M27

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 09 7月, 2003 21:31

alyf 寫:我想知究竟subaru兄用咩mount多d喎....... :mrgreen:
EM-10

CK
紅巨星

文章 CK » 週五 11 7月, 2003 11:13

豆豸苗 寫:Subaru 師父???
Subaru 神秘, 佢師父更神秘~~ :mrgreen:
所以常常話香港天文界臥虎藏龍。好似武俠小說中,真正高手可能不是我們認識的大俠,反而是出塵隱居的世外高人 :wink:

ck

頭像
Subaru
夸克星

Re: 用C8影的狐狸座M27啞鈴星雲

文章 Subaru » 週五 11 7月, 2003 23:11

豆豸苗 寫:科技發達, 好多 craft 野都冇左 lu.... 以前0的人玩黑房, 而家0的人玩 photoshop. 某度上都係令天文攝影呢樣野普及左0既. 8)
不過如果懂得古老方法, 懂得多0的 craft 同 diy, 我諗用新方法時會更加明白成件事0既原理. :roll:
所以我一直都係提倡一切由基礎技術做起, instead of一開始就成日諗住買乜買物.

頭像
alyf
主序星

Re: 用C8影的狐狸座M27啞鈴星雲

文章 alyf » 週六 12 7月, 2003 10:06

Subaru 寫:
豆豸苗 寫:科技發達, 好多 craft 野都冇左 lu.... 以前0的人玩黑房, 而家0的人玩 photoshop. 某度上都係令天文攝影呢樣野普及左0既. 8)
不過如果懂得古老方法, 懂得多0的 craft 同 diy, 我諗用新方法時會更加明白成件事0既原理. :roll:
所以我一直都係提倡一切由基礎技術做起, instead of一開始就成日諗住買乜買物.
小弟一向係底片界同黑房界同DIY界既die hard fans, 絕對支持!!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 12 7月, 2003 19:12

CK 寫:Subaru 兄:

用OFG 的其中一個難處是找尋合適的導星,而Celestron的 OFG 只可作360度旋轉,你可以試行改裝,或轉用Lumicon的出品,因它們除了全周轉動外,尚可作前後移動,大大增加選擇導星的機會。
我最近改用ccd拍攝同樣遇上相同的困難,由於二片ccd處於一個焦平面上,可選的導星更小,當星等暗而曝光時間短,就容易受背境雜迅干擾,引致修正錯誤,增加曝光時間,則會降低 AO-7的精度,兩難!!
故此你見我將M27 微向右移,就為遷就導星。

ck
CK前輩不愧為香港天文同好的先驅, 對新技術作出測試, 為我們開路.

我的Celestron radical guider的偷光prism是可以作radial及rotational方向移動. 不過我有朋友都是用Lumicon的產品, 說Lumicon的比較好用, Giant OAG的reducer也以由f/7調至f/4, prism的偷光也是在reducer之前, 一邊用reduced焦比的曝光, 一邊可用full focal length去做guiding, 比較準確.

但我用的是C8, 相信不能用Giant OAG, 只能用普通果隻, 唔知把reducer set成f/5的時候重可唔可以做full focal length guiding呢?

另外, 我的0.63x reducer及radial guider的組合有黑角問題, 不是full 35mm frame illuminated.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 54 位訪客