梅西攝星行 : 獅子座三重星系 Leo Triplet (NGC3628 ,M6 (update16/3/2017)

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
johnshek2011
主序星

文章 johnshek2011 » 週三 25 1月, 2017 21:53

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週四 26 1月, 2017 04:05

星點移除哈勃色版 M42 獵戶座星雲

拍攝日期 : 19/1/2015 (Ha) ,16/1/2015,18/1/2015 (SII) ,15/1/2015 ,17/1/2015 (OIII)
地點 : 梅西
望遠鏡 : Borg 125SD/7704 f/3.9 ,
赤道儀 : AZ-EQ6
濾 鏡 : Astrodon (Ha,OIII, SII)
相機 : SBIG STF8300M(-20℃) ,
曝光資料 : Binning 1x1 ,300sx 23 (Ha) ,300sx 53 (OIII) , 300sx 23(SII)
導星 : Borg50/lodestar
影像處理: PI、PS-CC

圖檔

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 26 1月, 2017 08:38

[壓力]

頭像
kwong
紅巨星

文章 kwong » 週四 26 1月, 2017 08:41

funooo大家都壓力 :D

頭像
tomBEE
主序星

文章 tomBEE » 週四 26 1月, 2017 21:42

很夢幻!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 26 1月, 2017 21:46

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週五 27 1月, 2017 04:31

東升的獵戶

拍攝日期 : 13 Oct 2015
地點 : 梅州
鏡頭 : Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX (@17mm ,f/4.5)
相機 : Sony A7s (mod.)
曝光資料 : 20sx160 , iso1600 /背景 , 20sx7 , iso1600/前景
影像處理 : PI、PS-CC

圖檔

大黃傻貓GARFIELD
中子星

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週六 28 1月, 2017 00:28

你果度冇乜人住。
我而家拍攝緊,附近放煙花呀!!!
(好彩已經對咗另一方向)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 28 1月, 2017 17:10

[Good Job] [Good Job]

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週日 29 1月, 2017 09:57

noodle 寫:東升的獵戶

拍攝日期 : 13 Oct 2015
地點 : 梅州
鏡頭 : Tokina Fisheye 10-17mm f/3.5-4.5 DX (@17mm ,f/4.5)
相機 : Sony A7s (mod.)
曝光資料 : 20sx160 , iso1600 /背景 , 20sx7 , iso1600/前景
影像處理 : PI、PS-CC

圖檔
相中間炮台上了幾支炮,一口氣幾倍QE打object,效率超高!
[Good Job]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 29 1月, 2017 10:13

中間125SD,f/3.9 用mono5D3 拍L ,narrow band ,上面支89ed,f/4 用5D2 拍RGB ,最頂個支50做guider,咁影個效率幾好,一個DSO拍到3晚個曝光量都已經唔錯啦 :)

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 29 1月, 2017 10:21

大黃傻貓GARFIELD 寫:你果度冇乜人住。
我而家拍攝緊,附近放煙花呀!!!
(好彩已經對咗另一方向)
早排上梅州攝星都拍到"放煙花" :)

http://astro-noodle.blogspot.hk/2016/11/blog-post.html

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週日 29 1月, 2017 10:22

noodle 寫:中間125SD,f/3.9 用mono5D3 拍L ,narrow band ,上面支89ed,f/4 用5D2 拍RGB ,最頂個支50做guider,咁影個效率幾好,一個DSO拍到3晚個曝光量都已經唔錯啦 :)
這方法很好,但我要買個AZEQ6先。$$$

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週日 29 1月, 2017 10:34

willis 寫:
noodle 寫:中間125SD,f/3.9 用mono5D3 拍L ,narrow band ,上面支89ed,f/4 用5D2 拍RGB ,最頂個支50做guider,咁影個效率幾好,一個DSO拍到3晚個曝光量都已經唔錯啦 :)
好天時間唔多,就算有極品 Tak 、TMB/APM,都唔夠曝光量,咁玩法就算Borg 、普通鏡都可以有唔錯效果 :)

隻AzEq6 真係唔錯,loading 又大,tracking 算幾準,貪心小小放4支89ed 都完全無問題 。

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週日 29 1月, 2017 10:42

noodle 寫:
willis 寫:
好天時間唔多,就算有極品 Tak 、TMB/APM,都唔夠曝光量,咁玩法就算Borg 、普通鏡都可以有唔錯效果 :)

隻AzEq6 真係唔錯,loading 又大,tracking 算幾準,貪心小小放4支89ed 都完全無問題 。
好!聽你話儲錢買!
[鬼點子]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 38 位訪客