昨晚的M57

行星、深空天體、星野攝影等
CK
紅巨星

昨晚的M57

文章 CK » 週一 28 7月, 2003 18:03

直徑只有 76角秒的M57,在3910mm 焦距下無所遁形
L=15min, RGB 各10min
附加檔案

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 28 7月, 2003 18:18

我想問下LRGB同RGB有咩唔同的好處???
我見你LRGB的L用15分鐘,加埋RGB各10分鐘,共用45分鐘.
如果R,G,B各15分鐘,都係一樣45分鐘呀,好似無節省到時間bor~

順手process你張相,唔知觀眾喜歡邊一張多d呢???
附加檔案
最後由 Wah! 於 週一 28 7月, 2003 18:37 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
aristo
主序星

Re: 昨晚的M57

文章 aristo » 週一 28 7月, 2003 18:26

成個下午大部分時間都見CK兄在線上,其實在Canada係半夜番.
CK兄成晚無訓,果然係大攪作.

勁!

HUNTER_ADAM

文章 HUNTER_ADAM » 週一 28 7月, 2003 20:35

CK 寫:直徑只有 76角秒的M57,在3910mm 焦距下無所遁形
服字!X 一兆兆兆兆兆兆兆次!CK師兄今次登上的彩色深空天體實在令我大開眼界‧令我覺得要加把勁在我的15.25寸F.4里!CK師兄~加油哦!
最後由 HUNTER_ADAM 於 週一 28 7月, 2003 20:43 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 28 7月, 2003 20:38

:shock: CK前輩又一次俾d震驚我地!

今次d星比M27果張靚咗.

CK
紅巨星

文章 CK » 週一 28 7月, 2003 22:59

阿Wah 攪完好似重好D,繼M27 果晚後,咋晚又通宵,疊完相後我都唔係好滿意,不過又放上來睇睇先,我L channel 是用 OIII filter,所以D 行星狀星雲多D detail。

ck

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 29 7月, 2003 01:02

參考返呢張圖:
圖檔

發現CK兄的m57都有影到星系IC1296!
附加檔案

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 29 7月, 2003 01:18

:shock:
Wah! 寫:發現CK兄的m57都有影到星系IC1296!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 29 7月, 2003 01:47

搞到我唔多清楚你講乜添....
你張圖係0係第二度借來用的?
另一張係你再process CK 師兄的?

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 29 7月, 2003 11:51

豆豸苗 寫:搞到我唔多清楚你講乜添....
你張圖係0係第二度借來用的?
另一張係你再process CK 師兄的?
係呀,有紅圈的係ck的.

訪客

文章 訪客 » 週二 29 7月, 2003 21:18

[quote=Good job.
IC1296 is a faint galaxy just next to the ring nebula. I think the original one should have a clearer imagge of IC1296.
BTW, is the original image was well-focused? It should have better detail over the nebula by using your setup without much sharpening.
Have you tried Ha filter?
I am considering seriously forr colour imaging + Ha filter.

Eddie Chan

CK
紅巨星

文章 CK » 週三 30 7月, 2003 13:47

Hi Eddie Chan

你好,對焦是相當重要,每次都要用半小時以上,以確定對焦準確,而細緻欠佳主要原因是天氣,M27那一晚,剛下了一場雨,大氣透明度相當高,反而M57 那一晚由於煙霞影響 Lyra 的 r 及 b肉限幾不可見。所以有儀器還要天公做美。
我最近用 Deep SKY 及 OIII filter。由於Ha filter 主要針對發光星雲,而我就對河外星糸,行星狀星雲及球狀星團較有與趣,因為它們面積小而暗淡,挑戰性大一點。

ck

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 30 7月, 2003 15:48

CK 寫:直徑只有 76角秒的M57,在3910mm 焦距下無所遁形
我一生人對兩個星雲星團印象最深刻難忘,
其中一個就是M57介指狀星雲.

想當年,1970年代,在大嶼山長沙,是關耀平同好找給我看的.
當年祇有2.5吋折射鏡, 只隱隱約約見到一個小圈, 但在當
時已感到很興奮, 好像給我窺探到宇宙的秘密.

後來我們才認識到M57是一顆爆炸後的星殘骸, 中間還剩
一粒白矮星.....

深空星體觀賞是我的至好.

難得今天CK大師兄能夠逐一逐一將它們拍下來,
CK, 祈望你砌一套美麗的M objects 給我們欣賞!

Wongsir
30-7-2003
:) :) :)
最後由 Wongsir 於 週日 03 8月, 2003 21:42 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
aristo
主序星

文章 aristo » 週三 30 7月, 2003 16:30

Wongsir 寫: CK, 祈望你砌一套美麗的M objects 給我們欣賞!

Wongsir
30-7-2003
:) :) :)
嘩嘩嘩!!!好提議啊!
CK兄,你快d砌一套美麗的M objects 給我們欣賞啦! :D

訪客

文章 訪客 » 週三 30 7月, 2003 22:04

CK,

It is true that focusing use up a lot of time in every observating session. I have not stabilize my C-11's mirror and repeating focusing is a must after changing targets. Thus, I am ordering Robofocus for autofocusing. It is not that expensive. I will share my result later. Hope that it will cut short the focusing time.

Eddie Chan

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客