第一次實戰導星 M42

行星、深空天體、星野攝影等
大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週六 18 2月, 2017 18:02

andymon 寫:試下用PI, 係滑好多, 不過未識處理D色
網上教學,仲可以處理個星雲心,等裡面細節更加清楚!
我未試,但係應該 work
https://www.youtube.com/watch?v=dnsD7OHKVKU&t=4s

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週六 18 2月, 2017 18:03

andymon 寫:試下用PI, 係滑好多, 不過未識處理D色
PI 處理,我自己覺得張相真係自然好多。畢竟PI 係特別為天文攝影寫嘅,我個人認為好過用PS.

頭像
tomBEE
主序星

文章 tomBEE » 週日 19 2月, 2017 08:52

個set up 望落超輕超細! [愛的轟炸] 請問sky memo s 本体約幾重?

頭像
andymon
原恆星

文章 andymon » 週日 19 2月, 2017 10:22

大黃傻貓GARFIELD 寫:
PI 處理,我自己覺得張相真係自然好多。畢竟PI 係特別為天文攝影寫嘅,我個人認為好過用PS.
同意, 雖然比DSS複雜好多, 但係出來的東西真係靚好多, 比DSS後用PS再調直接及細緻好多

頭像
andymon
原恆星

文章 andymon » 週日 19 2月, 2017 10:25

tomBEE 寫:個set up 望落超輕超細! [愛的轟炸] 請問sky memo s 本体約幾重?
個本體應該係重1.2KG

頭像
tomBEE
主序星

文章 tomBEE » 週日 19 2月, 2017 10:43

Thx, andymon, 好吸引!
最後由 tomBEE 於 週日 19 2月, 2017 10:44 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
andymon
原恆星

文章 andymon » 週日 19 2月, 2017 10:43

大黃傻貓GARFIELD 寫:
網上教學,仲可以處理個星雲心,等裡面細節更加清楚!
我未試,但係應該 work
https://www.youtube.com/watch?v=dnsD7OHKVKU&t=4s
[Good Job] thank you thank you

bug
紅巨星

文章 bug » 週日 19 2月, 2017 12:44

andymon 寫:
同意, 雖然比DSS複雜好多, 但係出來的東西真係靚好多, 比DSS後用PS再調直接及細緻好多
PI的DEBYER方法可能和DSS唔同,出來的PIXEL較幼細,像最初那張中因PIXEL移位造成的橫紋可減輕很多

頭像
andymon
原恆星

文章 andymon » 週日 19 2月, 2017 15:05

bug 寫:
andymon 寫:
PI的DEBYER方法可能和DSS唔同,出來的PIXEL較幼細,像最初那張中因PIXEL移位造成的橫紋可減輕很多
[Good Job] 的確係, 我用PI再做後D橫紋小左好多

中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週一 20 2月, 2017 13:03

andymon 寫:
bug 寫:
andymon 寫:
[Good Job] 的確係, 我用PI再做後D橫紋小左好多
哈哈哈,到你發覺 PI 咁正,你實會買。 [爽]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客