用DSLR影Deep Sky Objects

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
baronng
原恆星

用DSLR影Deep Sky Objects

文章 baronng » 週五 25 4月, 2014 17:41

我本身有5D3, 135L, 70-200L

我啱啱見呢個新mount好以好方便

http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... acket.html

我本身有支Gitzo 1541T

唔知可唔可以用5D3 + 70-200L + Sky Watcher呢支新tracker + 1541T影M41...會唔會有可能影到咁...

圖檔[/img]

頭像
simonngou2014
原恆星

文章 simonngou2014 » 週五 25 4月, 2014 18:16

絕對可以, 我用EPL5 加 舊鏡 200mm 3.5 都可以有以下效果, 唔落tracker 曝 1 秒

圖檔

頭像
Skyobs
白矮星

Re: 用DSLR影Deep Sky Objects

文章 Skyobs » 週五 25 4月, 2014 22:56

baronng 寫: 唔知可唔可以用5D3 + 70-200L + Sky Watcher呢支新tracker + 1541T影M41...會唔會有可能影到咁...
用這個組合是不能把M41影成那樣的. :lol:
simonngou2014 寫: 絕對可以, 我用EPL5 加 舊鏡 200mm 3.5 都可以有以下效果, 唔落tracker 曝 1 秒
ISO幾多? 疊了幾多張? :shock:

頭像
simonngou2014
原恆星

文章 simonngou2014 » 週六 26 4月, 2014 00:09

https://www.flickr.com/photos/simonngou/14008773244/

iso 12800 1秒
我在屋中向山影的, 如果係山區全黑環境,
以5D3 的高ISO 控制力 200MM 2.8 2秒我覺得應該會有D野睇

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客