把鬼火

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
HUNTER_ADAM

把鬼火

文章 HUNTER_ADAM » 週一 01 9月, 2003 20:27

都係等多二百幾年把啦!d對焦唔多好哦!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 01 9月, 2003 21:19

假如係第一次影, 除了under咗些少之外, 就已經係相當唔錯.

用DC還是webcam影嫁?

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週一 01 9月, 2003 21:51

Subaru 寫:假如係第一次影, 除了under咗些少之外, 就已經係相當唔錯.

用DC還是webcam影嫁?
我o既頭痛在於將鏡頭塞埋ip果陣唔可以好好咁對到焦,若我用自動對焦因為放得太大、唔可以對得好殺〈sharp〉,而手動都有問題,都係因為過度拉近而調焦有所限制!!!而自動激光對焦、因為隻激光眼眼o係鏡頭的左邊,射唔到實質o既目標〈因為我塞左隻鏡眼o向ip〉,結果都係用手動又要縮細目標!!!我又要向耶穌申請多二百幾年命o羅! :shock: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 01 9月, 2003 21:58

HUNTER_ADAM 寫:我o既頭痛在於將鏡頭塞埋ip果陣唔可以好好咁對到焦,若我用自動對焦因為放得太大、唔可以對得好殺〈sharp〉,而手動都有問題,都係因為過度拉近而調焦有所限制!!!而自動激光對焦、因為隻激光眼眼o係鏡頭的左邊,射唔到實質o既目標〈因為我塞左隻鏡眼o向ip〉,結果都係用手動又要縮細目標!!!我又要向耶穌申請多二百幾年命o羅! :shock: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
打完風直頭用阿wah! set webcam影啦! 佢set好曬, 你press個button就影得. 唔洗煩! :wink:

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 52 位訪客