Webcam 天文攝影入門

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
bombom37
原恆星
聯繫:

文章 bombom37 » 週六 27 8月, 2005 16:11

Wah!:
我實際影過,用C14影,但可惜冇UV-IR cut filter,效果未如理想。
而且我見香港既朋友影木星、火星等等細節都好多(例如木星的雲帶更令人嘆為觀止),唔知點解自己影就出唔到咁多details,所以我最有興趣係想知道你地影既時候&後期處理既方法,唔知可唔可以share一下心得?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 27 8月, 2005 23:13

就咁聽落就唔知個原因係seeing, 光學(光軸), 還是處理上的問題所致.
你俾多少少資料, 最好有張相片就更好.
一般來講, 當你對於器材已熟習, 所需要的剩下只是等待好seeing的來臨...

頭像
bombom37
原恆星
聯繫:

文章 bombom37 » 週日 28 8月, 2005 00:48

呢度有一張(stack 250frames@Registax v3, processed by photoshop CS)
圖檔

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 29 8月, 2005 21:49

august 寫::evil: 唔係呀…唔係呀…唔係呀…唔係呀…

我都唔知點講呀…請見附圖:

:roll: 估唔到我都冇偈!
:oops: (最緊要唔好笑我幅(低低)圖就得啦)
我的擺法也是把行星自轉軸投射在拍攝平面上, 跟Y axis平衡, 這是方便於量度行星上細節的位置.

你的土星光環問題, 可以把一隻CD傾斜, 這個角度相對於公轉平面是固定的, 你再觀測這隻CD的公轉, 就會明白為什麼以上的擺法是有它的意義.

頭像
august
紅巨星

文章 august » 週二 30 8月, 2005 09:28

你的土星光環問題, 可以把一隻CD傾斜, 這個角度相對於公轉平面是固定的, 你再觀測這隻CD的公轉, 就會明白為什麼以上的擺法是有它的意義
土星光環的擺位,是取決於「Y axis平衡」,是嗎?不一定是水平位!

折鏡鏡的投影是與影物方位相同(即係影物冇傾斜),那麼「牛頓鏡」又樣呢?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 30 8月, 2005 12:05

bombom37 寫:呢度有一張(stack 250frames@Registax v3, processed by photoshop CS)
圖檔
相片似乎中間有飽和的現象, 是否拍攝時已是如此?還是後期處理帶出來的?
若是後者, 可以再疊加及調整至不飽和.

若器材已調好, 那麼解像度高低已是被大氣穩定度所主導. 即使拍得細節不夠滿意, 可以做的也只是守株待兔, 等待穩定的天氣.

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 05 11月, 2008 11:17

Wah! 您好, 我有個疑問, 可否用數碼相機甚至DV產生的錄影檔案(如AVI, MPEG等)放入叠相軟件中處理?這樣可省掉帶電腦的不便及盡量利用手上的器材,請指教。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 05 11月, 2008 12:01

cori 寫:Wah! 您好, 我有個疑問, 可否用數碼相機甚至DV產生的錄影檔案(如AVI, MPEG等)放入叠相軟件中處理?這樣可省掉帶電腦的不便及盡量利用手上的器材,請指教。
當然可以!
只不過有兩點要留意:
1. 影片格式未必可被 registax 讀取, 可能需要自行轉換格式
2. 一般影片都經過壓縮, 對影像會有失真, 會比起非壓縮影片效果會差一些, 特別可能會在細節上有損失.

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 05 11月, 2008 13:04

謝謝解答!
1. 由於DC或DV的錄影檔案比webcam大得多,叠相時對電腦硬件的要求可能會很大,但另一方面,DC或DV的解像度比webcam高,但未知實際影像質數差距有多大。
2. ,由於webcam多數用直焦方式拍攝,而DC或DV則會通過自身鏡頭的多塊鏡片拍攝,影像質數會否明顯下降?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 05 11月, 2008 14:38

1. 由於DC或DV的錄影檔案比webcam大得多,叠相時對電腦硬件的要求可能會很大,但另一方面,DC或DV的解像度比webcam高,但未知實際影像質數差距有多大。
影大面積的月面拍攝, 高解像的DV應該會有優勢.
另外DV的noise及感光度多少亦會影響影像質素.
2. ,由於webcam多數用直焦方式拍攝,而DC或DV則會通過自身鏡頭的多塊鏡片拍攝,影像質數會否明顯下降?
因為那些不是專用糾正鏡, 所以一定會導入像差. 至於像質下降多少就很難說了.

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週四 06 11月, 2008 09:04

Thank you, 有時間我會去試試。

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 28 7月, 2009 17:14

web cam is used to take photo of planet .
How about the DSO ?
Can this also able take the DSO ?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 28 7月, 2009 17:16

Taking DSO pictures requires long exposure ability which webcams don't have.
You'd better buy a DSLR camera or astro-CCD for DSO imaging.

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週二 28 7月, 2009 17:20

Thank you !
I also heard about this before but not really sure and I just want to make sure about it .
Thanks your comment on it !

hillsonpan
超新星

文章 hillsonpan » 週一 23 1月, 2012 23:00

写的好详细 先顶一下 日后再看.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客