
2. 有由最早期的Sonnar design, 跟住轉了Gauss的P, PC, 到價最硬的PC AI, AI及AIs.

頭像
扒飯撈麵
夸克星

文章 扒飯撈麵 » 週三 09 7月, 2008 21:47

Kingarthur近排係hkwildlife.net幾活躍

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週三 09 7月, 2008 22:15

Subaru 寫:
Tarepanda 寫:1. 原來Starshing係跟Kingarthur去影,難怪啦,好久不見他上來
2. 支105我都用近1千的價格買,有塵,但拍人的效果确實不錯的
但唔知係咩版本
1. 咦, 有內文?
2. 有由最早期的Sonnar design, 跟住轉了Gauss的P, PC, 到價最硬的PC AI, AI及AIs.
我淨係知Starshing係影蝶多的

sbod

文章 sbod » 週三 09 7月, 2008 22:27

講返張相, 我認為反處可以推高一些, 現在張相介有些泛灰. 看PS個色階分佈圖, 座山落在偏左面的一方, 而且山腳掂唔到最左同最右, 意味張相偏暗同反差比較低. 利用色階 Ctrl+ L 修改一下, 張相即時唔同晒.

之後再加些黃加些綠, 就得出呢張照片, 希望樓主唔好介意:

Amoebahydra
紅巨星

文章 Amoebahydra » 週四 10 7月, 2008 03:02

Subaru 寫:
但唔知係咩版本
1. 咦, 有內文?
價最硬冇唔係S-接口的PC嗎?
附加檔案
Nikon 105-25.jpg
Nikon 105-25.jpg (179.19 KiB) 已瀏覽 5333 次

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 10 7月, 2008 08:09

Amoebahydra 寫:價最硬冇唔係S-接口的PC嗎?
嘩, S-mount完全係另一個層次的東西.

果陣我重未出世.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客