戶外流動電池一問

行星、深空天體、星野攝影等
大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 07 3月, 2017 14:45

opa 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:
anthony168 寫:我用12V30Ah 鋰電只可供ccd,發熱帶一整晚用。notebook 要再用多粒。
之所以 Rasberry Pi 嘅 astrohub 咁吸引,就係唔用 notebook 但係起碼有 guiding/telescope control,用細細舊嘅尿袋就搞掂,除咗便攜,佢用嘅手機尿袋可以上飛機。
見你地講到咁好玩, 早幾日行過華輝買了一套 Pi3 學下玩, 目前祗裝了 Lin guider 亦試了QHY5 II work 到, 但 ASI120mm 仲未攪到, 已裝了 d 乜乜 library 都未得.... 慢慢玩...

其實我用 Macbook Air 夜晚芒開到最暗都可用足一晚, 用 Mgen 做 guiding就更慳電, 純粹貪玩又學多樣野而予。 :)
我啱啱先燒咗個 bootable SD card,會試下。
如果淨係 guiding,我諗 netbook 都可以,但係 telescope control,DSLR control,就比較複雜。

bug
紅巨星

文章 bug » 週二 07 3月, 2017 15:42

我用$600大陸平板電腦咋 :oops: Guiding和控制DSLR完全綽綽有餘,本身又已有電池,插個大容量尿袋理論上玩幾晚都夠,而且用小口徑鏡頭的話個Mon又可用來影平場 8)
但唔知控制cool ccd又得唔得呢 :twisted:

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週二 07 3月, 2017 16:32

bug 寫:我用$600大陸平板電腦咋 :oops: Guiding和控制DSLR完全綽綽有餘,本身又已有電池,插個大容量尿袋理論上玩幾晚都夠,而且用小口徑鏡頭的話個Mon又可用來影平場 8)
cool ccd用 TEC cooling,恐怕要比較大嘅電量(未睇 spec,唔知幾多)

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週二 07 3月, 2017 20:55

opa 寫:
大黃傻貓GARFIELD 寫:
anthony168 寫:我用12V30Ah 鋰電只可供ccd,發熱帶一整晚用。notebook 要再用多粒。
之所以 Rasberry Pi 嘅 astrohub 咁吸引,就係唔用 notebook 但係起碼有 guiding/telescope control,用細細舊嘅尿袋就搞掂,除咗便攜,佢用嘅手機尿袋可以上飛機。
見你地講到咁好玩, 早幾日行過華輝買了一套 Pi3 學下玩, 目前祗裝了 Lin guider 亦試了QHY5 II work 到, 但 ASI120mm 仲未攪到, 已裝了 d 乜乜 library 都未得.... 慢慢玩...

其實我用 Macbook Air 夜晚芒開到最暗都可用足一晚, 用 Mgen 做 guiding就更慳電, 純粹貪玩又學多樣野而予。 :)
Hello 師兄,
如果用緊 asi120mc usb2 版, 就 download 用 libasicamera-0.3.0623-armhf.deb

Terminal 打
sudo dpkg -i libasicamera-0.3.0623-armhf.deb

看看有冇問題, 如一切正常就試開 Lin guider 用 asi。 如不想自己搞, AiGO Beta 應該這幾天內 release, 燒入 sd card 就不用自己搞, 有埋 mount control 。
附加檔案
2017-03-07 21_02.png
2017-03-07 21_02.png (85.39 KiB) 已瀏覽 1855 次

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 08 3月, 2017 00:32

Sampson,

0623 我之前已裝, 但接了 ASI120MM 一係一開 Lin-guider 就 quit 出去, 一係冇畫面, 未知乜原因.

不過 Linguider 作者已講明 ZWO ASI120 是極不配合 ARM 架構的.. :(

再睇番 process log, 是 read 不到 image data.

sampson
紅巨星

文章 sampson » 週三 08 3月, 2017 10:55

opa 寫:Sampson,

0623 我之前已裝, 但接了 ASI120MM 一係一開 Lin-guider 就 quit 出去, 一係冇畫面, 未知乜原因.

不過 Linguider 作者已講明 ZWO ASI120 是極不配合 ARM 架構的.. :(

再睇番 process log, 是 read 不到 image data.
Hi opa :P

120mm (USB2.0 version)的 case 有點複雜, 影像破碎或不能傳輸是由於它的 firmware 將 endpoint 的 package size 設為 1024 , 但 USB2.0 的 standard 上限是 512。但 zwo 已有新 firmware 重設為 512, 我從網絡上得知大部分的 120mm 更新 firmware 後都能運作, 但我亦見部分香港和台灣同好 120mm 的問題好像未能解決, 由於 zwo 這幾個月所 released 的 sdk 存有問題, 引致更多 120mm 的使用問題, 我和 AiGO 的 developers 都未能完全明白, 推敲市面上存在不同 chipset 的 120mm 和不同版本的 firmware。我們亦發現在 raspberry pi3用 kernel 4.9 對已更新 firmware 的 120mm “reset” 問題有幫助。

其實 Lin guider 作者只是不建議在 ARM 中使用 asi ,因為其不穩定性。我上星期也幫一位香港同好安裝和設定 Lin guider 使用他的 120mm (舊 firmware), 雖然未真正進行 field test guiding, 但暫時未見有問題。於一月份, 我亦幫另一位120mm 同好成功安裝及設定使用 phd2。

你亦可嘗試使用最新的 firmware 和最新版 Linux phd2,昨天已有香港同好使用 Nano pi 成功連接 120mm。

基於 120mm 的複雜情況, AiGO 將使用 kernel 4.9 和 pre-installed 不同版本的 libasicamera 供使用者選擇, 我們無法測試所有不同情況的 120mm,但希望能夠支撐大部分的 120mm。

Reference:
http://indilib.org/forum/ccds-dslrs/173 ... mitstart=0
https://stargazerslounge.com/topic/2147 ... 0mm-issue/
http://www.cloudynights.com/topic/55580 ... ues/page-2
http://zwoug.org/viewtopic.php?f=17&t=6901
http://zwoug.org/viewtopic.php?f=17&t=6718

這是 AiGO developer 測試 120mm 的screen capture
附加檔案
最後由 sampson 於 週三 08 3月, 2017 14:00 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 08 3月, 2017 11:21

Okay...既然有望攪到我就繼續學習下啦..我今晚番去睇下支 cam 和 Pi3 OS 個kernel 版本, 我祗是裝了 Raspbian 玩下.
或者唔理住, 等你地攪好先...

bug
紅巨星

Re:

文章 bug » 週五 26 5月, 2017 20:36

bug 寫:
週二 07 3月, 2017 15:42
我用$600大陸平板電腦咋 :oops: Guiding和控制DSLR完全綽綽有餘,本身又已有電池,插個大容量尿袋理論上玩幾晚都夠,而且用小口徑鏡頭的話個Mon又可用來影平場 8)
沒想到新型號的大陸平板電腦反而不能同時充電和用USB,我現在用的型號香港似乎已經冇得賣,唯有淘寶 [壓力]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 37 位訪客