快樂攝星集 ( 月偏食-20190717 )

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 23 3月, 2012 23:04

一次雲南之行~一解一年之手痕~善哉,善哉~

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 23 3月, 2012 23:57

NGC 5128 :
圖片的右上角有幾個小小星系,左下角亦都有一個,相當有趣。
在相對寬的視場的照片,這個星系給我有一種特別的感覺;但係又講唔出;遠看像個迷失於太空的漢堡飽! :P
附加檔案
NGC 5128 -1.JPG
Takahashi FSQ85ED, Asto60D, ISO1600 , -10C , 300s X12 , EM-11 , guided by QHY5 , stacked by DSS.
NGC 5128 -1.JPG (596.33 KiB) 已瀏覽 12542 次

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週六 24 3月, 2012 00:31

anyone 寫:
鄧登凳 寫:
anyone 寫:獅子座三重星系 :這個DSO曾經拍攝好多次,一直到係唔多見有顏色,今次疊之後見到是彩色的,開心死了。 :P
BBQ冇咁長焦喎, 呢度應得全圖的三分一 :roll:
唔明? :?

這是只裁出中間一部份的圖嗎?

頭像
vegabort
中子星

文章 vegabort » 週六 24 3月, 2012 00:38

溫爺收獲豐富,張張都是傑作呀~

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週六 24 3月, 2012 08:06

anyone 寫:
PeterPeter 寫:溫爺咁快出到靚相,真高效率啊 [Good Job]
自己要求低,又懶去學執相,這樣子的副作用下就產生高效率! :D
出到靚相,又開心就OK啦 :D
有相睇,大家又開心。

我更加懶,乜都未做 :oops:

頭像
昇仔
夸克星

文章 昇仔 » 週六 24 3月, 2012 18:48

anyone 寫:獅子座三重星系 :這個DSO曾經拍攝好多次,一直到係唔多見有顏色,今次疊之後見到是彩色的,開心死了。 :P
固然 Astro 60D 少 noise 可以拍到顏色,但一定程度上都係因為溫爺的白平衡已經做得好好了 [Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週六 24 3月, 2012 19:39

[Good Job] [Good Job] [Good Job]
D Colour 好出啊!!

頭像
marco1415
白矮星

文章 marco1415 » 週六 24 3月, 2012 19:42

anyone 寫:NGC 5128 :
圖片的右上角有幾個小小星系,左下角亦都有一個,相當有趣。
在相對寬的視場的照片,這個星系給我有一種特別的感覺;但係又講唔出;遠看像個迷失於太空的漢堡飽! :P
[Good Job] 是不是一種神秘的感覺!!

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 24 3月, 2012 20:11

鄧登凳 寫:
anyone 寫:
鄧登凳 寫:
BBQ冇咁長焦喎, 呢度應得全圖的三分一 :roll:
唔明? :?

這是只裁出中間一部份的圖嗎?
yes ah, 裁出 1400X 1050 :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 24 3月, 2012 20:20

M101 :
出發前沒有打算拍這個星系式,當晚見 Ken 十分鐘曝光的壯觀旋臂,十分吸引,於是無執輸,花一小時做個記錄照,亦都係第一次拍的。 :D
附加檔案
Takahashi FSQ85ED, Asto60D, ISO1600 , -12C , 300s X12 , EM-11 , guided by QHY5 , stacked by DSS.

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週六 24 3月, 2012 21:27

每張都超水準之作,旋臂都好出嗗,見到有幾個小星系 :D :D :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 24 3月, 2012 21:35

syyuen168 寫:每張都超水準之作,旋臂都好出嗗,見到有幾個小星系 :D :D :D
thanks Mr. Yuen .
我的水準基數好低,所以好容易超 "水準"!
下個月就輪到你部 Astro 60D 開光啦。 :D

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週六 24 3月, 2012 21:37

每張都很漂亮,精釆的分享!

czm97176
紅巨星

文章 czm97176 » 週六 24 3月, 2012 21:42

好靚呀~~!!!!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週六 24 3月, 2012 21:54

Astro 60d, 正確決定!
anyone 寫:
syyuen168 寫:每張都超水準之作,旋臂都好出嗗,見到有幾個小星系 :D :D :D
thanks Mr. Yuen .
我的水準基數好低,所以好容易超 "水準"!
下個月就輪到你部 Astro 60D 開光啦。 :D

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客