抬鏡落街影火星

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 13 10月, 2003 22:34

Aristo真勤力, 成日成支C11大鏡抬落街影火星做記錄, 非常之有學術研究精神, 值得我們敬佩!

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週一 13 10月, 2003 22:45

係呀!係呀!
圖檔
Subaru 寫:Aristo真辛苦,又淒涼, 成日成支C11大鏡抬落街影火星做記錄, 非常之有令天文變成苦事的精神, 絕對不值得我們學習!
圖檔圖檔圖檔

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 13 10月, 2003 22:52

aristo 寫:係呀!係呀!
圖檔
Subaru 寫:Aristo真辛苦,又淒涼, 成日成支C11大鏡抬落街影火星做記錄, 非常之有令天文變成苦事的精神, 絕對不值得我們學習!
抬大鏡出街影野係年青人嘅專利, 唔係人人做得到. 勁!

sz_agong
星際雲
聯繫:

Re: 抬鏡落街影火星

文章 sz_agong » 週二 14 10月, 2003 01:06

aristo 寫:訓醒覺,再process另一張比大家睇.
圖檔

C11 + 5x barlow + UV/IR-cut + ToUCam
20030827 16:28UT
600 frames stacked
真係清晰到極。。。 佩服。。。

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週二 14 10月, 2003 15:34

sz_agong兄,

多謝你的讚賞,其實你的天文照片亦十分美麗.
說真的,其實我的火星照並不是很清晰,因為次次抬鏡落街都是匆匆忙忙,未有太多時間調較好望遠鏡便拍攝呢. 真是失禮. :P

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週二 14 10月, 2003 20:33

前晚影完火星之後,還影了兩段月面.
剛剛process好,給大家看看,請指教. :wink:

Langrenus環形山 20031012 14:57UT
C11 + UV/IR-cut + ToUCam
400 frames stacked
圖檔

Petavius環形山 20031012 14:59UT
圖檔

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 14 10月, 2003 23:03

aristo 寫:前晚影完火星之後,還影了兩段月面.
剛剛process好,給大家看看,請指教. :wink:

Langrenus環形山 20031012 14:57UT

Petavius環形山 20031012 14:59UT
:shock: 又一高質素月面影像的參考標準! 解像力, 反差及層次均做到非常之平衡.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 14 10月, 2003 23:44

我都有張Petavius, 打開窗門用C5 + 2x Barlow + ToUcam影.

圖檔

解像力方面當然跟aristo大師所影的差很遠.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 23 10月, 2003 01:29

呢幾日好天, 唔知Aristo、Jabis及wah!有無影火星呢? 呢排應該會睇到子午線灣喎, 又唔洗太夜.

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週四 23 10月, 2003 13:23

我前幾日都係番中更,放工後粒火星已經好低,無影.
今日轉早更,希望今晚可以影,但係個天依家好灰呀!!!!!!!

Jabis同阿Wah!有無影呀?

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週四 23 10月, 2003 13:49

請問誰是Jabis呢 :roll: ??

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 23 10月, 2003 15:32

aristo 寫:我前幾日都係番中更,放工後粒火星已經好低,無影.
今日轉早更,希望今晚可以影,但係個天依家好灰呀!!!!!!!

Jabis同阿Wah!有無影呀?
係呢... 呢排雖然好天. 但係煙霞都好勁. ^^||||

Jabis 早排好似 post 左幾次火星.... 唔知仲有冇影火星抑或影緊第二樣野? :?

Jabis
星際雲

文章 Jabis » 週六 25 10月, 2003 15:55

豆豸苗 寫:
係呢... 呢排雖然好天. 但係煙霞都好勁. ^^||||

Jabis 早排好似 post 左幾次火星.... 唔知仲有冇影火星抑或影緊第二樣野? :?
剛剛看到message. 呢排工作好忙, 煙霞又勁, 影少咗.

附上 16, 18 和昨晚影的. 前晚影的太差, 洗掉了.

很想影土星和木星, 但因為露台向西, 還要一個多月左右才可以影到. 很心急呢.
附加檔案
Mars 2003 Oct 16 1417UT
Mars 2003 Oct 18 1325 UT
Mars 2003 Oct 24 1323UT

頭像
豆豸苗
夸克星

人肉追火星~

文章 豆豸苗 » 週六 25 10月, 2003 22:39

Wah!, Sodium 和 Cindy 都在玩人肉追星.

遲0的post 下相上來~~~ ^^

頭像
sodium
白矮星

Re: 人肉追火星~

文章 sodium » 週日 26 10月, 2003 00:04

豆豸苗 寫:Wah!, Sodium 和 Cindy 都在玩人肉追星.

遲0的post 下相上來~~~ ^^
wah!'s
附加檔案

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客