史提芬五重奏

行星、深空天體、星野攝影等
CK
紅巨星

文章 CK » 週二 12 8月, 2003 15:33

而NGC7335 上面就是7336,下面是7337

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 12 8月, 2003 20:46

用左非常手段process,使到個背景的noise同埋光度不均都減少左.
同樣係無左科學價值,增加左觀賞價值.
附加檔案

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 12 8月, 2003 21:37

噢噢噢~~~ :shock:
我想問呢~~~

點解相邊會有rgb 幾條色帶0既? :? :? :?

CK
紅巨星

文章 CK » 週三 13 8月, 2003 15:31

果D係moisture,說明書話 Desiccant 可以用一年先做Regeneration Procedure,可能我 近排用得多,提早到期。

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 13 8月, 2003 17:03

原圖發現角位暗d,是否正常架???

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 13 8月, 2003 22:33

NGC 7331 我在個多星期前影左,須然己將Core 同Stellar nucleus分解到,但我相信可以影得更好,所以沒有貼出來,現在你們提到就Post 上來,傍邊較小的是NGC7335
:shock: CK前輩專攪d高難度動作.

CK
紅巨星

文章 CK » 週四 14 8月, 2003 15:50

ck
Subaru 寫:
NGC 7331 我在個多星期前影左,須然己將Core 同Stellar nucleus分解到,但我相信可以影得更好,所以沒有貼出來,現在你們提到就Post 上來,傍邊較小的是NGC7335
:shock: CK前輩專攪d高難度動作.
你用枝C5 影到C8效果一樣咁高難度 :P :P
ck

CK
紅巨星

Re: 史提芬五重奏

文章 CK » 週四 14 8月, 2003 15:58

Wah! 寫:呢個五重奏其實係五個星系互相受到重力影響,變形及相互運動.呢五個星系分別係NGC7317,NGC7318A,NGC7318B,NGC7319及NGC7320.
我見到哈勃o既史提芬五重奏之後,一直都好想試下自己影到,不過似乎係絕望!!!!因為其中最光的星系都只是12.5等!!!!!
唔知CK兄有無試過影下佢呢???
應該可以,我剛才影完M57 順手試過,曝光一小時,只不過由於月光影響,背境好光,不過旋臂依然可見,等二星期後可以再試,效果應比現在好。

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 14 8月, 2003 17:46

有無滿月下的五重奏preview下呀?!等我地想像下無月光下的效果都好呀!!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 16 8月, 2003 00:14

CK 寫: 你用枝C5 影到C8效果一樣咁高難度 :P :P
ck
識貨嘅人就好清楚我果d細鏡行星跟CK前輩的極深空天體比, 真係小巫見大巫!

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 16 8月, 2003 00:25

影行星同深空天體係兩種野呀!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 16 8月, 2003 00:47

Wah! 寫:影行星同深空天體係兩種野呀!
你體會過就會明白. 而且CK前輩果d係極深空天體!

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 54 位訪客