陰那山兩日一夜

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
三木人
原恆星

陰那山兩日一夜

文章 三木人 » 週日 29 5月, 2011 13:36

多謝Vincent師兄帶路
星期五一路極順利上到青雲山莊
報告一下行程先
9:00am搭深華粵海的大巴係太子出發
$130蚊來回梅州(這個套票優惠直至7月中)
2:45pm分到達梅州華僑大廈
師兄已經搵埋司機係車站等我們
今次的司機有兩位
洪司機老馬識途
佢的朋友潘司機就第一次上山
上山一次收費RMB200(4人座)
上山的車程約一小時

上山時天朗氣清
到達青雲山莊後
又係多得Vincent師兄經常上山
我和朋友一行四人可以一齊住係一間雙人房
由於打左電話和山上蔡小姐訂房
收費$200一晚,除開四個人50RMB一晚,抵到爛
房間環境尚可
只是自來水是黃色的,有點奇怪
Vincent師兄話自來水正常,可以放心用

愈近黃昏,雲愈來愈多
連日落都被雲遮住
晚上吃完青雲山莊油膩又好味的晚餐後
回房執齊腳架相機就出門

雲時有時冇
但旁邊有好多中學生黎露營
射燈亂射,極影響觀星和星攝

多謝Vincent和alan,jimmy師兄教路
學左唔少天文知識
只係得弱雞腳架和一部sony入門單反
下午影相+朋友玩Light Painting用左一半電
所以收獲唔多
不過單單抬頭望住星空已經好滿足
相機冇電後返房充電
亦因為咁錯過了夏季銀河 [淚奔]

雖然一早知上山會大風
但勢估唔到夏天山上會咁涷
同行的女仔都頂唔住一早要返酒店房
2點幾再帶相機腳架出黎果時
D雲已經完全遮哂個天
咩都睇唔到
同三個師兄一路玩飛行棋一路等
直到我大殺四方贏盡全場個天都係冇料到
4:00AM終於鳴金收兵

本來仲想留多晚
可惜同行朋友覺得悶同辛苦
少數服從多數下只好下山回港

P.S.琴晚收到師兄SMS
話我走左的果個晚上
陰那山滿天星,一片雲都冇
啊~~~心都碎哂
[倒地]
附加檔案
SONY A290
SMC TAKUMAR 49MM F2 19s,加星光鏡
SONY A290
SMC TAKUMAR 49MM F2 28s,加星光鏡
SONY A290
SONY18MM F3.5 847s

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 29 5月, 2011 17:59

[Good Job]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 29 5月, 2011 23:01

世事豈可盡如人意呢?第一次帶朋友去觀星如果惡運降臨,使倒朋友喊悶的話,以後亦因為第一次的敗興而打個五折,或判以後跟你去觀星 “死刑”。唯有只好吸收教訓下次帶朋友去觀星時做足天氣預測,不要打舞把握之仗,免得吃力不討好吧~ [微笑]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週二 31 5月, 2011 22:45

不要放棄,期待下次山上見面! :)

頭像
Alan Choi
超新星

文章 Alan Choi » 週三 01 6月, 2011 01:15

拉大隊再闖陰那山~ ^^

ksonoptics
星際雲

文章 ksonoptics » 週三 01 6月, 2011 08:01

[疑惑] 什么星座呢?!

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 01 6月, 2011 09:56

有心去影星/觀星最好同喜歡天文的朋友去, 如果同行的朋友不太喜歡天文, 只有悶死佢及煩死你。

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 01 6月, 2011 17:05

cori 寫:有心去影星/觀星最好同喜歡天文的朋友去, 如果同行的朋友不太喜歡天文, 只有悶死佢及煩死你。
不過就如我的帖子所說,好多人都是第一次跟人去外地或郊外看星,三分鐘熱度不說,好多都是抱著一試和抱住漫天星斗的幻想去看星星,如果天氣不好,你就死定了~依照我的經驗,回來後埋怨以致煩到你死的絕大多數是女孩子,怨你要她(們)捱夜、捱凍、捱餵蚊子......使她(們)臉旦腫、出痘、黑眼圈等等......... [OMG] [OMG] [OMG]

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週三 01 6月, 2011 17:31

wtyu21 寫:
cori 寫:有心去影星/觀星最好同喜歡天文的朋友去, 如果同行的朋友不太喜歡天文, 只有悶死佢及煩死你。
不過就如我的帖子所說,好多人都是第一次跟人去外地或郊外看星,三分鐘熱度不說,好多都是抱著一試和抱住漫天星斗的幻想去看星星,如果天氣不好,你就死定了~依照我的經驗,回來後埋怨以致煩到你死的絕大多數是女孩子,怨你要她(們)捱夜、捱凍、捱餵蚊子......使她(們)臉旦腫、出痘、黑眼圈等等......... [OMG] [OMG] [OMG]
有同感...

三木人
原恆星

文章 三木人 » 週三 01 6月, 2011 18:06

wtyu21 寫:
wtyu21兄:
全中!事後朋友話吹風搞到病左
我都唔好意思以後再拉朋友上山

溫爺&眾位壇友:
下次上山好去ptc定水口都好
記得pm埋小弟=]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週三 01 6月, 2011 20:13

三木人 寫:
wtyu21 寫:
wtyu21兄:
全中!事後朋友話吹風搞到病左
我都唔好意思以後再拉朋友上山

溫爺&眾位壇友:
下次上山好去ptc定水口都好
記得pm埋小弟=]
哈哈哈哈~經驗之談~經驗之談~ [XD] [XD] [XD] 帶一個 “喜歡你” 的人同往,又當別論~ [愛的轟炸] [愛的轟炸] [愛的轟炸]

頭像
PeterPeter
夸克星

Re: 陰那山兩日一夜

文章 PeterPeter » 週三 01 6月, 2011 23:02

三木人 寫:....P.S.琴晚收到師兄SMS
話我走左的果個晚上
啊~~~心都碎哂
[倒地]
在天氣預報是晴天的情況下,還是留守兩晚或以上的勝算較高啊. :)

頭像
vegabort
中子星

Re: 陰那山兩日一夜

文章 vegabort » 週四 02 6月, 2011 03:20

PeterPeter 寫:
三木人 寫:....P.S.琴晚收到師兄SMS
話我走左的果個晚上
啊~~~心都碎哂
[倒地]
在天氣預報是晴天的情況下,還是留守兩晚或以上的勝算較高啊. :)
十萬個同意!!

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客