NGC 253旋臂星系

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
noodle
夸克星
聯繫:

NGC 253旋臂星系

文章 noodle » 週二 09 9月, 2014 14:11

NGC 253旋臂星系
拍攝日期 : 27/8/2014
地點 : 梅西
望遠鏡 :Borg 125SD/ 7704 reducer
赤道儀 : AZ-EQ6
相機 : CentralDS CDS-5D
曝光資料 : iso1600 ,600sx 3
導星 : Borg 50 / lodestar
影像處理: PI、PS-CC

臨近天光 5點幾,收工前最後 一個object. 拍攝時星系已經"沉浸"在光害區,訊號 sn 較差。張相其實執得唔好,重有好多地方可以改善。唔識執相,執得唔好,可以慢慢學,總會有進步。肯虛心求教,論壇上總有前輩、同好樂意提點。

非常懷念幾年前論壇上,輕鬆討論、互相提點、有問有答,前輩們都毫不吝嗇,非常樂意同壇友分享經驗........

昇仔 : 小弟已經好努力嘗試........真系比小小心機、用心執相,都飛唔到條"擬似狗屎"旋臂星系出來。
附加檔案

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週二 09 9月, 2014 14:36

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

飛唔到旋臂星系出來都唔緊要啦,影得開心就好好好!

HK.Raymond.Tse
中子星

文章 HK.Raymond.Tse » 週二 09 9月, 2014 15:38

The airy disc is a bit large.
Perhaps airy disc could be smaller without the reducer.

Not sure what is effect on field flatness without the reducer.

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 09 9月, 2014 15:48

HK.Raymond.Tse 寫:The airy disc is a bit large.
Perhaps airy disc could be smaller without the reducer.

Not sure what is effect on field flatness without the reducer.
Raymond 星星中間個個 d 黑心仔,唔系 airy disc :P
因為拍左成晚又差唔多天光、,無再調focus ,溫差令到 focus 唔準, d 星已經肥大,再加上我用 PI 個 HDR mask 做得唔好,先會出現呢堆 processing artifact :)

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 09 9月, 2014 16:30

[Good Job] [Good Job] [Good Job]

出前一丁都這樣講, 我這些小學雞無地自容!!! [搞自閉] [搞自閉] [搞自閉]

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週二 09 9月, 2014 16:31

非要明白noodle的意思!希望有改变!说回张相,D色好似怪怪地…

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 09 9月, 2014 17:44

funoooo 寫:[Good Job] [Good Job] [Good Job]

出前一丁都這樣講, 我這些小學雞無地自容!!! [搞自閉] [搞自閉] [搞自閉]
Funoooo 唔好玩我啦,你用返 PI 個幾個 cal 相、疊相、 STF基本步驟已經極"難"執到"狗屎"星系。

三人行、必有我師,互相提點,討論先有進步,邊有小學雞、中學鴨、大學鵝咁多分別 [微笑]

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 09 9月, 2014 18:26

willis 寫:非要明白noodle的意思!希望有改变!说回张相,D色好似怪怪地…
D 色真系好有問題 :)

事緣前幾日同幾個朋友系 FB chat ,大家都唔多明白點先可以執到個星系好似"飛條狗屎上天",究竟 processing 邊處出問題?

今次"實驗"性地處理,希望能做到相似效果,所以處理後顏色會"非常怪" [微笑]

benben88
白矮星

文章 benben88 » 週二 09 9月, 2014 19:59

非常懷念幾年前論壇上,輕鬆討論、互相提點、有問有答,前輩們都毫不吝嗇,非常樂意同壇友分享經驗........

Agree .

[Good Job] [Good Job]

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週二 09 9月, 2014 23:26

Agree with Benben!!
benben88 寫:非常懷念幾年前論壇上,輕鬆討論、互相提點、有問有答,前輩們都毫不吝嗇,非常樂意同壇友分享經驗........

Agree .

[Good Job] [Good Job]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 09 9月, 2014 23:57

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週三 10 9月, 2014 00:19

noodle 寫:
funoooo 寫:[Good Job] [Good Job] [Good Job]

Funoooo 唔好玩我啦,你用返 PI 個幾個 cal 相、疊相、 STF基本步驟已經極"難"執到"狗屎"星系。

三人行、必有我師,互相提點,討論先有進步,邊有小學雞、中學鴨、大學鵝咁多分別 [微笑]
今日試教方法 cal 相, 叠相. 點知........... 死機! out of memory........ [搞自閉]

題外話 PI 好似不再 win xp. 我能用 PI file (付了費) 装去 win7? 好似是 64 bit. 有没有問題?

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週三 10 9月, 2014 02:36

funoooo 寫:
noodle 寫:

今日試教方法 cal 相, 叠相. 點知........... 死機! out of memory........ [搞自閉]

題外話 PI 好似不再 win xp. 我能用 PI file (付了費) 装去 win7? 好似是 64 bit. 有没有問題?

你比左錢買,裝幾多部都得 ,你睇返 PI 個web site faq有教點做。

頭像
Carl Chan
白矮星

文章 Carl Chan » 週三 10 9月, 2014 21:46

面條兄,在下無話可說,佩服佩服!小弟的PI都係你教的!

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週四 11 9月, 2014 06:42

Carl Chan 寫:面條兄,在下無話可說,佩服佩服!小弟的PI都係你教的!
一平兄,大家交流,討論點整靚張相,大家都學到野、先有進步,無話邊個教邊個 [微笑]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客