香港邊度可以影到全個天?

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
bensonlee
原恆星

香港邊度可以影到全個天?

文章 bensonlee » 週五 17 9月, 2010 09:47

有冇人知道有邊度可以影到全個天(360度 - 用8mm魚眼影), 唔要見到有樹同大廈. 山可以有但唔可以高過水平5度左右. 上過山頂... 但冇咩位置ok, 太多樹. 唔係影星空, 係影雲同天, 光害可以唔考慮.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 17 9月, 2010 10:07

大帽山頂上的氣象站頂應該是可以看到全港所有建築都在水平線之下的.

頭像
鄧登凳
夸克星

Re: 香港邊度可以影到全個天?

文章 鄧登凳 » 週五 17 9月, 2010 11:12

bensonlee 寫:有冇人知道有邊度可以影到全個天(360度 - 用8mm魚眼影), 唔要見到有樹同大廈. 山可以有但唔可以高過水平5度左右. 上過山頂... 但冇咩位置ok, 太多樹. 唔係影星空, 係影雲同天, 光害可以唔考慮.
限制是高點位於5度角或以下

tan(5) = 0.087, 1/tan(5) = 11.4 。即高點離拍攝點的距離為高度的12倍便可以, 那即蒲台島, 或西貢很多外島都可以。

頭像
wtyu21
夸克星

Re: 香港邊度可以影到全個天?

文章 wtyu21 » 週五 17 9月, 2010 11:15

bensonlee 寫:有冇人知道有邊度可以影到全個天(360度 - 用8mm魚眼影), 唔要見到有樹同大廈. 山可以有但唔可以高過水平5度左右. 上過山頂... 但冇咩位置ok, 太多樹. 唔係影星空, 係影雲同天, 光害可以唔考慮.
現今的青年人向人發問為何一句 “請問”、“麻煩大家”、“不好意思”、“求教” 都不會?人家可不是要奉旨答你的.....:x

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週五 17 9月, 2010 13:24

Wah!! 寫:大帽山頂上的氣象站頂應該是可以看到全港所有建築都在水平線之下的.
大東山 及 鳳凰山 都得架.
但諗到要帶著架生去的話就... [吐血1]

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週五 17 9月, 2010 22:31

多謝大定的寶貴的意見.
Wah!! 寫:大帽山頂上的氣象站頂應該是可以看到全港所有建築都在水平線之下的.
知唔知道, 氣象站會唔會係視線範圍內? 因為有一個方向被建築物遮擋都唔得. 依家搵緊大空地, 即100米範內都無樹同屋的地方...沙灘可能得... 不過大多數香港D沙灘另一邊都係山.
鄧登凳 寫: 限制是高點位於5度角或以下
tan(5) = 0.087, 1/tan(5) = 11.4 。即高點離拍攝點的距離為高度的12倍便可以, 那即蒲台島, 或西貢很多外島都可以。
非常好的提意, 明日就去南Y島睇睇. 中間有條行山徑好似可以考慮.
PeterPeter 寫:
大東山 及 鳳凰山 都得架.
但諗到要帶著架生去的話就... [吐血1]
最後冇得揀的話, 可能都要揹上去. 因為要影全天頂TIME LAPSE 相, 腳架已經8KG啦...諗起都痛苦..

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週五 17 9月, 2010 23:00

bensonlee 寫:多謝大定的寶貴的意見.
鄧登凳 寫: 限制是高點位於5度角或以下
非常好的提意, 明日就去南Y島睇睇. 中間有條行山徑好似可以考慮.
南Y島有電廠煙通和風力發電機 :evil:

頭像
bensonlee
原恆星

文章 bensonlee » 週五 17 9月, 2010 23:38

多年前影的360全景,在洪聖耶沙灘見到少少煙囪, 行上山可能矮好多... 點都好都要去看一看... 呢個已經係最易行的山了, 空礦地方應該比較多.
附加檔案

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 36 位訪客